Espectacles lumínics, emergència climàtica i explosió d’art urbà per a aquestes Falles en el Centre del Carme

Guardar

Oso de Dulk en el Centre del Carme
Oso de Dulk en el Centre del Carme

Un any més, el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) de València fusiona la cultura popular i l’experimentació artística en el context de les Falles, amb una aposta per l’art urbà, la lluita contra l’emergència climàtica i la innovació mitjançant una instal·lació d’escultures lumíniques que s’activen amb la participació del públic. Aquestes Falles, el públic també trobarà sàtira i reivindicació en el principal motor d’agitació cultural de la capital del Túria amb una narrativa que segueix la història de la Falla Municipal i dues propostes immersives úniques. 

“Les Falles omplin de música, pólvora, festa i tradició els carrers de València, però sempre ens sorprenen apostant per la reinvenció en els monuments i per un enginy que mai decep. Per això, des del Centre del Carme ens sumem per cinqué any a aquesta celebració aportant-hi noves experiències mitjançant els discursos de la cultura visual contemporània i l’art urbà, des del compromís mediambiental i amb el desig d’un món en pau”, explica José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) i del CCCC

La història de la Falla Municipal commociona en el CCCC

‘Protegeix allò que estimes’ és el monument amb el qual l’artista faller Alejandro Santaeulalia i l’artista urbà Antonio Segura, ‘Dulk’, visibilitzen la destrucció d’espècies i ecosistemes per l’acció humana. La Plaça de l’Ajuntament té com a protagonista d’aquestes Falles una reivindicació clara i concisa protagonitzada per espècies en perill d’extinció sostingudes per una ossa polar que es fon davant del calfament global. 

Aquesta ossa, eix central de la Falla Municipal, carrega en el llom la irresponsabilitat dels humans i el seu impacte en la naturalesa. I com a conseqüència més dolorosa, el desglaç ha provocat la separació dels seus cadells, que, deambulant pels carrers de València, han trobat recer al Claustre Renaixentista del Centre del Carme.

El públic pot gaudir d’aquestes cries amb la instal·lació ‘Ossos’, produïda ‘site-specific’ pel Consorci de Museus per al CCCC, però també podrà veure en primícia l’esbós de la Falla Municipal, ‘Protegeix allò que estimes’, al costat de molts altres dibuixos que permeten conéixer el procés creatiu de Dulk, un dels artistes urbans valencians amb més projecció internacional. Al llarg del recorregut de ‘Dulk. Procés natural’, a la Sala Zero, es dibuixarà el camí cap als seus acolorits universos plens de càrrega reivindicativa, advocant sempre per la protecció de la naturalesa. 

Catorze artistes contra l’emergència climàtica

L’explosió de color, reivindicació i art urbà de les festes josefines també inunda l’espai més emblemàtic del Centre del Carme: la Sala Ferreres-Goerlich. Catorze artistes internacionals mostren els dotze problemes mediambientals que més destrueixen el planeta Terra amb ‘Emergency on Planet Earth’, una mostra efímera que aposta per l’experiència immersiva per a conscienciar la ciutadania. 

Comissariada per José Luis Pérez Pont i Vinz Feel Free, es tracta d’una de les propostes més ambicioses del CCCC per a la programació de 2022. Onur, Xelon, Lidia Cao, Doa Oa, Nayra López, Reskate, Spencer Tunick i el mateix Vinz, Barbiturikills, Will Coles, Biancoshock, Marina Capdevila, Deih i Li-Hill són els catorze artistes que planten cara a l’emergència climàtica.

‘Emergency on Planet Earth’ porta a cada sala que compon l’espai, i fins i tot als lavabos, la desforestació, la superpoblació, l’elevat ús de combustibles fòssils i d’energia, les deixalles marines, la contaminació, la pèrdua de biodiversitat, el canvi climàtic, el calfament global, la degradació del sòl, la nefasta gestió de l’aigua, la ingent quantitat de residus i l’impacte del fem espacial. 

Igual que Hèrcules en el seu moment, el públic es plantejarà aquestes dotze proves que la humanitat ha de superar per a sanar el planeta. I per a aconseguir aquest objectiu, trobarà solucions al seu abast a la Sala Goerlich II, en la qual experts i expertes de la Direcció General del Canvi Climàtic, a través del Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana, plantegen què es pot fer per a revertir aquesta situació. 

Quatre nits de música i ‘light art’ 

‘Paisatges de llum’ és la innovadora proposta que completa la celebració de les Falles en el CCCC. Per a les nits del 15, 16, 17 i 18 de març, el col·lectiu Radiante crea amb la llum un nou espai artificial allunyat del realisme o de l’hiperrealisme, com una invitació a un món desconegut. Entre les 20.30 i les 23.30 hores, en diverses fases, aquesta peça de ‘light art’ mostrarà un Centre del Carme nou, dibuixant línies de llum en l’aire, creant extensions i dissonàncies amb l’arquitectura, nous volums i geometries.

Aquesta intervenció d’arquitectura lumínica permet a cada visitant reimaginar l’espai i el cos humà com a figura dins d’una atmosfera artificial en què la llum actua com a element creador i transformador. Un espectacle immersiu que a més té un important component sonor de la mà de Luna y Panorama de los Insectos i de la música tecno dels DJ convidats, com  Nacho Marco, Jaime Romero, XMT DJ i Lola Marco.

Radiante és un col·lectiu dirigit per Manuel Conde. La llum és la seua matèria primera i, amb un pensament multidisciplinari, la fusionen amb vídeo, actes performatius, música i espai, possibilitant una relació amb el públic diferent amb arquitectures fantàstiques en tota mena de llocs que sorgeixen, precisament, a partir d’un projecte d’investigació desenvolupat en el Centre del Carme.

El Centre del Carme manté el seu horari d’exposicions, de dimarts a diumenge d’11.00 a 21.00 hores, inclòs el dissabte 19 de març. Però la instal·lació ‘Paisatges de llum’, amb l’experiència de llum i so, es podrà gaudir fins a les 23.30 hores del 15 al 18 de març, ambdós inclusivament, i, com totes les activitats del CCCC, és gratuïta fins a completar aforament. 

Destacats