Naix 'Artilugio', el certamen de joves creadors promogut per l'àrea de Joventut i Esports de la Diputació de València, que se celebrarà durant la segona quinzena de setembre de 2022. El nou esdeveniment es basa en la vocació d'impulsar el desenvolupament artístic de joves creadors d'entre 18 i 30 anys residents a la província de València. I ho fa en el marc de l'Any Europeu de la Joventut, que busca incentivar activitats i projectes per als joves tractant d'atenuar les conseqüències de la pandèmia.
El termini d'inscripció a Artilugio per a joves creadors va arrancar el 15 de juliol i es prolongarà fins al 15 d'agost, i es pot formalitzar en el web del certamen, artilugiovalencia.com. Els interessats poden inscriure's en qualsevol de les cinc disciplines del certamen: narrativa, poesia, fotografia, cinema i còmic/il·lustració.
En paraules d'Andrés Campos, diputat de Joventut, "Artilugio respon a la intenció que tenim en l'àrea de crear nous projectes dirigits als joves, no sols per a impulsar el seu talent sinó perquè existisca una interacció entre els mateixos creadors, en la línia que vam iniciar amb el festival Salitre, que difon la literatura a través de la música i les arts visuals i que va tindre un gran èxit en la seua primera edició".
Disciplines i mentors
El responsable provincial de Joventut explica que Artilugio treballarà en tres nivells: selecció de millors joves creadors, mentoria de creadors consagrats i diàleg entre joves creadors. El certamen "té un caràcter multidisciplinari", assenyala Andrés Campos, ja que incidirà en "diferents àrees creatives com la narrativa, la poesia, la fotografia, el cinema i l'univers del còmic i la il·lustració".
El procés d'inscripció permetrà seleccionar entre cinc i deu joves creadors per disciplina, en cadascuna de les quals comptaran amb el suport de mentors consagrats. Aquests mentors són la figura clau del certamen, ja que "transcendeixen la figura del professor convencional i aportaran la seua experiència amb models i testimoniatges en primera persona; un elenc de professionals mai vist que acompanya el naixement d'un projecte il·lusionant que ajudarà a formar noves generacions de creadors".
En aquesta primera edició, Artilugio comptarà amb mentors de la talla del dibuixant i il·lustrador Paco Roca, Premi Nacional del Còmic; l'escriptora Espido Freire, Premi Planeta; el cineasta Daniel Monzón, guanyador del Goya per 'Celda 211' i 'Las leyes de la frontera'; el fotògraf Txema Salvans, premi FotoPres; i la novel·lista i poeta Marta Sanz, reconeguda amb el Ojo Crítico i el Herralde entre altres premis, com el de la Crítica de Madrid pel seu poemari 'Vintage'.
Comité de selecció
La selecció es farà a partir dels treballs previs dels aspirants, que seran avaluats per un comité triat per l'organització d'Artilugio. Durant el mes de setembre, els seleccionats gaudiran de classe magistral impartides per professionals consagrats, així com de mentories particulars, durant les quals abordaran un aspecte concret de la disciplina en la qual participen i es plantejarà l'elaboració de treballs.
En la tercera fase, s'avaluaran tots els treballs encarregats pels lectors i es triaran els millors, els quals rebran un reconeixement posterior. Artilugio naix amb la vocació de perdurar i de formar, a través de successives edicions, un selecte grup de mentors que configurarà un planter històric sobre el qual construirà el seu prestigi. Un patrimoni que es veurà enriquit pels joves creadors els treballs dels quals siguen reconeguts pel certamen, al qual podran tornar per a oferir testimoniatge de la seua evolució creativa.
El director del certamen, Santiago Álvarez, celebra que les administracions "estiguen al costat dels joves quan aquests fan els seus primers passos en el món de la creació". En el cas d'Artilugio, aquesta primera edició arranca amb "un elenc de mentors excel·lent, però confiem en les immenses possibilitats de creixement en el futur, amb la intenció de desenvolupar noves activitats i dinàmiques perquè el certamen evolucione, sempre sota el prisma de la creativitat, i que servisca d'eina per a adaptar-se als nous temps".