El Consorci de Museus inverteix més de mig milió d'euros a donar suport a la producció artística valenciana

La institució ha publicat 8 convocatòries per al desenvolupament de 153 projectes artístics en 2020

Guardar

Centre del Carme
Centre del Carme

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana ha destinat, en el primer semestre de 2020, més de 580.000 euros a convocatòries públiques que fomenten la creació artística valenciana. En total, la institució ha publicat 8 convocatòries que han permés desenvolupar 153 projectes artístics. Entre ells, destaquen 10 residències per a creadors —dins del programa Cultura Resident, amb residències per a producció, investigació i mediació cultural— i 100 propostes en format digital en la convocatòria #CMCVaCasa, que s'ha desenvolupat per a reactivar el sector de les arts visuals durant la crisi econòmica generada per la COVID-19.

En els últims cinc anys, el Consorci de Museus ha invertit més de dos milions i mig d'euros en convocatòries públiques que permeten democratitzar l'accés d'artistes a programacions públiques, impulsar el sector creatiu valencià i contribuir a la seua professionalització.

Actualment, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana té obertes 4 convocatòries, en les quals ha invertit un total de quasi 340.000 euros. «Resistències artístiques» cerca fomentar els processos artístics en centres educatius, «Reset» està dirigida a projectes de relectures de gènere i multiculturalitat, «Cercles» se centra en la mediació cultural per a joves, i «CoSSos. Comunitat de sabers subalterns» aposta per la inclusió i la cohesió social de diferents col·lectius.

Consorci Museus CV

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, explica que els objectius de totes aquestes iniciatives són «reactivar la cultura i fer costat al sector creatiu valencià, sempre des de la igualtat d'oportunitats, a través de convocatòries públiques». Aquest model de gestió cultural ha marcat la trajectòria de la institució en els últims anys.

Les convocatòries «Resistències artístiques», «Reset» i «Cercles» estan obertes fins al 30 de juny, i van dirigides a investigadors i investigadores, artistes i professionals de la mediació cultural. El Consorci de Museus ha invertit en elles un total de 275.800 euros. «CoSSos. Comunitat de sabers subalterns» ha sigut l'última convocatòria llançada per la institució, amb una dotació econòmica de 64.000 euros. Orientada a promoure la producció artística en entorns col·laboratius, romandrà oberta fins al 13 de juliol.

«Resistències artístiques»

«Resistències artístiques» té com a finalitat fonamental incorporar els llenguatges de la creació contemporània en els processos d'aprenentatge. Cerca una unió d'art i educació que implique la comunitat educativa i genere processos creatius participatius. Per a això, un jurat especialitzat seleccionarà 30 projectes per al seu desenvolupament en 30 centres educatius de la Comunitat Valenciana (10 en cada província).

Consorci Museus CV

El Consorci de Museus ha invertit en «Resistències artístiques» 252.000 euros (8.400 euros per a cadascun dels projectes). Tal com explica José Luis Pérez Pont, «es tracta de la quarta edició d'una convocatòria de la qual s'ha beneficiat ja l'alumnat de més de 70 centres educatius de la Comunitat». A més, el director assenyala que, durant el pròxim curs escolar, se sumaran altres 10 projectes als 30 seleccionats per a afavorir les propostes que no hagen pogut desenvolupar-se a causa de l'alerta sanitària.

«Reset»

La convocatòria «Reset» pretén reforçar el principi d'igualtat en l'àmbit de la cultura i de la creació artística. Per a fer-ho, cerca seleccionar 2 projectes que oferisquen una perspectiva de gènere i aposten per la diversitat cultural. El Consorci de Museus tracta de donar suport a iniciatives que donen visibilitat a la perspectiva de la narració històrica que ha romàs oculta al llarg del temps. La institució ha destinat 5.900 euros per a cadascun dels dos projectes triats pel jurat; és a dir, un total d'11.800 euros.

Consorci Museus CV

«Cercles»

«Cercles» és una iniciativa conjunta de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) i del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana. El seu objectiu és oferir un lloc de reunió, reflexió i aprenentatge col·lectiu entorn de la creació artística actual sobre l'emergència climàtica. La proposta va dirigida a persones d'entre 14 i 18 anys, sector de la població en ple procés d'evolució i transformació al qual es pretén apoderar com a creador de cultura.

Consorci Museus CV

Se seleccionaran 3 projectes, que constituiran 3 equips de treball, amb un total de 15 participants. En cada proposta, s'han invertit 4.000 euros, per la qual cosa la inversió econòmica total destinada a aquesta convocatòria ha sigut de 12.000 euros.

«CoSSos. Comunitat de sabers subalterns»

«CoSSos. Comunitat de sabers subalterns» és l'última convocatòria llançada pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana. Està dirigida a artistes que situen el seu treball en el camp de les pràctiques participatives, així com a col·lectius i agents socials. El seu objectiu és seleccionar 8 projectes que fomenten el treball en xarxa amb la ciutadania, preferentment en línia, per a posar el focus en accions culturals basades en el treball comunitari i col·laboratiu. S'han destinat 8.000 euros per a cadascun dels 8 projectes que triarà el jurat corresponent.

José Luis Pérez Pont destaca que «aquesta convocatòria cerca promoure el treball artístic en comunitat, activant la relació amb diferents col·lectius, donant-los veu», amb la finalitat de «construir la realitat mitjançant un relat coral, a través de la cultura». Segons desenvolupa el director del Consorci de Museus, aquesta iniciativa reflecteix els nous passos de la institució, que aposta per un projecte cultural més obert i plural, així com per diferents fórmules de relació amb els públics.

Consorci Museus CV

Destacats