El Teatre Rialto presenta els tallers de fi de carrera de l'Escola Superior d'Art Dramàtic

Guardar

talleres fin de carrera Escuela Superior de Arte Dramático
talleres fin de carrera Escuela Superior de Arte Dramático

El Teatre Rialto presenta del 19 al 22 de gener, en el taller de fi de carrera de l'ESAD, 'El suïcida', de Nikolai Erdman, amb dramatúrgia i direcció de Ramón Moreno i interpretat per Susana Alós, Nacho Capilla, Luna Chirivella, José Gasent, Carlos Dovar, Ían Grau, Claudia Monleón i Ilion Trebicka, tots ells alumnes del quart curs de l'Escola Superior d'Art Dramàtic de València.

Amb aquest tipus de programació, l'Institut Valencià de Cultura col·labora amb la formació de nous professionals que són el futur del teatre valencià, cosa que fa possible que els alumnes de la ESAD treballen i representen el seu treball en un entorn totalment professional.

L'obra 'El suïcida' (1928) està escrita en clau de farsa, lluny del realisme de l'època. En aquesta obra, Semion, el protagonista, un còmic antiheroi, és el personatge on la resta diposita les seues frustracions mentre assisteixen als seus últims dies, a la seua mort en directe.

Nikolai Erdman, com també Meierhold o Maiakovski, va ser un represaliat de l'estalinisme que va pagar a Sibèria el seu reflex d'un model humà que no sap riure's de si mateix i que sempre troba la diversió quan es riu dels altres, quan són els altres els qui pateixen.

Nikolai Erdman és autor d'obres en la millor vena satírica i burlesca de la tradició eslava, que té en Gogol i la seua literatura el seu ascendent e influència. Es va donar a conéixer en els anys vint amb l'obra 'El mandat', que el va situar en l'avantguarda russa. Però la seua obra més cèlebre és la que ara es representa al Rialto: 'El suïcida', de la qual Meierhold va dir que obria una via sòlida i segura per a la creació de la comèdia soviètica.

Però l'obra de seguida trobà el rebuig i dures crítiques, tant per part de la censura com de la premsa, per donar una visió tendenciosa i calumniadora de la realitat soviètica i ser una peça políticament falsa i totalment reaccionària.

'El suïcida' sols es va poder representar a Moscou cinquanta anys després de ser escrita, en els anys huitanta, en una versió expurgada, i l'obra completa no serà accessible al públic rus fins a l'any 1987.

En aquestes representacions, l'acostament a l'obra d'Erdman ha partit de la construcció d'un microcosmos carregat de bestialitat primitiva, en la qual es representa un model social que desitja amb ànsia que algú moga les seues vides, encara que el preu siga la mort.

La setmana vinent es representarà al Rialto, del 26 al 29 de gener, l'altre taller de fi de curs de l'ESAD amb la representació de 'La habitación de Isabella', de Jan Lauwers.

Destacats