El Consorci de Museus investiga al MACA els límits de la fotografia amb l’obra d’Ana Teresa Ortega

L’entitat museística, en col·laboració amb l’Ajuntament d’Alacant, presenta l’exposició ‘El pensament exiliat’ de la fotògrafa alacantina, Ana Teresa Ortega, Premi Nacional de Fotografia 2020

Guardar

21.03.24 presentacion Ana Teresa Ortega2
21.03.24 presentacion Ana Teresa Ortega2

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana presenta l’exposició ‘Ana Teresa Ortega. El pensament exiliat’ al Museu d’Art Contemporani d’Alacant. Realitzada en col·laboració amb l’Ajuntament d’Alacant, la mostra és una altra de les apostes del Consorci de Museus i del consistori alacantí que s’emmarquen dins del festival de fotografia, PhotoAlicante.

El director del Consorci, José Luis Pérez Pont, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, Antonio Manresa, han presentat aquest matí l’exposició acompanyats per l’artista, Ana Teresa Ortega, per la conservadora del MACA, Rosa Castells i pel director de PhotoAlicante, Leónidas Spinelli.

Ana Teresa Ortega (Alacant, 1952) va ser una de les primeres artistes que des de l’àmbit de la fotografia va trencar, al final dels anys 80 i començament dels 90, amb el mitjà fotogràfic tradicional, i va traslladar la imatge a nous suports, amb les seues foto-escultures.

En 2019 el Consorci de Museus li va dedicar una mostra retrospectiva a tota la seua trajectòria, ‘Ana Teresa Ortega. Passat i present, la memòria i la seua construcció’, dins de la seua convocatòria ‘Trajectòries’ de revisió de trajectòries d’artistes valencians. Entre les obres que s’hi van mostrar es va poder veure la peça de la seua sèrie ‘Pensadors #4 W. Benjamin, A. Valente, J. Joyce’ (2002) que hui s’exhibeix al MACA, i així Alacant se suma al reconeixement d’aquesta artista, Premi Nacional de Fotografia 2020.

Segons Pérez Pont "l’obra d’Ana Teresa Ortega constitueix una part fonamental per a entendre el desenvolupament de l’art contemporani al nostre territori i també des del punt de vista estatal, en l’àmbit de la fotografia. Per aquest motiu, aquesta peça va ser una de les primeres incorporacions que va fer la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport a la seua Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat, en 2017, dins del seu Pla d’adquisició d’obres de creadors valencians, alacantins i castellonencs".

En 2017 la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport va iniciar una campanya d’adquisició d’obres d’art amb el propòsit de reunir una col·lecció de peces representatives de l’actualitat artística en la Comunitat, i d’aquesta manera construir un patrimoni de present que es projecta en el futur. Des d’aleshores, s’han reunit un significatiu nombre d’obres que formen la Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat Valenciana que està viatjant per la Comunitat de la mà del Consorci de Museus.

El director del Consorci de Museus ha recordat així mateix "el suport de la institució museística al festival PhotoAlicante amb l’obra de tres dones creadores, dues d’elles alacantines, reconegudes amb el Premi Nacional de Fotografia, Cristina de Middel (2017) i Ana Teresa Ortega (2020), a més del treball de la valenciana, Rocío Villalonga".

L’obra d’Ana Teresa Ortega està guiada per una voluntat indagatòria dels límits i possibilitats del mitjà fotogràfic com a llenguatge híbrid, que dialoga amb la tridimensionalitat i està en constant reflexió.

La peça que es mostra pertany a la sèrie ‘Pensadors’ (2002), en què el pensament sobre l’herència intel·lectual del segle XX i la seua transmissió es fan imatge. A partir d’un joc entre instal·lació i fotomuntatge, es fotografien projeccions de rostres d’escriptors sobre espais arquitectònics buits. Les imatges mostren aquests retrats, extrets d’enciclopèdies, sobre façanes, murs interiors, corredors o en obertures de portes i escales: el rostre engegantit de Walter Benjamin es talla en la cantonada d’una fàbrica; la mirada d’Ángel Valente s’enquadra entre pilars de ciment; Joyce sembla que sospira, meditabund, llarg com una persiana.

Destacats