El 'Bosc de Cromosomes' del Museu de les Ciències descobreix com som a través de jocs interactius

Guardar

Bosque de Cromosomas
Bosque de Cromosomas

L'exposició 'Bosc de Cromosomes' del Museu de les Ciències presenta diferents mòduls interactius entorn dels 23 parells de cromosomes gegants que representen, a gran escala, el genoma de l'espècie humana. Quanta aigua forma part del cos, què ens permet escoltar, com aprenem, on va la sang quan ix del cor o què és l'enginy són algunes de les preguntes que es plantegen perquè els visitants troben les respostes.

En el tòtem dedicat al cromosoma 9 els visitants descobreixen que alguns aprenentatges només poden realitzar-se mitjançant intents de prova i error: un senzill i divertit laberint d'espills posa a prova la seua orientació. El gen GRIN1 - present en el cromosoma 9- codifica una subunitat fonamental d'alguns receptors que tenen les neurones i que pareixen essencials en els processos de memòria i aprenentatge.

En el cromosoma 13 s'ha recreat una típica cabina londinenca. Els visitants accedeixen a l'interior i proven la seua capacitat auditiva en diferents freqüències. Aquest mòdul ensenya que la sensibilitat de l'oïda humana varia en funció de la freqüència sonora. Anomalies en l'expressió del gen GJB2 ubicat en el cromosoma 13 estan implicades en situacions que determinen diversos tipus de sordera humana.

'Guerra de neurones'

Un altre curiós interactiu que invita al visitant a experimentar per si mateix i aprendre sobre com som és l'anomenada 'Guerra de neurones' en el cromosoma 6. Dos visitants han d'asseure's mirant-se als ulls i es col·loquen sobre el front uns elèctrodes; entre ells hi ha una regleta amb una boleta. El participant que estiga més relaxat aconseguirà desplaçar la boleta fins al contrari i guanyarà el joc.

L'interactiu compta amb unes pantalles on s'observen les ones cerebrals dels dos participants. Les ones alfa són les dominants i les delta apareixen en individus que es troben relaxats. I és que el cervell conté 100.000 milions de neurones en permanent activitat però un electroencefalograma només detecta l'activitat d'uns pocs milions d'elles, en l'escorça cerebral. També en el braç llarg del cromosoma 6 es troba el primer gen IGF2R que s'ha relacionat amb la intel·ligència. També en aquest cromosoma, dos jocs d'enginy desafien als visitants perquè demostren la seua agudesa mental.

La longitud de l'intestí prim, la velocitat amb què expulsem l'aire en un esternut, la interacció entre músculs i ossos a manera de palanca, són altres dels jocs que proposa l'exposició. Els visitants comproven que l'intestí fa 6 metres de llargària mentres estiren una corda (cromosoma 16), se sorprenen amb un xicotet 'esglai' en saber que esternudem a 100 quilòmetres per hora (cromosoma 5) i intenten batre el seu rècord de bot (cromosoma 1). I sobre la pregunta de quanta aigua hi ha en el nostre cos, en el cromosoma 2, un pes molt especial i gràfic els traurà de dubtes.

Destacats