El Festival de Jazz de València celebra els seus 25 anys amb el millor jazz internacional i valencià

Del 2 al 31 de juny, el Teatre Principal i barris i pobles de València acolliran desenes de concerts de primer nivell

Guardar

Presentació del XXV Festival de Jazz de València
Presentació del XXV Festival de Jazz de València

El Festival de Jazz de València portarà a la capital del Túria a reconeguts artistes internacionals i valencians en el seu 25 aniversari. "Una edició molt simbòlica" per aquesta celebració redona, en paraules de la presidenta del Palau de la Música, Gloria Tello, que podrà gaudir-se tant en el Teatre Principal com en barris i municipis durant tot el mes de juliol.

Així ho han presentat aquest matí en el Palau de la Música de València la presidenta al costat del director del Palau, Vicent Ros, i el coordinador del festival, Quique Monfort, que han destacat que es tracta d'una edició que marcarà un abans i un després no sols per la talla dels artistes que se'n pujaran a l'escenari, sinó també per un pressupost que quasi es dobla, passant de 130.000 euros en l'edició passada als 248.231,50 euros d'aquesta.

"Celebrem el 25 aniversari del Festival de Jazz de València amb una programació molt potent en la qual comptarem amb llegendes del jazz internacionals i premiades amb Grammys i els millors artistes nacionals i valencians, que sempre són fonamentals en aquest festival i ens recorden que no tenen res a envejar i que tenen un gran talent", ha destacat Tello.

En aquest sentit, la presidenta ha destacat que "si en 2015, de 9 concerts, en només 3 hi havia músics valencians, en aquesta edició els tenim en 12 dels 18 concerts previstos, que sumant als professionals que participen en el seminari ascendeixen a més de 100".

Per part seua, Ros ha assenyalat que "el Palau sempre ja sigut jazz i aquest festival està al capdavant dels millors festivals de jazz de la Comunitat Valenciana i de l'arc mediterrani de l'Estat. Comptarem amb una gran varietat d'estils i artistes amb més de 60 músics valencians sobre l'escenari i homenatges, així com amb el seu vessant pedagògic, que considerem fonamental".

Presentació del XXV Festival de Jazz de València
Presentació del XXV Festival de Jazz de València

El millor jazz internacional, nacional i valencià

Així, del 2 al 31 de juliol, el Teatre Principal de València, els barris de Patraix, Natzaret, Campanar, el Parc Central en Russafa i els municipis del Perellonet i Massarrojos celebraran aquest 25 aniversari amb concerts que van des dels 5 fins als 30 euros i altres gratuïts amb un ampli ventall d'estils i artistes de llarga trajectòria i emergents, segons ha explicat el coordinador, Quique Monfort.

A nivell internacional, el cartell reuneix llegendes del jazz com John Scofield (5 juliol), considerat com l'innovador de la guitarra de jazz moderna, i que presenta en el festival el seu últim treball "Yankee Go Home!". També, al gran contrabaixista Ron Carter (10 juliol), el mític membre de l'històric quintet de Milers Davis entre 1963 i 1968, i que visitarà València acompanyat pel seu quartet Foursight. Dos grans músics com són el saxofonista Joe Lovano i el trompetista Dave Douglas (13 juliol) presenten el seu últim treball, Other Worlds. Destaca també la visita i el debut en el festival de Snarky Puppy (12 juliol), una de les bandes més populars i influents del jazz modern amb quatre Grammys, i que presentarà Immigrance".

D'altra banda, en el Festival de Jazz de València també debuta Sílvia Pérez Cruz (6 juliol), que presenta amb la formació Farsa Circus Band la seua proposta interdisciplinària de fusió Farsa. El trio de jazz Pujol-Miralta-Sambeat (CMS) (9 juliol) proposarà la fusió del jazz i el flamenc, juntament amb Juan Gómez "Chicuelo", un dels guitarristes flamencs més reconeguts.

El jazz valencià s'encarregarà de donar el tret d'eixida de la mà de la Banda Simfònica Municipal de València, dirigida per Rafael San-Espert, amb el grup Spanish Brass i Barcelona Gospel Messengers, que oferiran al públic assistent un repertori amb els millors estàndards i góspel (2 juliol). L'Orquestra de València torna amb el gran trompetista David Pastor i el mestre Miguel Ángel Navarro (8 juliol), que presentaran el projecte Symphonic Jazz Sketches. La següent cita serà un ensemble de músics valencians, que faran un tribut al mític disc The Black Saint and the Sinner Lady de Charles Mingus (14 juliol). L'homenatge al gran trombonista Toni Belenguer (17 juliol), amb un ensemble format per alguns dels millors músics de la Comunitat Valenciana acomiadarà la programació en el Teatre Principal.

Concerts descentralitzats

Tello ha destacat que, més enllà de la programació en el Teatre Principal, de nou s'aposta per la descentralització d'aquestes cites perquè tot el públic puga gaudir de la millor música prop de casa.

Així, quant al cicle 'Jazz als barris i pobles de València', del 16 al 31 de juliol hi haurà concerts gratuïts i a l'aire lliure a partir de les 20.00 hores. Ki Big band inicia el cicle en el Parc Central de Russafa (accés pel carrer Filipines); seguirà Lirica Big band en la plaça del Santíssim Crist de Natzaret (17 juliol); Jeff Jerolamon Jazz Experience en la plaça de l'Església de Campanar (23 juliol); Screaming Pillows en Massarojos (24 juliol); Pilar McCarthy Quintet en el Perellonet (30 juliol) i Arantxa Domínguez i Ricardo Belda en la plaça de Patraix.

"El festival és irrepetible. No hi ha cap concert igual perquè el jazz és creació, música pura, inspiració... i ningú pot perdre-li'l", ha insistit Vicent Ros, director del Palau de la Música.

Destacats