El Festival de Jazz de València s'allargarà tot l'estiu, fins a setembre

Glòria Tello, presidenta del Palau de la Música en funcions, ha anunciat que hi haurà 30 actuacions amb més de 300 músics internacionals, nacionals, valencians, emergents i coneguts, amb gran presència de dones

Guardar

0529 23 Festival Jazz
0529 23 Festival Jazz

El Festival de Jazz de València 2019 arriba a la ciutat carregat de nous i noves artistes amb la gran novetat de que no sols abarcarà juny i juliol, sinó que s'estendrà a agost i la primera setmana de setembre. Així ho ha anunciat aquest matí la regidora de Cultura i presidenta del Palau de la Música en funcions, Glòria Tello, que ha incidit en la importància de recolzar el jazz "pel gran pes que té a la ciutat" i d'avançar en l'esdeveniment musical any rere any que tindrà com a seu principal el Palau però també els barris i pobles valencians.

Segons ha destacat Tello, l'objectiu d'ampliar el període d'aquesta XXIII edició és combatre l'agost "desert" que protagonitza València i tractar de que no hi haja una aturada d'activitats després de la Fira de Juliol, amb què es complementarà perquè la gent puga gaudir del màxim nombre d'activitats. "Inundarà literalment València amb 15 escenaris diferents -4 més que l'any passat- (Jardins del Palau, les Sales Rodrigo i Iturbi, Sala García Navarro, Conservatori Municipal José Iturbi, Claustre Universitat -Serenates-, Platja de la Malva-rosa i 8 barris i pobles). En definitiva, 30 actuacions amb més de 300 músics".

En aquest sentit, la regidora ha explicat, junt amb el coordinador del Festival, Enrique Monfort, i el director del Palau, Vicent Ros, que enguany se centrarà molt més en la veu per a tractar de canviar d'una edició a altra i que el públic podrà gaudir de personalitats internacionals del jazz junt amb artistes valencians masculins i femenins, emergents i músics amb una llarga trajectòria. En concret, hi ha més d'un 50% de dones -entre elles Nes-, una xifra que ha anat augmentant en les últimes edicions.

Entre les grans estreles internacionals i nacionals que han confirmat la seua presència en el veterà festival del Palau destaquen noms com ara Madeleine Peyroux, Bobby McFerryn, Kenny Barron i, per primera vegada a València, Kyle Eastwood, Amadou & Mariam and Blind Boys of Alabama i Gregory Porter. Juntament amb ells, també ocuparan l’escenari figures emergents com Melissa Aldana.

Com en les últimes edicions, el festival ix dels murs del Palau i s’estendrà per diferents punts de la ciutat, amb huit actuacions obertes al públic en cinc barris i en tres pobles de València. A més, hi haurà onze actuacions gratuïtes, dues d’elles als jardins del Palau. En conjunt, els preus de les entrades del cartell oscil·laran entre els 3 i els 40 euros.

L’organització ha buscat oferir una programació marcada per la varietat i la qualitat, amb una àmplia representació de gèneres per a tots els públics, com el jazz llatí dels cubans Pepe Rivero i Paquito D’Rivera; fusió, amb Martirio i la Banda Municipal; el jazz ortodox de Kenny Barron; la presència de crooners com Gregory Porter; altres grans veus, com Madeleine Peryoux i Bobby McFerrin, i el jazz contemporani d’Abe Rábade, que actuarà amb i l’Orquestra de València.

Així mateix, la programació inclourà activitats infantils entre el 7 i el 13 de juliol i, com ha explicat Monfort, els més menuts podran gaudir de Jazztejants amb xiquets i la Jove Big Band de Sedajazz. Ros, per la seua banda, ha volgut remarcar la importància del XX Seminari Internacional de Jazz que es celebrarà del 9 al 12 de juliol al Conservatori José Iturbi pel seu projecte educatiu.

En total, el Festival disposa d'un pressupost de 227.976 € , la qual cosa suposa un increment de més de 70.300 euros sobre el pressupost de la passada edició (que va ser de 157.626 €).

https://valenciaextra.com/wp-content/uploads/2019/05/Díptic-23-Festival-Jazz.pdf

EL JAZZ VALENCIÀ

A més, s’ha reservat un espai ben definit per al jazz valencià, que estarà representat per diversos projectes de qualitat. L’Orquestra de València actuarà el 2 de juliol en el marc del Festival Serenates (al centre Cultural La Nau), amb un concert solidari en favor de l’associació Galgos 112, que serà dirigit per Beatriz Fernández, i que comptarà amb les actuacions del trompetista Rubén Simeó i el pianista Óscar Oliver. Deu dies després, l’artista Abe Rábade i el seu trio presentaran el projecte «Tránsitos».

Per part seua, la Banda Municipal presentarà el 27 de juny, als jardins del Palau, un programa de fusió amb l’artista Martirio. La Sala Rodrigo acollirà l’actuació de Nes, la nova revelació del jazz mediterrani, el 4 de juliol; Perico Sambeat’s Electric Bath Ensemble, amb un tribut a Don Ellis, el 6 de juliol, i Albert Palau’s Flight Mode Quintet / Vicente Espí Quartet Espiral, l’11 de juliol. El festival arrancarà el 26 de juny amb l’actuació de Pepe Rivero Yoruba Latin Project, que donarà pas, l’endemà, al programa de fusió que unirà la Banda Municipal i Martirio.

MÚSICA EN BARRIS I POBLES

Com a novetat d’esta edició, els escenaris de jazz en els barris i pobles es desenvoluparan també durant el mes d’agost, amb concerts espectaculars que es podran gaudir a Natzaret (27 de juliol), Patraix  (7 de setembre), Russafa (20 de juliol), Ciutat Jardí (3 d'agost), Ciutat Vella (21 d'agost), el Saler (10 d'agost), el Perellonet (17 d'agost) i Pinedo (24 d'agost).
Destacats