El festival Polirítmia proposa un intens cap de setmana de concerts per a concloure la seua cinquena edició

El Pantorrillas i Fraskito protagonitzaran l’últim divendres del festival; Magalí Sare & Marcel Fortià i Karmento hi actuaran dissabte

Guardar

Representació teatral "Poliritmia"
Representació teatral "Poliritmia"

El festival Polirítmia, dedicat a les músiques i danses de la Mediterrània, tancarà aquest cap de setmana la programació de la seua cinquena edició. Després d'una intensa setmana de concerts, tallers i activitats paral·leles, el festival s'acomiadarà amb més música en directe, cant al ras i un castell de focs artificials.

Polirítmia està organitzada per l'Institut Valencià de Cultura, CEFIRE, l'Ajuntament de València i la Diputació de València, amb la col·laboració de la Universitat de València i l'Institut Ramon Llull.

Aquest divendres, 8 de juliol, a les 20.00 hores, El Pantorrillas portarà al Teatre Rialto 'Las coplas del molino', un projecte que rememora la indústria de la farina i el pebre roig dels molins de la ciutat de Múrcia per a donar valor al poble i a la seua història i tradició. A continuació, a la plaça de l'Ajuntament, Fraskito presentarà 'Celebració', una festa popular en què el flamenc mediterrani i la música tradicional valenciana es donen la mà. Pep Gimeno 'Botifarra', Carles Dénia o Tomasa Guerrero 'Macanita' seran alguns dels artistes convidats.

Aquest dissabte, 9 de juliol, a les 20.00 hores, el duet format per Magalí Sare i Manel Fortià presentarà al Teatre Rialto el seu disc 'Fang i núvols', una proposta fresca i trencadora que rescata cançons populars catalanes i iberoamericanes des d'un punt necessari d'improvisació. I serà a les 22.00 hores, a la plaça de l'Ajuntament, quan l'artista d'Albacete Karmento pose en escena el seu segon àlbum, 'Este devenir'. Un treball a cavall entre el folklore i el pop, partint de la cançó d'autora i caminant a través de la cobla, el flamenc, la música ètnica i les seguidilles manxegues.

La cloenda se celebrarà aquest diumenge, 10 de juliol, amb quatre activitats programades. La festa començarà a les 19.00 hores al Teatre Rialto amb l'actuació d'Electrogralla. Roger Andorrà presentarà el seu primer disc en solitari, 'Empelt', un recull de peces i tonades populars passades pel filtre del 'jazz', el 'groove', el 'funky', la música 'dance', el tecno i el 'dubstep'. En escena l'acompanyaran els ballarins Xavier Gumà i Marina Pavkina.

A les 20.00 hores, una vintena de dones entre cantadores, dolçaineres, tabaleteres, versadores i rondalleres cantaran al ras de la plaça de l'Ajuntament. 'Parint versos entre dones' és una proposta de música, vers i cant amb la intenció de fer visibles moltes de les artistes que ja estan implicades i en actiu en aquests gèneres, així com d'impulsar les noves incorporacions femenines a aquesta expressió de la nostra cultura.

El grup de balls populars Les Folies de Carcaixent pujarà a l'escenari de la plaça a les 22.00 hores per a presentar 'A l'estil del país', un repertori a imatge dels programes de cant i ball de les agrupacions folklòriques que, des de finals del segle XIX, s'instal·laren en les comarques centrals del País Valencià.

I, com a punt final, a la mitjanit, el públic assistent gaudirà d'un castell de pals que servirà per a tancar les 'Nits de Folk' de la Gran Fira de València i la cinquena edició del festival Polirítmia. La pirotècnia Zarzoso (Altura, l'Alt Palància) oferirà un espectacle que recupera manifestacions tradicionals amb efectes i artefactes diversos que recreen els focs artificials a la manera antiga.

Els concerts que tenen lloc a la plaça de l'Ajuntament de València són d'accés lliure i gratuït, sense necessitat de reserva. Les propostes del Teatre Rialto també són gratuïtes, però cal retirar les invitacions en taquilla una hora abans del concert. La programació pot consultar-se en la web del festival.

Destacats