El creador grec Christos Papadopoulos estrena a València la seua proposta poètica i minimalista 'Ion'

El ballador Juan Carlos Lleida proposa una peça 'site specific' a un taller de mecànica de cotxes

Guardar

Representació de ballarins traçant òrbites al ritme dels impulsos de la naturalesa
Representació de ballarins traçant òrbites al ritme dels impulsos de la naturalesa

El creador grec Christos Papadopoulos personalitza la recuperació de la programació internacional en Dansa València. L’artista ha triat el festival de l’Institut Valencià de Cultura per a l’estrena al nostre país del seu espectacle ‘Ion’, una mostra del seu univers poètic i minimalista. Demà dissabte, 9 d’abril, 10 ballarins es mouran sobre l’escenari del TEM traçant òrbites al ritme dels impulsos de la naturalesa. Enfront de l’audiència es desplegarà un sistema viu d’intèrprets que palpiten i es coordinen, s’atrauen i es repel·leixen, com si foren ions carregats elèctricament.

La jornada acollirà altres tres estrenes. El valencià Javier J. Hedrosa presenta ‘Fosc’ a Espai Inestable, on torna a posar el focus sobre el cos com a arxiu, sobre la memòria i les qüestions locals, jugant amb l’humor, l’imaginari i les expectatives del públic.

Per part seua, la companyia de Sueca Cia.Maduixa estrenarà en sala la premiada producció ‘Migrare’, concebuda per a carrer. Sobre les taules del Palau de les Arts, quatre dones pujades sobre xanques en una evocació escènica del fenomen migratori des d’un punt de vista femení. La peça opta al Max com a millor espectacle revelació i les seues ballarines Laia Sorribes i Paula Quiles estan nominades en la categoria d’intèrpret femenina de dansa.

Ballar a la platja i en un taller de cotxes

Les coreògrafes i ballarines establides a Madrid Lucía Montes & Mado Dallery també traslladen a sala la seua proposta de carrer ‘IN-SIDE’, que personifica sobre l’escenari el magnetisme que desprenen els cossos enllaçats. L’obra forma part d’un programa doble a La Mutant junt ambMáquinas sagradas’, del ballador Juan Carlos Lérida. El català mostra tota la rítmica del flamenc en un context tan improbable com un taller de cotxes.

No serà l’únic espai atípic on ballar proposat per Dansa València. El festival arriba demà a la platja. La companyia Humanhood Dance Company (Catalunya - el Regne Unit) explorarà amb ‘Sphera’ la relació entre la Lluna i la humanitat bressades per la mar, al passeig Marítim, a l’altura del carrer d’Otumba.

Destacats