El Circuit Bucles Dansa arriba al Carme amb gran caràcter icònic i femení

El Festival es desenvoluparà del 17 al 20 d'octubre i del 26 al 2 de novembre, i comptarà amb l'actuació destacada de Soleá Morente

Guardar

WhatsApp Image 2019-10-15 at 16.45.38
WhatsApp Image 2019-10-15 at 16.45.38

La 7a edició del Festival Circuit Bucles Dansa s'instal·larà a València amb una gran força revolucionària i feminista, comptant amb les creacions de 23 companyies i 14 activitats paral·leles. Estarà present en diversos barris de València, com el Carme, Natzaret i la plaça del Pinazo. La programació inclou diverses activitats l'eix de les quals gira entorn de la visibilitat de la dansa urbana i la visibilització de la figura de la dona.

La directora, Isabel Alfaro, ha fet la presentació del certamen aquest matí en el Centre del Carme de Cultura Contemporània, que es durà a terme del 17 al 20 d'octubre i del 26 d'octubre al 2 de novembre sota el lema "Tu eres un icono". Segons la directora, es presenta com un festival de dansa en espais urbans i no convencionals, amb l'objectiu d'acostar la dansa urbana a la societat. En paraules d'Alfaro, "Es tracta de continuar acostant la dansa a la societat, però també d'incentivar la vocació per a impulsar les distintes sales de la ciutat on es promou la creació artística", com són Sala Off, Carme Teatre, Sala Ultramar, La Mutant i Convent Carme, així com el Centre del Carme.

No obstant això, el festival de dansa es caracteritza per un fort caràcter femení. "La dona com a centre inspirador, esperit revolucionari i referent en la creació i en el treball. La selecció de les companyies i les seues creacions han tingut un marcat caràcter femení i icònic", ha afirmat Alfaro. Per aquest motiu, s'han tingut molt en compte les creacions femenines a l'hora de triar les produccions i activitats. En conseqüència, s'ha donat més presència a les peces creades, dirigides i produïdes per dones, entre les quals es troben quinze companyies valencianes i huit nacionals, les quals presentaran sis estrenes. D'aquesta forma, el ballarí Itxa Sai presentarà "Nix"; la companyia Moments Arts presentarà "(I + O = JO)" un taller d'investigació a través del cos i del moviment; Fanny De Fanny presentarà "Danse is my Heroine"; Danse Explorer estrenarà l'espectacle familiar i reinvindicativo "L'Iceberg de Greta"; Ladifunda presentarà "...Imagen y Semejanza"; i, finalment, Fil d'Arena estrenarà "Cos-a-cos-o", una dansa feminista.

D'altra banda, el festival comptarà per primera vegada amb una producció pròpia "Mos, te como! Plastic eater", de Metafashion, una perfomance en la qual vint alumnes de l'Escola Superior d'Art de València "reflexiona sobre la supeproducció de plàstics i els seus efectes nocius en la societat", segons ha explicat la seua directora, Isabel Messeguer. A més, el festival comptarà amb 14 activitats paral·leles en tallers formatius i participatius, espectacles per a xiquets i xiquetes, tallers de dansa inclusiva, classes magistrals, videodanses i espais de debat, així com projectes socials, un certamen de dansa i música en directe.

No obstant això, el més destacat d'aquesta edició serà l'actuació de Soleá Morente, cantant de flamenc i poprock, actriu i guanyadora del Premi Fundacion Princesa de Girona d'Arts i Lletres 2018, que actuarà el 16 d'octubre a les 20.30 en el Claustre Gòtic del CCCC. Presentarà el seu segon disc Ole Lorelei, que "combina una nova mirada al pop i al flamenc plena de sensualitat i risc juntament amb 'El Volcà Música', la seua companyia discogràfica". Eixe mateix dissabte, les companyies i artistes de dansa Richard Mascherin, Cia. Danse Explorer, Itxa Sai, Héctor Plaza & Agnès Sales, Cia. Prácido Domingo i Cia.. i Extremus Dansa interpretaran sis espectacles de dansa, en una combinació de dansa espanyola i contemporània en el Centre del Carme mentre que La Mutant realitzarà una classe magistral a càrrec de la balladora valenciana Verónica Pulido.

La regidora d'Acció Cultural de l'Ajuntament de València, Maite Ibáñez, ha recalcat que el festival és "únic" pel seu caràcter "subversiu" que serveix per a "impulsar artistes emergents" i de "laboratori de diàlegs artístics". A més, ha ressaltat la necessitat de dur a terme aquests esdeveniments en espais "no convencionals", com a terrats o biblioteques, que serveixen a més "de pol d'atracció de diferents públics".

D'altra banda, el director de la sisena Trobada Internacional de Videodansa i Videoperformance (EIVV), Blas Payri, ha afirmat que en cada edició reben "més obres i de major qualitat". Payri ha ressaltat la importància de compartir sinergies entre les arts escèniques i ha ressaltat que el suport del vídeo per a l'art "mereix ser vist i conegut en espais museístics". A més, l'últim dia de la programació de l'EIVV, el 20 d'octubre, se celebrarà en col·laboració amb el Circuit Bucles en el Centre del Carme i comptarà amb la interpretació de Lorenza Di Calogero, premi de les Arts Escèniques Valencianes.

El festival, que enguany comptarà amb un pressupost d'aproximadament 50.000 euros, compta amb la col·laboració de l'Inaem, l'Institut Valencià de Cultura, l'Ajuntament de València, la Diputació, Consorci de Museus a través del Centre del Carme, Fundació Cañada Blanch, Cajamar, CaixaBank i Convent Carmen.

Arxivat a:

Destacats