El Circuit Cultural Valencià salva la temporada

Prop de 184.000 espectadors i 1.261 activitats repartides per 75 emplaçaments és el balanç de l’any que la pandèmia va tancar els teatres

Guardar

Historiadeuna maestra
Historiadeuna maestra
Prop de 184.000 espectadors, un total de 1.261 activitats culturals i 75 emplaçaments. Aquestes són les principals xifres del balanç de 2020 del Circuit Cultural València, que l'any de la pandèmia ha aconseguit mantenir una oferta de teatre, dansa, circ, música i projeccions de cinema i donar d'aquesta manera "oxigen" al sector.Així ho va asseverar el director general de l'Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, qui presentava ahir -en el marc d'activitats de la 30 Mostra de Teatre d'Alcoi- l'informe amb les activitats culturals que es van programar durant 2020 en els municipis valencians que formen part del Circuit Cultural Valencià. En l’acte de presentació va estar acompanyat per la coordinadora del circuit, Chus Piqueras, i Benja Domènech, representant dels programadors dels municipis.El director de l’IVC va recordar les dificultats que han patit les arts escèniques l’ultim any. "No podem oblidar que en 2020 la pandèmia va obligar a mantenir tancats durant uns mesos els espais culturals". Tot això, el sector va saber eixir d’una situació inèdita i per això, en opinió de Guarinos "des del moment que vam poder, començàrem a reprogramar i programar activitat cultural. Es va tornar a posar en marxa la programació cultural, no sols en els nostres espais, sinó, i molt important, en els espais privats i en els espais culturals que depenen dels municipis".

Injecció de 183.771 vacunes culturals

"A diferència del que ha ocorregut en altres xarxes i circuits d’exhibició escènica o musical de la resta de l’estat espanyol, com pot ser Castella-la Manxa, sí que s’ha pogut mantenir una considerable programació, amb les lògiques i necessàries mesures de prevenció i les corresponents reduccions d’aforament i això és molt d’agrair", va explicar Guarinos a València Extra. "Els 183.771 espectadors de 2020 en les ciutats del Circuit suposen pràcticament "la injecció de 183.771 vacunes culturals" en els moments més difícils i per tal de curar-nos emocionalment, anímicament, socialment, artísticament", insistia Guarinos.Per al màxim responsable de l’IVC el Circuit Cultural Valencià ha jugat un paper clau, ja que "hem acompanyat en tot moment als municipis per a configurar i reconfigurar programacions, i així afavorir el retorn del públic i donar oxigen al sector". "Açò ha sigut possible en gran part per l’activa implicació de les programadores i programadors, que ja des de les primeres setmanes del confinament més absolut de finals de març i d’abril de 2020 van lluitar junt amb l’IVC i junt amb la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport per tal de minimitzar els danys de la pandèmia de la Covid-19 en els teixits de la cultura en general i molt especialment en els professionals de la cultura en viu.", emfasitzava el director de l’IVC.El Circuit Cultural Valencià és un projecte de la Generalitat en el qual es programa, en els municipis que formen part d'ell, espectacles d'arts escèniques, música i projeccions cinematogràfiques. D'aquesta manera, es treballa amb l'objectiu de vertebrar culturalment el territori valencià amb programació estable al llarg de les comarques. L'actual Circuit Cultural Valencià va nàixer el 2 de maig de 2016 i —en certa manera— és hereu del Circuit Teatral Valencià, de la Xarxa Musical Valenciana i del Circuit CulturArts, encara que ara ampliant modalitats artístiques, reforçant el seu funcionament democràtic i aprofitant els nous mètodes de treball i de gestió.

Aposta pel valencià

En 75 ajuntaments i universitats adherits al Circuit Cultural Valencià s'han programat 1.261 activitats culturals malgrat el context de pandèmia que va marcar l'any passat. Les 1.261 activitats dutes a terme el 2020 de teatre (728), de dansa (110), de circ (94), de música (286, incloent-hi 11 de lírica) i de projeccions de cinema (43) han suposat una inversió conjunta i final de l’IVC i dels ajuntaments i universitats membres de prop de 5 milions d’euros (4.937.012 €) que, sense dubte i a més dels beneficis socials i culturals per a la ciutadania, també han suposat treball i jornal per als professionals implicats, sobretot valencians, atenent que el 73% de les funcions, concerts i projeccions foren de companyies, grups i productores, valencianes. "L’interés, compromís i necessitat del ‘producte de proximitat’ també fou visible en les arts", va expressar Guarinosmulier - paiportaÉs per aquest mateix motiu que els espectacles, concerts i projeccions més contractats el 2020 en el Circuit Cultural Valencià han sigut valencians. En teatre dansa i circ es van posar sobre l’escenari "Horta" i "L’electe" de L’Horta Teatre; "LÙ" i "Mulïer" de Cia. Maduixa; "Història de una maestra" de Cactus Teatre; i "Oyun" d'El Fedito. Pel que fa a la música, va girar "El rock & roll també és cosa de xiquets" de Miguel Angel Escorcia y sus BIG54; "Reversions" de Jonatan Penalba; "Insurrecte" d’Andreu Valor; "Els dies i les dones" de Sis Veus; i Dani Miquel i els Ma-me-mi-mo-músics. En relació amb el cinema es va projectar: "Buñuel en el laberinto de las tortugas"; "Makun (no llores): Dibujos en un CIE"; i "M’esperaràs".En altre ordre de coses, cal assenyalar que el Circuit Cultural Valencià continua apostant pel valencià en les seues programacions, doncs el 43% s’ha fet en la nostra llengua, el 37% en castellà, i el 20% sense text.Per tal d’aconseguir aquests percentatges d’espectacles, concerts i projeccions en valencià, és important posar en relleu la importància del suport de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua a tot allò que es programe en valencià en les ciutats del CCV.

BENEFICIS SOCIALS

Aquest balanç ha suposat una inversió conjunta entre la Generalitat i els ajuntaments de 4,9 milions d'euros, que, en paraules d'Abel Guarinos, "a més dels beneficis socials i culturals per a la ciutadania, també han suposat treball i sou per als professionals implicats, sobretot valencians, tenint en compte que el 73% de les funcions, els concerts i les projeccions van ser de companyies, grups i productores valencianes".Per a incentivar la participació activa dels municipis, es va posar a la disposició dels ajuntaments dues bosses d'ajudes econòmiques addicionals i específiques per a la programació a la fi de juny i principis de juliol, així com per a la setmana coincident amb la programació de 'Oh! La Cultura', en la segona quinzena de juliol.
Destacats