Els amics invisibles de "Sentim les llibreries" comencen la compra de llibres

5.000 persones s’han inscrit en la iniciativa que va nàixer en plena pandèmia per a ajudar a les llibreries de barri

Guardar

Llibrería La Costera
Llibrería La Costera

Els amants del plaer de bussejar entre llibres, de delectar-se amb una bona lectura i de gaudir de les sorpreses de l'amic invisible, van poder gaudir ahir d'una de les trobades més importants de l'any. I és que els participants de la iniciativa "Sentim les llibreries", començaren a comprar el regal per a l'amiga o l'amic a la llibreria que prèviament havien seleccionat en un formulari.

Es tracta de la segona edició d'una proposta que va nàixer en 2020, gestionada per l'escriptora María Bastarós i un equip de voluntaris, entre els quals hi havia persones vinculades a l'escriptura i a les llibreries. En aquell moment, i en plena pandèmia, se sumaren setze llibreries de la ciutat de València. L'acollida per part del públic va ser un gran èxit, ja que hi van participar més de 2000 persones i l'acceptació per part dels llibrers va ser molt favorable. Tant és així, que enguany s'ha posat en marxa la segona edició, a la qual s'han sumat la Fundació per al Foment del Llibre i la Lectura (FULL), que l'ha convertit en part de la seua agenda per a 2021, i la gestora cultural Chus Bernabeu. A més, la proposta ha aconseguit estendre's per tota la Comunitat Valenciana amb una cinquantena d'establiments participants. La imatge per a la present edició és de la il·lustradora Alba Casanova.

Com funciona la iniciativa?

Doncs, cada participant havia de completar un formulari abans del 25 d'abril i inscriure's en una de les 49 llibreries de la iniciativa, especificant quins gustos literaris té per a facilitar la tasca al seu regalador. I ahir, dimecres 5 de maig, cada participant va rebre un correu electrònic amb la fitxa del participant que li ha sigut assignat. No sap el seu nom real, ni té accés al seu email: només coneix un sobrenom, edat i els gustos literaris. D'aquesta manera, els participants hauran d'acudir a la seua llibreria abans del 5 de juny i triar un llibre adequat per a la persona que els ha tocat.

"No hi ha una despesa mínima o màxima: si decideixes regalar un llibre d'història de la fotografia de trenta euros, perfecte, si adquireixes un llibre de butxaca de nou euros, perfecte també. Es tracta de regalar sense esperar que la teua inversió et siga retornada", expliquen des de l'equip d'organització, i afigen: "Tots els participants triaran el seu regal amb la millor de les voluntats: un llibre en particular per a una persona en particular, aquest és el vertader objectiu", indiquen des de Sentim les llibreries. A partir del 7 de juny, tots els participants podran anar a recollir les seues lectures sorpreses a les llibreries corresponents.

En la presentació de la present edició, en què s'han inscrit 5.000 persones, Bastarós i Bernabeu van convidar als participants a fotografiar el seu regal i compartir-lo en la seua xarxa social favorita amb l'etiqueta #Sentimlesllibreries. "Regalar i rebre regals sempre és emocionant, però encara ho és més si, de pas, estàs formant part d'un procés en suport al comerç local i la lectura", van assegurar.

Millora l'índex de lectura

Cal subratllar que l'índex de lectura en la Comunitat Valenciana, que ha vingut creixent gradualment en els últims anys acostant-se a la mitjana nacional, continua la seua tendència a l'alça. De fet, el percentatge de lectors en temps lliure va aconseguir en 2020 en el territori valencià el 63%, més d'un punt per damunt que en 2019 (61,9) tot i que encara per davall de la mitjana espanyola (64%). Així es reflecteix la recent edició del Baròmetre d'Hàbits de Lectura i Compra de Llibres, l'estudi elaborat per a la Federació de Gremis d'Editors d'Espanya (FGEE), amb el patrocini de CEDRE i en col·laboració amb el Ministeri de Cultura i Esport.

No obstant això, per als llibreters valencians, "aquesta xicoteta pujada de l'índex de lectura és molt positiva". "Ho estem notant en els nostres establiments, sobretot, que hi ha una clientela nova. El fet que la gent vulga moure's menys i que estem més temps a casa fa que la gent busque les botigues que té més prop de casa. No tot són les sèries o la pantalla de l'ordinador", assenyalava el president del Gremi de Llibrers de València, Juan Pedro Font de Mora, amb relació a les dades publicades per FGEE.

 

Destacats