Els jurats dels premis Ciutat de València decideixen les obres guanyadores de la seua 38 edició

Guardar

ateneoinauguracion02
ateneoinauguracion02

Els jurats dels premis "Ciutat de València" en la seua 38ª edició, reunits aquest matí a l'Ateneu Mercantil, han resolt concedir els guardons a les següents persones i obres:

• Premi Isabel de Villena de narrativa en valencià: Rosa Maria Sanchis Caudet amb l'obra "Isabel escrigué lo llibre".• Premi Josep Vicent Marqués d'assaig en valencià: Josep Muñoz Redón amb el text "Les fronteres de Walter Benjamin".• Premi Josep Escalante de teatre en valencià: Desert.• Premi Maria Beneyto de poesia en valencià: Mercé Claramunt i Diego amb el poemari "Una nit sense vent".• Premi Vicente Blasco Ibáñez de narrativa en castellà: José Ignacio Nájera Nieto amb "El informe Jaspers".• Premi Celia Amorós d'assaig en castellà: Manuel Sáiz amb el text "La resistible expansión del universo irónico".• Premi Max Aub de teatre en castellà: Alberto Gálvez Iglesias amb "Céspedes, con e".• Premi Juan Gil-Albert de poesia en castellà: José Antonio Ramírez Lozano amb el poemari "Motivos de sospecha".

A la present edició dels premis Ciutat de València s'han presentat 527 obres distintes, 150 textos més que en 2019 i 271 més que en 2018. Algunes de les obres procedeixen de països americans i també de diverses comunitats autònomes espanyoles.

Les deliberacions dels premis s'han hagut d'ajornar a causa de la pandèmia. Els jurats estan composats per professionals de l'escriptura, la docència i la intel·lectualitat així com diversos membres d'institucions valencianes. Així, de les 24 vocalies del conjunt del jurat, 18 estan ocupades per dones i 14, per homes. Amb aquesta mesura, es pretén trencar el sostre de cristall que encara roman en la cultura realitzada per dones creadores. Per aquesta mateixa raó es van modificar les denominacions de tres dels huit guardons, per tal de retre homenatge a dones imprescindibles de la nostra cultura, com són l'escriptora medieval Isabel de Villena, la poeta i novel·lista Maria Beneyto, i l'assagista feminista Celia Amorós.

Els premis literaris "Ciutat de València" estan dotats amb quantitats que oscil·len entre els 6.000 i els 12.000 euros segons categories i els guardonats rebran una escultura de Miquel Navarro. A més, Les obres seran publicades per les editorials Bromera i Edicions del Bullent, per als textos en valencià i Pre-Textos i Ñaque, per a les modalitats en castellà. Totes quatre són de reconegut prestigi tant en l'àmbit cultural de la nostra llengua com a nivell estatal.

Destacats