Etnomúsic salta a pobles i comarques

Etnomúsic, el Festival de músiques tradicionals i del món de la Diputació, ix per primera vegada de La Beneficència en acomplir la majoria d'edat

Guardar

Xavier Rius
Xavier Rius

Enguany l'oferiment de l'Àrea de Culturad de la Diputació de València als ajuntaments d'activitats culturals pròpies o compartides, arribarà a conjugar fins a cinc propostes diferents de gran nivell.

En primer lloc, i per primera vegada, el Festival Etnomúsic, que ve organitzat per L'ETNO (Museu Valencià d'Etnologia), a més de realitzar-se als patis de la Beneficència, tindrà una nova projecció territorial sobre tres municipis fora de la ciutat de València.

Per al diputat de Cultura, Xavier Rius, "es tracta de confirmar la nostra aposta per la descentralització de la cultura, i d'anar teixint una xarxa de municipis amb accés a propostes de primera qualitat".

No debades, el Festival Etnomúsic, nascut al cor de l'ETNO, complirà enguany 18 edicions, amb una proposta de maduresa i consolidació entre els festivals especialitzats en músiques del món, entre les quals, com no podia ser d'altra manera, sempre hi haurà referents valencians.

Un altre programa propi de l'àrea de Cultura, D'Arrel, tindrà la seua projecció sobre les comarques valencianes, amb activitats que encara que giren al voltant de la música popular, conjuguen aspectes creatius i innovadors sobre els àmbits musicals i de la vestimenta tradicional. Una activitat que convertirà la trobada en una gran jornada lúdica i festiva.

Totes dues activitats venen englobades per la marca "València és música", un referent que dona cabuda a totes les manifestacions musicals pròpies.

De nou òpera i teatre universitari

La mateixa convocatòria, que acaba de finalitzar i que serà resolta en els propers quinze dies, ha arreplegat també la continuació de la gira "El tutor burlat", de Martí i Soler. Una coproducció realitzada amb Les Arts i que reprendrà, per segon any, l'exitosa gira del 2020 de Les Arts Volant, malgrat les complicacions pròpies de la pandèmia.

L'òpera en format portàtil i amb el seu camió desplegable, ha sigut una de les iniciatives culturals de la Diputació que més èxit ha obtingut en les quatre edicions i dues obres que ha dut a terme. A més, en la passada edició la girà traspassà l'àmbit provincial i va arribar a pobles de Castelló i Alacant, amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport.

Europes Menudes, el projecte veterà d'Escena Erasmus de teatre universitari internacional, també encetarà un nou cicle d'actuacions pels pobles, fruit d'un conveni de col·laboració cultural entre la Diputació i la Universitat de València.

La continuació del Desconfinant la cultura

També per primera vegada, Desconfinant la cultura entrarà dins de la convocatòria d'enguany, permetent, en temps difícils per a la cultura, una certa reactivació de molts pobles i comarques.

El programa, que va ser enllestit a tall de prova pilot durant els mesos en què el confinament donava un respir, tractarà enguany de recuperar els ànims amb propostes culturals molt variades, tant musicals com escèniques.

Amb tot, un total de 98 ajuntaments i una entitat local menor han demanat celebrar part de les 234 activitats distribuïdes entre els cinc programes oferts. A partir de la setmana vinent els tècnics de la Diputació iniciaran els processos de selecció i distribució atenent als criteris de la convocatòria. La llista definitiva d'activitats i municipis serà publicada aviat.

Destacats