El Centre del Carme: punt de trobada amb la cultura contemporània aquestes festes

El CCCC ofereix al públic diverses exposicions que plantegen la reflexió sobre temes del nostre dia a dia a través de l'art

Guardar

Grup de persones en una de les exposicions del Centre del Carme
Grup de persones en una de les exposicions del Centre del Carme

El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) convida les valencianes i els valencians a reflexionar sobre el canvi climàtic per mitjà de videojocs, a conéixer la part més desconeguda de grans icones de la política i el feminisme o a descobrir els llenguatges que van posar en crisi l’art més tradicional. Durant aquestes festes, el centre obri les portes amb una programació variada per a situar-se com a punt de trobada entre famílies i cultura contemporània.

“Acabem l’any oferint una programació amb exposicions pioneres com ara ‘Artistes i màquines’, avançant en la lluita contra l’emergència climàtica per mitjà de videojocs experimentals i visibilitzant el treball d’artistes de la Comunitat Valenciana amb ‘Art Contemporani de la Generalitat Valenciana IV’. Les mostres i activitats del Centre del Carme són una oportunitat única per a reflexionar sobre qüestions del nostre dia a dia per mitjà de l’art i durant aquestes festes es mantenen obertes al públic”, explica el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) i del CCCC, José Luis Pérez Pont.

Un dels principals reclams de la programació és ‘Carmen Alborch. L’art i la vida’, a la Sala Dormitori i Espai D. L’exposició, produïda pel CMCV i comissariada per Salvador Albiñana i José Vicente Plaza, amb el suport de Rafael Alborch, és un relat en primera persona a través de les obres de la seua col·lecció, biblioteca, arxius i objectes personals, acompanyats d’algunes cites de la mateixa Carmen que permeten conéixer-la des del seu vessant universitari, polític i feminista.

L’exposició es complementa amb ‘Pantalles de Carmen’, un audiovisual que reuneix fragments d’entrevistes i declaracions realitzades entre 1978 i 2018, seleccionats pel seu germà, Rafael Alborch. Amb motiu de la finalització de l’exposició el pròxim 9 de gener, el CCCC comptarà amb un concert de la Unió Musical de Benicadell, que interpretarà el pasdoble ‘Carmen Alborch’ al Claustre Gòtic, i amb visites guiades per a col·lectius que s’uneixen al seu homenatge.

A la Sala Ferreres-Goerlich, 37 col·lectius i artistes joves, de mitjana i llarga trajectòria de la Comunitat Valenciana mostren al públic assumptes de la nostra societat més pròxima amb creacions de diversos llenguatges artístics, estils o materials. Constitueixen ‘Art Contemporani de la Generalitat Valenciana IV’, l’exposició amb les adquisicions de 2020 de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport per a la col·lecció ‘Art Contemporani de la Generalitat’.

Compta amb peces representatives de l’actualitat artística al territori valencià sense pautes generacionals ni restriccions temàtiques. El temps i la memòria, el feminisme, les friccions entre la quotidianitat i la tecnologia, el binomi individu i societat o la sostenibilitat són algunes de les qüestions que aborda aquesta exposició.

D’altra banda, el CCCC exposa a la Sala Carlos Pérez les obres seleccionades en el VIII Premi mardel Arts Visuals 2021, una edició que té com a guanyadora María Carbonell i tres accèssits que han recaigut en Abel Jaramillo, Ana Esteve i Jesús Madriñán. En aquesta convocatòria, les i els artistes seleccionats pel jurat han sigut Marla Jacarilla, Jorge Yeregui, Paloma Polo, Rosendo Cid, Olalla Gómez, MP&MP Rosado, María Alcaide, Amanda Moreno, Fermín Jiménez Landa, Tania Blanco, Jorge Fuembuena, Nieves Correa, Josep Tornero, Rosell Meseguer, Gil Gijón, Mery Sales, Jorge Conde, María Castellanos, Art al Quadrat i Gonzalo Elvira.

Com cada any, el Centre del Carme col·labora amb el festival i fira del llibre il·lustrat Baba Kamo i, amb això, mostra al públic ‘Babalunga i Kamolongos’, amb l’objectiu d’explorar més enllà dels relats hegemònics. Es tracta d’una exposició internacional d’il·lustració editorial en què valencians, valencianes i visitants poden conéixer el treball de 166 professionals de 13 països.

‘Artistes i màquines. Diàlegs en el desenvolupament de l’art digital’ és una altra de les propostes del CCCC. Una exposició pionera en què més de 80 obres visibilitzen com el ‘copy-art’, el ‘net.art’ i el ‘video-art’ van trencar amb el sistema més tradicional de l’art i van construir els fonaments de la creació artística contemporània. Es pot gaudir a la Sala 1 i 2 i està comissariada per José Ramón Alcalá i Nilo Casares.

Introdueix el visitant en el primer moment en què els artistes van recolzar en les tres grans famílies de màquines de generació i reproducció automàtica –fotocopiadores, càmeres portàtils de vídeo i ordinadors gràfics personals– i van activar, amb les seues creacions, els programes de les avantguardes artístiques. La seua missió principal consistia a posar en dubte els paradigmes tradicionals i donar forma concreta a les noves idees, activades al llarg del segle XX per filòsofs, escriptors, artistes, científics i pensadors en general.

‘Artistes i màquines. Diàlegs en el desenvolupament de l’art digital’ revisa els antecedents de la creació artística actual i visibilitza aquests tres llenguatges que van provocar tota una revolució en el món de l’art. Així, el públic podrà participar en un recorregut acompanyat per Alcalá el pròxim 5 de gener a les 12.00 hores per a conéixer de primera mà com el ‘copy-art’, el ‘net-art’ i el ‘video-art’ van posar en crisi tot el sistema.

Després de la visita d’aquesta exposició, els valencians i valencianes poden completar l’experiència amb ‘Climate Replay. Videojocs experimentals i canvi climàtic’, una proposta que, a la Sala Contraforts, converteix el públic en un jugador que ha de plantar cara a reptes de l’emergència climàtica. L’exposició s’emmarca en el projecte d’investigació ‘Living Lab Planeta Debug. Videojocs, coneixement, serendipitat i cocreació en el puzle del canvi climàtic’, de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI), amb el suport de la Fundació Daniel i Nina Carasso.

El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) obri les portes de dimarts a diumenge, d’11.00 hores a 21.00 hores, i té horari especial el 31 de desembre, d’11.00 a 14.00 hores. Roman tancat els festius de l’1 i 6 de gener de 2022.

Arxivat a:

Destacats