Moixent, Olocau, Ademús, Camporrobles, Caudete de las Fuentes, Montcada i Villar del Arzobispo formen part de la tradicional Ruta dels Ibers que promou el Museu de Prehistòria de València, propietat de la Diputació de València. El municipi d'Andilla s'inclourà pròximament.
També els jaciments de Bicorb, Gandia i Paterna programen visites guiades al seu patrimoni arqueològic, amb la col·laboració del MUPREVA.
Per al diputat de Cultura, Xavier Rius, "és important destacar que els valencians i valencianes disposem d'un gran llegat històric. Des del Museu de Prehistòria treballem per fer difusió, any rere any, d'aquests jaciments, perquè la gent valore la gran herència cultural i el gran treball d'investigació i difusió que fan els nostres equips d'arqueologia".
La ruta dels ibers
Denominem ibers als pobles preromans que van habitar la façana oriental de la península Ibèrica entre els segles VI i II abans de la nostra era. Les característiques culturals dels ibers variaven d'un territori a un altre. La Ruta Ibèrica Valenciana ofereix la possibilitat de conéixer aquest món, visitant alguns dels poblats ibèrics més importants. A més, el Museu de Prehistòria de València i els museus locals mostren les troballes ibèriques més rellevants.El poblat ibèric de la Bastida de les Alcusses de Moixent va estar ocupat durant el segle IV abans de la nostra era i ens permet conéixer l'urbanisme d'una gran ciutat fortificada i l'arquitectura domèstica. L'itinerari inclou reconstruccions virtuals dels espais excavats, maquetes tàctils i la reproducció a escala natural d'una casa. Romandrà obert de dimarts a dissabte, de 10 a 14 h i de 16 a 18 h fins a abril, i de 18 a 20 h des de maig. Els diumenges i festius obrirà de 10 a 14 h. Per a més informació i per a concertar les visites guiades (de dimecres a diumenge de matí) el jaciment ofereix els telèfons 687 836 717 / 687 836 545.
El jaciment del Puntal dels Llops d'Olocau és una fortalesa per a la defensa i vigilància del territori edetà ocupada entre els segles V i II abans de la nostra era. Situada en els contraforts meridionals de la Serra Calderona, va ser la residència d'un aristòcrata membre de l'elit guerrera i la seua família i servidors. Destaca la muralla, la torre de vigilància i un conjunt d'habitacions obertes a un carrer central que recorre longitudinalment l'assentament. Per a concertar la visita guiada gratuïta cal contactar amb [email protected] o a través del telèfon 672 794 404.
Un altre jaciment de la Ruta dels Ibers que ofereix visites és La Celadilla d'Ademús. Els ibers van trobar en La Celadilla un enclavament on instal·lar-se i dominar tota l'horta del Túria entre els segles V i IV abans de la nostra era. Al sector excavat i consolidat es pot visitar part de la muralla, una torre de guaita, un carrer perimetral que circumda el poblat i habitacions amb diferents usos. A més, el que fa singular aquest poblat és la troballa d'esquelets humans. Ademús ofereix visites guiades al poblat ibèric els dimecres (16.30 h), divendres (11.00 h) i dissabtes (16.30 h) prèvia concertació, contactant amb la Tourist Info d'Ademús mitjançant correu electrònic, Facebook o trucant als telèfons 978 782 267 - 666 715 445.
També al jaciment ibèric del Molón de Camporrobles destaca el complex sistema defensiu que protegeix la part oriental del recinte, del qual es conserven diversos llenços de muralla, restes d'una torrassa i la porta principal, així com un fossat tallat en la roca. El telèfon per concertar la visita guiada és el 962 181 006.
Kelin, de Caudete de las Fuentes, ofereix visites guiades prèvia concertació a través del correu de [email protected]. Va ser una gran ciutat ocupada entre els segles VII i I abans de la nostra era. Coneixem el seu nom ibèric, Kelin, per les monedes allí encunyades. Es visita un barri del segle VII i dues agrupacions de cases i tallers del segle III.
El Tos Pelat de Montcada ofereix una visita guiada gratuïta al mes (el 24 d'abril, el 29 de maig i el 26 de juny). És necessari contactar amb el Museu Arqueològic Municipal a través del correu electrònic [email protected]. Es poden visitar dues cases i part del sistema defensiu que circumdava el poblat. Els objectes trobats s'exposen en el Museu Arqueològic Municipal de Montcada.
La Seña de Villar del Arzobispo, un assentament agrari d'Època Ibèrica, ofereix una visita guiada gratuïta el dia 16 de maig a través de reserves culturals de l'App "Ajuntaments de València" o del telèfon 962 720 002.
També es proposen visites guiades puntuals a la necròpoli ibèrica d'El Carnoso d'Andilla a través d'[email protected] o telefonant al 962 729 005.
A més, a Aras de los Olmos i Ayora es poden visitar els seus jaciments sense guia. Es recomana consultar les condicions per a aquestes activitats a les pàgines web dels ajuntaments.
Altres jaciments
L'Ecomuseo de Bicorb, per la seua part, manté el seu programa de visites guiades a jaciments d'art rupestre declarats Patrimoni de la Humanitat del Massís del Caroig, en particular a Cuevas de la Araña i als abrics de Barranco Moreno. Per més informació i reserves cal contactar amb el correu [email protected] o amb el telèfon 647 410 818.La ciutat de Gandia obrirà el Centre d'Interpretació de Parpalló - Borrell i el servei de visites a la Cova del Parpalló els caps de setmana i festius a partir del 15 de maig. Es tracta d'un dels jaciments paleolítics més importants, on les excavacions varen permetre recuperar el major conjunt d'art moble prehistòric d'Europa. Més informació sobre les condicions de visita a www.visitgandia.com.
Per altra part, el Museu de Prehistòria de València ofereix visites guiades a la Lloma de Betxí de Paterna els dissabtes 24 d'abril, 8 i 22 de maig, i 5 i 19 de juny. Es tracta d'un jaciment arqueològic de l'Edat del Bronze, un xicotet poblat, ubicat vora el riu Túria i enmig del paratge de la Vallesa de Mandor. És conegut des de 1928, i ha estat excavat entre 1984 i 2013, quasi trenta campanyes de treball per part del Servei d'Investigació Prehistòrica (SIP) de la Diputació de València, sota la direcció de Maria Jesús de Pedro, actual directora del museu. Per a reservar la visita cal informar-se a www.museuprehistoriavalencia.es.