L’ETNO participa en un projecte pioner en el qual els centres de salut recepten la visita a museus a persones que patixen soledat

El projecte ‘Recepta Cultura: del centre de salut al museu’ està dirigit a persones majors que presenten soledat no desitjada o inactivitat física. El museu de la Diputació rep este mes les visites grupals guiades

Guardar

El projecte ‘Recepta Cultura: del centre de salut al museu’
El projecte ‘Recepta Cultura: del centre de salut al museu’

La Diputació de València participa en 'Recepta Cultura', un projecte pilot de promoció de la salut amb orientació comunitària. L'ETNO, museu de la corporació provincial, acull al febrer les visites grupals d'esta iniciativa impulsada des del Centre de Salut Pública de València i Les Naus de l'Ajuntament, que també es desenvolupa en altres cinc museus de la ciutat i que està dirigida a persones majors que presenten soledat no desitjada o inactivitat física.

La recepta consistix en 12 visites grupals guiades, al llarg de dos trimestres, en sis museus de la ciutat de València. Personal d'infermeria, treball social i medicina de centres de salut d'Atenció Primària s'encarreguen de coordinar esta reorientació dels servicis sanitaris cap a la comunitat, fomentant la varietat de recursos no clínics que generen salut i benestar, cas dels museus i centres culturals.

En este sentit, el diputat Paco Teruel considera que receptar cultura "amb finalitats comunitàries, per a millorar la qualitat de vida de les persones i fomentar les relacions socials, és una iniciativa absolutament necessària per a la qual la Diputació sempre donarà el seu suport". "Este projecte pioner posa de manifest, una vegada més, que les institucions públiques hem d'ocupar-nos i preocupar-nos per tots els grups d'edat contribuint al benestar de les persones; i si treballem en equip i sumant esforços i recursos ho podem aconseguir", afig el responsable provincial, qui anima als ciutadans a "visitar L'ETNO, que és el millor museu d'Europa i el tenim molt a prop, en l'edifici de la Beneficència".

Per part seua, la regidora d'Innovació de l'Ajuntament de València, Paula Llobet, ha manifestat que "millorar en la innovació el benestar i la salut de les persones és un dels nostres objectius en els pròxims anys. És una de les àrees estratègiques d'innovació de l'Ajuntament. L'Organització Mundial de la Salut establix que la cultura i l'art beneficien seriosament la salut i recomana receptar estes activitats, i nosaltres treballem perquè així siga a través d'un projecte d'innovació com a Recepta Cultura".

Objectius del projecte

Els objectius específics del projecte són reduir la soledat no desitjada, millorar el benestar emocional i la qualitat de vida. Així mateix, promoure l'accés a la cultura i obtindre informació relativa a la 'dosi' necessària de cultura capaç de llançar resultats positius en salut en el nostre entorn local. Les visites són grupals, ja que d'esta manera s'incrementen les possibilitats de generar noves relacions, i estan guiades per persones expertes en didàctica de cadascun dels museus, buscant estimular la participació, la interacció social i l'aprenentatge.

En el projecte participen tres centres de salut del departament Clínic-Malva-rosa (Salvador Pau-Chile, Serrería 1, República Argentina), dos del departament de La Fe (Miguel Servet i Azucena) i un del departament Doctor Peset (Font de Sant Lluís).

En l'últim trimestre de 2023, prou d'un centenar de persones va visitar el Museu Faller, el Museu d'Història de València i el Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries 'González Martí'. Al febrer, L'ETNO acull les visites grupals que després es traslladaran, al març i abril, al CCCC (Centre del Carme Cultura Contemporània) i al Museu de Ciències Naturals de València. Una vegada completat el calendari previst, es procedirà a analitzar el procés per part del Centre de Salut Pública de València i a difondre les conclusions a la comunitat.

Destacats