El Palau de la Música commemora el 125 aniversari de José Iturbi en la seua temporada 2020-2021

La nova programació inclou les artistes residents Leticia Moreno i Claudia Montero i músics internacionals com Lang Lang, Sokolov o Flórez

Guardar

DSC01528
DSC01528

El Palau de la Música de València ha presentat hui la seua temporada general 2020-2021, vertebrada per la commemoració del 125 aniversari del naixement del pianista, director i compositor valencià José Iturbi. La programació inclou, a més de les interpretacions de l'Orquestra de València, directors i músics internacionals com Lang Lang, Sokolov o Flórez i dos artistes residents: la violinista Leticia Moreno i la compositora Claudia Montero. La imatge de la campanya ha sigut dissenyada per Diego Mir, que ha basat la seua proposta en elements propis d'Iturbi, com la pipa, i en els colors que integren el piano, el blanc i el negre. Han comparegut davant els mitjans per a exposar aquesta nova temporada la presidenta del Palau, Gloria Tello; el director del Palau, Vicent Ros, i el director titular de l'Orquestra de València, Ramón Tebar.

Segons ha explicat Gloria Tello, amb la nova programació, el Palau rescata el llegat de José Iturbi, «el músic més internacional que ha donat la ciutat de València». L'homenatge a la seua trajectòria es realitzarà mitjançant un recorregut de 12 concerts titulat José Iturbi 125, que recollirà des dels seus inicis a París fins al seu triomf multitudinari a Nova York. El cicle s'iniciarà el 7 d'octubre amb el concert «Ambaixador de la música valenciana», que se celebrarà amb motiu del 9 d'Octubre. El cicle prosseguirà el 25 de novembre amb el concert «Iturbi solidari», en honor a la gira solidària que el compositor va realitzar en favor de les persones damnificades per la riuada del 57 a València. En ell, el cèlebre pianista Joaquín Achúcarro acompanyarà novament l'Orquestra de València. Entre altres actuacions, el pianista Lang Lang interpretarà al costat de l'Orquestra de València, sota la batuta de Ramón Tebar, repertori de Beethoven per a commemorar també el seu 250 aniversari el 24 d'abril de 2021. El cicle comptarà amb un concert en homenatge a la labor d'Amparo Iturbi, germana del compositor i excel·lent pianista, en el qual interpretaran al piano Carlos Apellániz i Óscar Oliver, sota la direcció de David Gómez.

Així mateix, com és habitual, es potencien les intervencions dels solistes de la pròpia formació: Anabel García del Castell i Enrique Palomares (concertinos), Javier Barbera i Raúl Junquera (trompetes), Mariano Garcia (violoncel), Rubén Toribio (trombó), Josep Furió i Luis Osca (percussionistes) i David Fons (viola).

La temporada general 2020-2021 del Palau de la Música de València inclou, en total, 33 concerts, 27 dels quals seran d'abonament i se celebraran en el Palau de Les Arts i en el Teatre Principal. Participaran grans formacions internacionals com l'Orquestra del Teatre Mariinski de San Petersburg amb la direcció del seu titular Valery Gergiev i el pianista Alexei Volodin, que interpretarà el segon concert de Rajmàninov el 18 de gener. També participarà en la nova programació l'alemanya WDR Sinfonieorchester de Colònia, amb el prestigiós violinista Pinchass Zukerman, l'Orquestra Filharmònica de Hong Kong o l'Orquestra Filhàrmonica Txeca.

Pel que fa als abonaments, hi haurà cinc tipus diferents en la nova temporada: un anual per als 27 concerts d'abonament —encara que les localitats també es podran comprar de manera independent—, un per a deu concerts de l'Orquestra de València, un altre per a sis dels concerts de venda del cicle José Iturbi 125, un altre per als recitals de piano i un altre per a concerts de solistes de l'Orquestra de València en La Rambleta, destinat al públic jove. Aquest últim abonament és una de les novetats de la temporada 2020-2021, juntament amb el nou sistema de targeta que permetrà l'accés als concerts a les persones abonades.

El director del Palau de la Música, Vicent Ros, ha destacat que, amb la nova programació, s'ha aconseguit extraure de la crisi l'oportunitat, i s'ha distingit el més prioritari en temps difícils: «Transmetre solidesa, bellesa, estabilitat i benestar a la població». A més, ha insistit que s'ha fet un gran esforç per reprogramar concerts i artistes que s'havien quedat pendents durant els quasi cinc mesos en què el Palau ha vist suspesa la seua activitat.

El director titular de l'Orquestra de València, Ramón Tebar, ha declarat que la labor que s'ha dut a terme per a programar la nova temporada ha sigut àrdua, però molt satisfactòria. El director ha incidit, sobretot, en el valor de les figures residents —Leticia Moreno i Claudia Montero—, que atorguen un gran valor interpretatiu i adquireixen una presència més estable en la temporada 2020-2021. A més, Tebar ha evidenciat el compromís del Palau per fomentar la creació de joves compositors i per fer costat als músics valencians, ja que huit dels solistes de la nova programació i 25 músics en total són de la ciutat de València.

Destacats