Educació defensa que el 45% dels grups de les Escoles Oficials d'Idiomes estan per sota de les ràtios mínimes establides

Guardar

Reunió sobre la reordenació de les EOI amb sindicats
Reunió sobre la reordenació de les EOI amb sindicats

Un total de 1.281 grups dels 2.842 que s'ofereixen a les Escoles Oficials d'Idiomes de la Comunitat Valenciana no compleixen les ràtios mínimes establides en l'Ordre 87/2013, és a dir un 45%. Un percentatge que en el cas de basc, japonés, polonés, neerlandés, rus, xinés, grec, àrab, romanés, portugués i finés aconsegueix un 84%.

Així ho ha traslladat el director general de Centres Docents, Jorge Cabo, als sindicats, als qui ha explicat la necessitat d'escometre una reorganització de cara al pròxim curs, que s'està treballant amb els centres.

La Comunitat Valenciana és l'autonomia amb més centres d'Escoles Oficials d'Idiomes d'Espanya. En concret, disposa de 81 centres per a atendre una població de 5 milions, mentre que la Comunitat de Madrid compta amb 35 centres per a 7 milions d'habitants; a Andalusia existeixen 52 centres per a atendre 8,5 milions d'habitants i Catalunya compta amb 56 centres per a una població de 8 milions.

A més, quant a idiomes oferits, la Comunitat Valenciana és la segona regió que més idiomes ofereix, amb 17. Només la Comunitat de Madrid té una oferta més àmplia amb 20 idiomes.

No obstant això, les anàlisis realitzades han detectat que tan sols es cobreixen el 61% de les places oferides, i d'eixe alumnat matriculat un 32% deixa els estudis. "La reorganització de les EOI és necessària amb les dades a la mà. A més dels alts nivells de places sense cobrir que es registren cada any, aquest curs escolar s'han oferit 21 cursos curriculars amb 0 alumnes i 12 grups amb un sol alumne matriculat. No és sostenible", ha explicat Jorge Cabo.

Així mateix, hi ha 35 grups amb només 2 alumnes, 41 grups amb 3 alumnes, 60 grups amb 4 alumnes i 52 grups amb 5 alumnes. "En total, hi ha 221 grups amb 5 o menys alumnes matriculats, per la qual cosa s'observa que cal ajustar l'oferta a la demanda i a les dades reals de matriculació", ha afegit.

Durant la trobada amb els sindicats, Cabo ha transmés un missatge de tranquil·litat. "Les EOI de la Comunitat Valenciana continuaran oferint els mateixos idiomes que aquest curs. Hem analitzat grup per grup i hem considerat necessari realitzar aquest ajust per a ser eficients amb els recursos públics".

Seus

Després de l'anàlisi de diferents factors, el plantejament gira entorn d'un ajust del 8% dels grups, quantitat que se situa molt per davall del 40% de places que no han sigut cobertes durant aquest curs.

Jorge Cabo ha explicat que hi ha seus en les quals s'incrementen els grups, principalment en les de major afluència. Així, l'EOI d'Alacant augmenta 16 grups fins a aconseguir els 245; Elx creix en 34 grups fins als 187; Castelló augmenta 18 grups fins a aconseguir els 259; Gandia creix en 18 grups fins a arribar als 153; a la Vall d'Albaida hi haurà dos grups més, fins als 31; a Paterna hi haurà també 2 grups més, fins a tindre 54; Sagunt creix en 21 grups i arribarà als 133 i la seu de Quatre Carreres de València creix en 24 grups fins a aconseguir els 120.

A més, hi ha seus que segons la proposta experimentaran un ajust mínim, com Sant Vicent del Raspeig, on només baixen 5 grups i es mantindran 60; en El Maestrat només es redueixen 2 grups i es mantenen 29; a Quart de Poblet l'ajust serà de dos grups i es mantindran 106; a Torrent només s'elimina 1 grup i es mantindran 61, en la seu de Zaidía de València, una de les més concorregudes i amb una oferta més àmplia, es redueixen 3 grups, però es mantenen un total de 340. La seu de Xàtiva no experimenta cap canvi i seguirà amb els 60 grups actuals.

A més, Cabo ha recordat que es respectarà al professorat funcionari.

Vacants

Tenint en compte els idiomes oferits aquest curs, que no varien per al pròxim, el director general de Centres Docents ha destacat com a exemple que àrab ha comptat aquest curs amb un 71% de places vacants, basca amb un 75%, finés un 81% i romanés un 82%.

En basc, en el curs 23/24 s'han oferit 14 grups, amb un total de 450 vacants, de les quals només s'han cobert 112, la qual cosa suposa una ocupació del 25% de les places. Aquest idioma s'impartirà el pròxim curs de forma concentrada en l'EOI València-Saïdia en modalitat a distància, i es donarà així continuïtat a l'alumnat de tota la Comunitat Valenciana.

En aquest idioma s'ha observat que l'alumnat abandona els estudis en avançar de nivell, donant com a resultat números (entre 2 i 7 alumnes per grup) molt per davall del llindar de la ràtio mínima establida. En el passat curs, l'abandó en aquest idioma va ascendir fins al 48%.

Cal ressaltar que només Catalunya, Madrid i únicament una EOI a Castella-Lleó, a més de la Comunitat Valenciana ofereixen idioma basc, però únicament en 1 centre en el cas de Catalunya, amb dos professors. En canvi, en nostra CCAA hi ha 4 docents distribuïts en 3 províncies.

En el cas d'espanyol per a estrangers, i si es fa una comparativa amb altres comunitats autònomes, el País Basc compta amb 4 professors per a 2,2 milions d'habitants i la Comunitat Valenciana, no obstant això, en el present curs escolar disposa de 38, dels quals 24 són funcionaris. El passat curs escolar, a més, amb el Govern anterior, es van incrementar 5 professors (19 grups) a causa d'un error informàtic en el procés d'admissió telemàtica, els quals es van sumar a les EOI a inici de curs per a assumir aquest error.

Per a pal·liar aquesta situació, es preveu compensar aquest ajust en les EOI incrementant l'oferta de places en la Formació de Persones Adultes (FPA), que ofereixen ensenyaments més enfocats a la inclusió de col·lectius vulnerables.

Amb referència a l'idioma àrab, la demanda s'ha vist reduïda significativament en els passats cursos, per la qual cosa es fa necessari fer una reestructuració. En total s'han oferit 40 grups en el curs 23/24, amb un total de 1.324 vacants, de les quals només s'han cobert 383 places, la qual cosa suposa un 29% de l'oferta. L'anàlisi comparativa dels últims cursos mostra un abandó progressiu entorn del 34%, a mesura que incrementa la dificultat del curs.

En l'idioma valencià, s'ha reorganitzat l'oferta conforme a la demanda per EOI i s'ha respectat el total de grups i professorat del curs 23/24, amb un total de 74 professors. No s'han reduït ni professors ni grups.

Noves modalitats de classes

Per a garantir l'aprenentatge d'idiomes, per al curs 2024-2025 s'ha dissenyat una oferta amb tres modalitats de formació: presencial, semipresencial i en línia. S'atén així una demanda històrica de les EOI.

D'aquesta manera, les modalitats presencial i semipresencial s'impartiran en tots els centres d'acord amb la planificació que cada centre estime oportuna.

Per part seua, la modalitat en línia s'oferirà en set EOI: Castelló, Sagunt, València-Saïdia, Quatre Carreres, Gandia, Elx i Alacant per a sis idiomes diferents: anglés, alemany, francés, italià, valencià i basc.

Destacats