El Centre del Carme incorpora noves experiències com un hort urbà, un segell discogràfic o un dormitori 'centennial'

La programació per a 2021 estarà formada per 25 exposicions i nombrosos projectes artístics innovadors

Guardar

centre del carme
centre del carme

Després d'un any complicat a causa de la pandèmia, el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) arranca aquest 2021 amb força. El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i director del CCCC, José Luis Pérez Pont, ha presentat, al costat de la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, una programació variada, singular i molt completa, conformada per 25 exposicions i nombrosos projectes artístics que, sens dubte, continuarà atraient el públic al Centre del Carme.

"El 2020 ha sigut un any difícil, però des del CCCC hem fet tot el possible per continuar amb l'activitat cultural, per generar oportunitats per als agents culturals i per oferir-li a la ciutadania propostes innovadores. Així, malgrat la pandèmia, hem tirat avant huit convocatòries públiques i 153 projectes culturals". Però, a més, com ha assenyalat José Luis Pérez Pont, "el Centre del Carme s'ha convertit en el museu més visitat de la Comunitat Valenciana, i ha arribat als 160.000 nous usuaris en la pàgina web".

Per part seua, Carmen Amoraga ha definit al Consorci de Museus com "un formiguer de cultura en constant moviment que serveix d'aparador per als artistes i també és un fòrum de reunió on es donen cita els projectes culturals més innovadors", i ha recordat que un 30% dels visitants del CCCC són joves.

Per tot això, el CCCC arranca 2021 amb propostes que no deixaran a ningú indiferent. Entre altres exposicions, el mes de febrer comença amb 'Objectes desapareguts', el resultat expositiu d'una àmplia investigació en el context de les exhumacions de les persones afusellades durant la repressió franquista, que se centra en el material associat als cossos d'aquestes persones, com a efectes personals, objectes de repressió o objectes que es col·locaven al costat de les víctimes perquè pogueren ser identificades en un futur. Aquesta mostra es realitza en col·laboració amb la Diputació de València.

No obstant això, no serà l'únic projecte expositiu. La sala Dormitori acollirà mostres com a 'Naturalezas muertas' d'Avelino Sala o 'Tú' de Clara Montoya, que convertirà l'espai en un navili que recorre el riu Whanganui. Així mateix, les Falles continuaran tenint un protagonisme molt especial, ja que, en col·laboració amb l'Ajuntament de València, el CCCC acollirà, des del mes de març fins a maig, dues exposicions dels artistes fallers d'aquest 2021.

D'una banda, Dulk, encarregat de dissenyar la Falla Municipal de València de 2021, oferirà una proposta en format immersiu, que transportarà al visitant al parc natural de l'Albufera i la seua fauna. D'altra banda, Ceballos & Sanabria presenten 'El somriure de les Falles', que té com a objectiu principal donar una major visibilitat a la infància.

Unes altres de les exposicions que visitaran el Centre del Carme durant aquest any  seran 'El gran libro de la pintura' de Manu Blázquez, que ha sigut seleccionat en els Premis Alfons Roig d'Arts Visuals 2020 – de juliol a setembre a la sala 1 –; o un homenatge a la figura de Carmen Alborch, i que es mostrarà a la sala Dormitori des de setembre fins a novembre.

Així mateix, el grafiti s'apoderarà de la sala Ferreras-Goerlich amb 'Emergency on planet earth', que posarà l'emergència climàtica en el centre mostrant els problemes ambientals; mentre que les il·lustracions vindran de la mà d'Edel Rodríguez, "possiblement l'il·lustrador més odiat de Trump". Part del treball de l'artista és "ofendre als qui s'han d'ofendre", i el mostrarà a la sala Zero des de març fins a maig. A més, en col·laboració amb la Fundació Horta Sud, la sala Contraforts acollirà 'Històries de superació' que, a través del còmic i la il·lustració, relatarà les històries d'herois i heroïnes anònimes que treballen en les associacions per a construir una societat millor.

En aquest 2021, també hi haurà espai per a projectes que, a causa de la pandèmia, van haver de suspendre's en 2020. Aquest és el cas de 'Mujeres artistas en España 1804-1939. Hacia poéticas de género', que posa en valor el treball de les dones en l'art – de juny a setembre a la sala Carlos Pérez –; 'Monólogos de género', una instal·lació interactiva "que desafia la nostra comprensió històrica i cultural del gènere" – de juny a setembre a la sala 2 –; i 'Privilege' d'Amalia Ullman, que convertirà la sala Dormitori en una versió teatral de si mateixa – de juliol a setembre –.

