El Consorci de Museus presenta a Madrid ‘Duerma en ti… Maternidades robadas en España (1939-1999)’ amb vint casos de bebés robats

El Museu Nacional d’Antropologia mostra aquesta exposició fotogràfica fruit d'una investigació d’Aránzazu Borrachero i Pedro Lange-Churión

Guardar

Pedro Lange-Churión, Aránzazu Borrachero Mendívil i José Luís Pérez Pont
Pedro Lange-Churión, Aránzazu Borrachero Mendívil i José Luís Pérez Pont

La història de vint casos de xiquets robats que compon 'Duerma en ti... Maternidades robadas en España (1939-1999)' arriba al Museu Nacional d'Antropologia. L'espai cultural de Madrid obri al públic aquesta exposició fotogràfica que mostra el resultat d'un projecte d'investigació d'Aránzazu Borrachero Mendívil i Pedro Lange-Churión, produïda pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) i exposada en 2019 en el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC).

"L'art i la cultura tenen la capacitat d'oferir una visió diferent de la realitat que ens envolta, a vegades fins i tot projectant llum sobre fets profundament dolorosos. Aquesta exposició és clau per a comprendre la duresa d'una situació que, prolongada en el temps, va afectar moltes famílies. Serveix a més com a homenatge a les seues víctimes, alhora que convida als i les visitants a reflexionar sobre els mateixos fets, les seues conseqüències i el desemparament de les famílies davant el silenci de l'Estat. L'oportuna col·laboració del Museu Nacional d'Antropologia de Madrid permet ampliar l'abast de la investigació i del treball artístic i d'arxiu que sustenten aquesta mostra, i que tant agraïm als seus autors", destaca José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i del CCCC.

El projecte, realitzat a través de la Universitat de San Francisco (Califòrnia) i de la City University of Nova York (CUNY), pren forma en una publicació i una exposició en la qual Aránzazu Borrachero Mendívil i Pedro Lange-Churión van treballar amb diverses associacions de víctimes, per a deixar un llegat que permeta avançar en aquesta difícil cerca.

El director del Museu Nacional d'Antropologia, Fernando Sáez Lara, explica que "el Museu Nacional d'Antropologia, a punt de complir 150 anys d'història, aborda des de fa un temps un necessari procés de renovació de la mà d'una disciplina que ha apostat pel compromís i la participació en l'abordatge de problemàtiques contemporànies com totes aquelles que afecten la "memòria democràtica". També per l'establiment de xarxes socials i el desenvolupament de projectes col·laboratius i oberts en els quals tinguen un pes rellevant les associacions i persones implicades en cadascuna d'aqueixes problemàtiques, així com institucions culturals amb les quals puga convergir en aqueix terreny".

En aquest sentit, afig que "fa tres anys, en ocasió de la celebració d'un cicle d'exposicions i activitats entorn de les seqüeles de la Guerra Civil, entrem en contacte amb Soledad Luque, presidenta de l'associació 'Todos los niños robados son también mis niños', qui ens va parlar del projecte d'Arancha Borrachero i Pedro Lange-Churión, amb la indispensable col·laboració d'un grapat de valentes víctimes d'eixos crims execrables que han sigut els robatoris de bebés, i de l'exposició que s'havia presentat en el Centre del Carme de València, i immediatament vam tindre clar que havíem de posar tot de la nostra part perquè tan magnífica i necessària mostra poguera exhibir-se també a Madrid, no lluny d'on resideix la sobirania nacional i han d'adoptar-se les mesures legislatives que han de servir per a fer costat a aquests diversos milers de persones que encara busquen reparació. Estem molt agraïts al Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana per totes les facilitats donades perquè això haja sigut possible. Quan dues institucions comparteixen un similar sentit de la seua funció social és estupend sumar forces".

Després de la seua mostra entre març i juny de 2019 a la Sala Contraforts del Centre del Carme de València, un espai destinat a cicles expositius de caràcter social, el públic podrà conéixer aquest treball reeditat en el Museu Nacional d'Antropologia de Madrid, que pertany al Ministeri de Cultura i Esport, del 16 de març al 5 de juny. En aquesta segona edició, a més del Consorci de Museus i del Museu Nacional d'Antropologia, coprodueixen la mostra l'Associació Pro Drets Humans d'Espanya i l'associació 'Todos los niños robados son también mis niños'.

La història de vint bebés robats

Entre 1939 i la dècada dels 90, un nombre ingent de nounats i de xiquets va desaparéixer de les presons de dones, de les maternitats i dels hospitals públics i privats d'Espanya. 'Duerma en ti' – títol inspirat en el poema «La madre triste», de Gabriela Mistral— presenta vint casos de víctimes d'aquestes desaparicions a través de fotografies, testimoniatges i documents. El projecte, resultat de la col·laboració entre Lange-Churión, Borrachero Mendívil i diversos col·lectius de víctimes, convida al visitant a buscar respostes a aquest crim.

Els seus testimoniatges dibuixen incessants cerques que xoquen una vegada i una altra amb arxius tancats, amb dades manipulades i amb la renuència dels jutges a investigar. La narració personal de cada cas va acompanyada de la documentació que les mateixes víctimes han compilat amb un enorme esforç econòmic i personal.

En les fotografies, preses per Lange-Churión, les persones retratades apareixen il·luminades segons les pautes del retrat barroc. Els subjectes resplendeixen amb llum pròpia sobre un fons negre i revelen la profunditat psicològica del barroc en la posició, en el gest i, sobretot, en la mirada.

Aquests elements estètics assumeixen un significat al·legòric. El fons fosc des d'on emergeixen les seues figures resplendents els aïlla i els afirma simultàniament. Així és la seua cerca: malgrat la foscor a la qual els releguen la societat i Estat, les víctimes d'aquest crim –mares, pares, fills, germanes— resplendeixen en la seua reclamació de justícia. Evitar les seues mirades carregades de dolor i de denúncia és impossible.

Destacats