L’ETNO organitza unes jornades sobre museus i sostenibilitat

Guardar

Presentació jornades ETNO
Presentació jornades ETNO

L'ETNO, Museu Valencià d'Etnologia, ha organitzat les jornades 'Sostenibilitat, museus i patrimoni cultural: la cultura, un pilar imprescindible,' en les quals s'han donat cita estudiants i professionals de museus i de patrimoni, així com experts en desenvolupament sostenible, centres culturals i territori, per a analitzar la importància de la cultura en els Objectius de Desenvolupament Sostenible i el paper dels museus com a agents impulsors de la sostenibilitat.

El diputat de Cultura, Paco Teruel, ha apuntat que els museus "deixen de ser contenidors d'objectes per a visitar, encara que tinguen un discurs museogràfic important, i s'obrin al carrer per a desenvolupar accions com estes jornades que parlen de sostenibilitat i de patrimoni, entre altres temes interessants". "En l'agenda 2030 el tema cultural no està contemplat -continua Teruel-; no obstant això, posarem en valor que la cultura té molt a dir quant a la sostenibilitat i medi ambient, i per tant es desenvolupen estes jornades en L'ETNO, un museu que està sempre pendent de l'evolució de la societat i que té molt a dir".

En esta mateixa línia, Joan Seguí, director de L'ETNO, ha assenyalat que la sostenibilitat "és un tema que afecta a tots els sectors de la societat, i els museus com a part del sector cultural, tant grans com els museus locals, estem molt involucrats en esta temàtica".

Quant a les jornades, que se celebren els dies 6 i 7 de juny, Seguí ha explicat que la finalitat d'estes és "escoltar pensaments d'especialistes del món acadèmic que han estat treballant en l'encreuament entre la cultura i la sostenibilitat, perquè ens ajuden els museus a desenvolupar la nostra tasca relacionada amb la matèria". En este cas, L'ETNO "funciona com a enllaç, com a pont, realitzant la seua funció d'oferir l'espai, d'incentivar els tècnics a nivell local perquè tinguen l'oportunitat d'escoltar este tipus de discursos i tornen a les seues institucions tenint una idea més clara del que és la sostenibilitat en la cultura".

"La sostenibilitat en els museus va més enllà de produir exposicions amb material reciclable, és un concepte més complex, de fet estem realitzant ja diverses iniciatives sostenibles, i és que la mateixa existència d'una xarxa de museus de la Diputació de València es podria enfocar com a tal, i és que és un fet sostenible treballar en col·laboració", apunta el director del museu.

Objectius de Desenvolupament Sostenible

En 2015, l'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) amb la finalitat de "reconduir al món pel camí de la sostenibilitat i la resiliència". Els objectius proposats s'assenten sobre tres pilars: el creixement econòmic, el desenvolupament social i la protecció del medi ambient, segons es van establir en la Cimera Mundial sobre el Desenvolupament Sostenible de 2002.

La cultura, no obstant això, "és font de sentit i d'energia, de creativitat i innovació i un recurs per a respondre als desafiaments i trobar solucions apropiades", tal com la va definir la UNESCO en el 2013, en la seua Declaració de Hangzhou: "situar la cultura en el centre de les polítiques de desenvolupament sostenible no s'ha considerat un pilar necessari". Esta absència de la cultura en els ODS ha sigut criticada per diferents institucions com ho mostra la campanya #culture2030goal.

Objectius cap a la sostenibilitat

Així, estes jornades tenen una doble fi: d'una banda, mostrar i demostrar la necessitat d'incorporar la cultura en els objectius i metes sobre la sostenibilitat i, per una altra, subratllar el paper dels museus i les infraestructures patrimonials a l'hora de promoure i impulsar la sostenibilitat i la vitalitat cultural en el territori. Són dirigides a estudiants i professionals de museus i patrimoni i compten amb experts en desenvolupament sostenible, centres culturals i territori procedents de diferents institucions internacionals, universitàries i museus com La Catedra UNESCO, les universitats de Quebec, Sevilla, Barcelona, País Basc, València, Coïmbra, i diferents museus com l'escolar de Puçol (Elche), museus de la ciutat de València o el d'Esterri d'Àneu (Girona).

Amb estes jornades, L'ETNO inicia un projecte de formació per als pròxims anys, que s'abordarà temes d'actualitat en el camp de la museologia i el seu paper en la societat, i amb les ponències i temes tractats en elles, cada any es realitzarà una publicació científica editada per la Universitat de València.

Destacats