Sens dubte, un dels projectes potents del CCCC serà 'El dormitori', on es recrearà un dormitori "centennial" seguint les últimes tendències artístiques. En aquest espai obert, multidisciplinari i interactiu, participaran diferents artistes novells en les seues diferents disciplines: fourniture art, dansa TikToker, activisme de gènere, música "bedroom pop"... Estarà de juny a setembre.

A més, el director del CCCC ha recordat el suport als artistes del nostre territori amb una mostra sobre la 'Col·lecció d'Art Contemporani de la Generalitat', amb el suport al projecte 'mardel' o la celebració d'una nova edició de la Biennal de València Ciutat Vella Oberta. Exposicions que conviuen amb altres propostes d'artistes internacionals com l'icònic fotògraf anglés Martín Parr, en col·laboració amb Magnum Photos.

En l'àmbit més social es presenten propostes col·laboratives com la mostra 'Callejeros' de Francisco Sanz, resultant de la convocatòria 'Altaveu' per a projectes d'inclusió i cohesió social i la Sala Carlos Pérez acollirà una mostra que reuneix tot el moviment artístic i cultural que es va generar al voltant de 'Cabanyal Portes Obertes', un projecte comissariat per Emilio José Martínez Arroyo i Maribel Domènech.

Projectes innovadors

Pérez Pont ha assenyalat que "el CCCC porta noves propostes que serviran per a avançar en la idea del centre d'art com a espai expandit, de convivència i hibridació de llenguatges, posant el focus en el procés creatiu i en la participació pública més que en l'exposició". D'aquesta manera, el Centre del Carme llança el seu propi segell discogràfic amb CCCC Music Lab, "una proposta que pretén impulsar el talent jove mitjançant una convocatòria pública".

I atesos els nous usos del centre d'art, segons Pérez Pont "l'última remodelació del CCCC ha obert la possibilitat de revitalitzar el solar que queda darrere de les sales Ferreres-Goerlich i que dona a Blanqueries, transformant-lo perquè puga allotjar iniciatives comunitàries participatives com un hort de plantes tintòries i/o aromàtiques. Serà un espai obert d'acostament a l'ecologia i al món rural, sota el nom Espai eCOR, un projecte dirigit per l'artista Marco Ranieri".

Així mateix, el CCCC albergarà BED (biblioteca expandida deslocalitzada), que pretén mostrar als públics un nou model de biblioteca del segle XXI amb projectes de bibliotecaris efímers, tallers, espais d'aprenentatge, creació col·lectiva i alfabetització digital; així com el projecte 'Connectem-nos al museu', una experiència de connexió personal amb l'espai a través del ioga i la meditació.

En l'àmbit dels seus programes públics, el CCCC reafirma la seua aposta per l'art d'acció amb un projecte ja consolidat dins de la seua programació com és el Cicle d'Art d'Acció de l'Associació Cultural Art D', així com diferents trobades dins d''Escolta! València' al costat de Diàleg Obert.

I, per descomptat, el CCCC mantindrà el seu suport a festivals valencians amb disciplines que van des de la poesia, la dansa o el teatre en espais no convencionals fins al cinema o la música experimental.

Museu de Belles Arts de València i la Fundació Chirivella Soriano

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana ha presentat també per a 2021 dues exposicions en el Museu de Belles Arts de València, la mostra 'Joaquín Agrasot. Un pintor internacional', comissariada pels historiadors Rafael Gil Salinas i Ester Alba Pagán, que s'ha pogut veure ja en el Museu de Belles Arts d'Alacant i que també viatjarà a Castelló; i en el capítol de recuperació d'artistes es troba també la revisió a la trajectòria de l'escultor valencià José Capuz Mamano (1884-1964), comissariada per Helena de las Heras.

En la mateixa línia s'emmarca la mostra dedicada al pintor valencià Enric Banyuls, que es podrà veure en la seu de la Fundació Chrivella Soriano. Un referent de l'art valencià de les últimes dècades que pretén reivindicar-se amb aquesta exposició comissariada per Manuel Baixauli i Francesc Vera Casas.

Destacats