El Museu Valencià d’Etnologia celebra les VIII Jornades de Museus Locals a Torrent

Les VIII Jornades de Museus Locals han versat al voltant dels ‘Museus i escola. Propostes formatives des d’un museu etnològic’ i s’han celebrat al Museu Comarcal de l’Horta Sud Josep Ferrís March, a Torrent

Guardar

VIII Jornades
VIII Jornades

Més d’un centenar de professionals i estudiants valencians han participat en les conferències sobre ‘Museus i escola. Propostes formatives des d’un museu etnològic’, dins de les VIII Jornades de Museus Locals que ha organitzat el Museu Valencià d’Etnologia. Aquest encontre s’ha celebrat al Saló d’Actes de la Mancomunitat de l’Horta Sud. El diputat de Cultura, Xavier Rius, junt amb el president de la Mancomunitat de l’Horta Sud, Carlos Fernández Bielsa, i el director del Museu Valencià d’Etnologia, Francesc Tamarit, han sigut els encarregats d’obrir aquestes jornades.

La vessant didàctica dels museus, tot i que gaudeix d’una gran trajectòria, necessita d’una revisió constant dirigida a modernitzar els programes i les eines per tal d’adequar els continguts als nous plantejaments educatius. Aquestes noves propostes s’han de posar en marxa des de l’estreta relació entre els àmbits docents i els departaments educatius dels museus que, de forma conjunta, han de propiciar programes que permeten convertir el museu en un espai d’aprenentatge i en una eina docent per a les escoles. En aquest sentit, en moltes ocasions els museus etnològics, a diferència d’altres, mostren dificultats per a encaixar els seus programes educatius en els currículums escolars.

Des d’aquesta perspectiva, el Museu Valencià d’Etnologia, el Museu Comarcal de l’Horta Sud Josep Ferrís March i el servei de Formació de la Diputació de València han organitzat aquestes jornades, l’objectiu de les quals és relacionar l’oferta educativa dels museus d’etnologia i les demandes dels àmbits humanístics i socials del món escolar.

El programa ha constat de quatre sessions, tres d’elles enfocades al contingut bàsic de les jornades (‘Museu i Escola, simbiosi natural. L’experiència del Museu Marítim de Barcelona’, ‘El projecte educatiu del Museu del Taulell d’Onda. Un compromís amb el territori’ i ‘La didàctica de la cultura popular’) i una quarta en la qual s’ha visitat el Museu Comarcal de l'Horta Sud Josep Ferrís March de Torrent.

Aquesta és la vuitena edició de les Jornades de Museus Locals, un projecte formatiu encetat el 2012 que forma part de les accions recollides en la Xarxa de Museus Etnològics coordinada pel Museu Valencià d’Etnologia. Els seus objectius són: tractar temes que milloren la gestió dels museus locals i propiciar un marc de comunicació i relació entre professionals.

Arxivat a:

Destacats