El MuVIM commemora el naixement del Pare Tosca amb un còmic sobre el seu plànol de València del segle XVIII

Guardar

Plànol de València del segle XVIII del Padre Tosca
Plànol de València del segle XVIII del Padre Tosca

El Museu Valencià de la Il·lustració i Modernitat (MuVIM), ret homenatge a la figura Tomás Vicente Tosca Mascó, més conegut com a Pare Tosca, amb la publicació d'un còmic basat en el seu famós plànol de la ciutat de València que es repartirà entre els visitants del museu.

I és que aquest dimarts 21 de desembre el Pare Tosca compliria 370 anys; una efemèride que el MuVIM vol celebrar amb els valencians i valencianes repartint exemplars en valencià i en castellà del còmic que porta com a títol "El capellà dels ratlletes", i que ret homenatge a aquesta figura transcendental en la història de València.

Tomás Vicente Tosca va ser un destacat eclesiàstic, científic, matemàtic, arquitecte, físic... que va aconseguir un gran reconeixement amb l'elaboració, a principis del segle XVIII, d'un magnífic plànol de la ciutat. La culminació d'este projecte va arribar després de quatre anys de treball pujat a campanars, recorrent i dibuixant els carrers de la ciutat que li va valdre el sobrenom de "capellà dels ratlletes".

El plànol del Pare Tosca va inspirar la realització d'una maqueta de grans dimensions, que s'exposa al vestíbul del MuVIM. Obra de Tallers Herraiz, aquesta recreació de la capital valenciana s'ha convertit en un dels grans atractius del museu.

Novel·la gràfica

El dibuixant Manel Gimeno dona forma a una obra a través de la qual endinsar-se amb Tosca en la vida quotidiana de la València de 1700: els gremis, els festejos i processons, el mercat, els edificis emblemàtics, la ciència, els menjars, la roba... tot això sota l'ombra de la imminent Guerra de Successió.

Un treball complementat per Rafael Higón que, en forma d'apèndix al còmic, proporciona informació addicional imprescindible per a una millor comprensió de l'obra.

«Una iniciativa que ens permet difondre un període clau de la nostra història a través d'una obra visualment molt atractiva però també molt pedagògica» destaca la diputada del MuVIM, Glòria Tello.

I és que, aquesta novel·la gràfica editada pel museu, posseeix una clara voluntat didàctica i de ser útil per a «provocar en les lectores i lectors l'interés pels personatges que en ella trobem i per la nostra història, al mateix temps que dona a conéixer l'existència de la nostra maqueta» recalca Rafael Company, director del MuVIM.

Arxivat a:

Destacats