El Centre del Carme presenta la mostra 'Em veus?' composta per les obres de sis fotògrafs amb diversitat funcional

La mostra reuneix les creacions d'Ismael, Ladis, Juan, Pedro, Ismael F. i JuanFran com a resultat d'un taller de fotografia que els ha ajudat a superar els seus dèficits de mobilitat o de visió

Guardar

em veus centre del carme
em veus centre del carme

El Centre del Carme Cultura Contemporània inaugura aquest dijous 12 de desembre la mostra 'Em veus?', dins dels projectes seleccionats en la convocatòria Altaveu, d'inclusió i cohesió social. L'exposició, que es podrà veure fins al 19 de gener, recull les fotografies realitzades per sis fotògrafs amb diversitat funcional del Centre Sant Rafael d'Alacant, que fan visible l'invisible a través de les seues mirades.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha recordat que "la convocatòria Altaveu és una iniciativa del Consorci de Museus per a donar visibilitat a propostes de caràcter social que fomenten el treball en xarxa amb la ciutadania, obrint la porta a una altra mena d'accions culturals, basades en el treball comunitari i col·laboratiu".

Pérez Pont ha afegit que "a través d'aquesta convocatòria estem donant suport a treballs sense ànim de lucre que es desenvolupen tant a València com a Castelló i Alacant, que promoguen l'interés per la cultura, la participació i l'activació social".

Pérez Pont ha assenyalat, així mateix, que "des del Centre del Carme, a través de diferents accions estem reivindicant la capacitat de totes les persones a ser creatives, i reivindiquem el treball dels artistes amb diverses capacitats".

'Em veus?' és el resultat d'un taller de fotografia coordinat per la creadora alacantina Pilar Cortés, amb la intenció de donar visibilitat a persones amb diversitat funcional, usuaris del Centre San Rafael. El taller converteix els usuaris del centre en els creadors de les imatges. Durant diverses sessions van aprendre l'ús de les càmeres digitals, van eixir a retratar l'entorn i les seues gents, van treballar emocions i van acabar amb la selecció de les millors imatges de cada participant.

En utilitzar la fotografia com a mitjà d'expressió, els usuaris del Centre mostren el món a través dels seus ulls i alhora es mostren al món com una experiència compartida i bidireccional. Ismael, Ladis, Juan, Pedro, Ismael F. i JuanFran han gaudit l'experiència, han aprés molt de fotografia i millorat les seues habilitats, i ha superat així els seus problemes de mobilitat o vista reduïda.

Segons representants del Centre Sant Rafael, "gràcies a la convocatòria Altaveu del Consorci de Museus, s'implica les persones amb discapacitat intel·lectual en el món de la fotografia, es fomenta la creativitat, l'autoestima i la qualitat de vida, utilitzant la fotografia com a eina de reflexió i creixement personal. És una aposta per mostrar el seu món i la seua mirada".

"Crec que la fotografia comunica i visibilitza realitats que la majoria no veiem, per això en aquests tallers la càmera de fotos és una eina per a expressar, comunicar, mostrar i exposar inquietuds amb total autonomia. Cadascun d'ells i elles és diferent i únic, com les seues fotografies", explica Pilar Cortés, fotorreportera alacantina.

Per la seua banda, els participants han destacat que "Pilar ens ha ensenyat a enfocar i a veure en coses simples, grans fotografies".

El Centre Sant Rafael, que pertany a la Fundació San Francisco de Borja, manté des de fa 35 anys a Alacant un compromís permanent per la defensa de la dignitat i drets de les persones amb diversitat funcional, especialment de les que presenten necessitats de suport més complexes.

Mitjançant una residència, un centre de dia, habitatges amb suports i diversos programes d'atenció comunitària, el Centre Sant Rafael presta els suports necessaris a més d'un centenar de persones, i genera així el nombre més gran d'oportunitats perquè cada persona puga desenvolupar el seu projecte personal i aconseguir una vida plena i feliç.

Destacats