La Diputació presenta una nova edició de l'Humans Fest amb més de 60 pel·lícules sobre migració i refugi

La XIII edició del Festival Internacional de Cinema i Drets Humans se celebrarà a València del 9 al 18 de juny. La programació comprén des de projeccions fins a debats, tallers i exposicions

Guardar

Presentació de l'Humans Fest
Presentació de l'Humans Fest

El Palau dels Boïl de la Scala de la Diputació de València ha acollit hui dimecres la presentació de la XIII edició del Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, Humans Fest, que organitza la Fundació per la Justícia des de 2009, amb la col·laboració de la corporació provincial. En total, es projectaran a València, entre el 9 i el 18 de juny, més de 60 pel·lícules i documentals internacionals que aborden la complexitat de les migracions i el dret al refugi des d'una perspectiva antiracista i de gènere.

La diputada de Cooperació Internacional, Mentxu Balaguer, ha destacat en la seua intervenció que després de 12 edicions "el festival ha aconseguit un equilibri entre la defensa dels drets humans i la denúncia de les seues vulneracions a tot el món, uns valors que compartim des de la Diputació i que plasmem amb la col·laboració del festival a través d'una ajuda en concurrència competitiva per a projectes de sensibilitat social".

Pel que fa a les claus de la present edició, la directora de l'Humans Fest, Majo Siscar, ha explicat que "hem rebut prop de 400 propostes des de molts racons del món. Ha sigut un procés de selecció complicat, però creiem que els treballs triats responen a l'objectiu que ens hem marcat, que és abordar les migracions com un dret humà fonamental, mostrar realitats i experiències diverses en eixe sentit, així com despertar un debat constructiu sobre la nostra actitud com a ciutadania global".

Durant la presentació també han intervingut José María Tomás i Tío, president de Fundació per la Justícia; i Miguel Monkc, dissenyador i il·lustrador encarregat del cartell d'enguany. Tots dos han coincidit en apuntar la necessitat d'un festival com aquest per a conscienciar i reivindicar. En paraules de José María Tomás, "des de Fundació per la Justícia tenim la convicció que el cinema és una eina fonamental de sensibilització i de denúncia perquè aconsegueix apel·lar a totes les persones".

La secció oficial i el jurat

Humans Fest consta enguany de sis seccions a concurs, les quals comprenen un total de 62 produccions de múltiples orígens, com España, Líban, el Perú, Bulgària, l'Iraq, Grècia o Síria, entre altres països. En concret, com a millor llargmetratge de ficció competeixen set pel·lícules, entre les quals s'hi troben l'estrena europea de 'La Pampa' i l'estrena a España de 'A long way'.

D'altra banda, set propostes aspiren a millor llargmetratge documental i huit a millor curtmetratge de ficció, dels quals tres són també estrenes a España: 'Better half', 'Footsteps on the wind' i 'Nós'. D'altra banda, set candidates es juguen el premi a millor curt documental, mentre que el millor curtmetratge valencià es decidirà entre les huit pel·lícules, de les quals tres són documentals i cinc, de ficció. Aquestes últimes també opten al premi EDAV al millor guió de curtmetratge valencià.

Independentment de la categoria, moltes sessions de la secció oficial s'acompanyaran d'un col·loqui posterior juntament amb directores, directors i intèrprets. Així mateix, Humans Fest destaca en 2022 per una ferma aposta per l'animació. Prova d'això és que, per exemple, la projecció de clausura serà la multipremiada 'Flee', que ha sigut nominada als Globus d'Or i favorita per als Òscar.

Els treballs guanyadors seran seleccionats per un jurat format per 20 professionals dels sectors cinematogràfic, periodístic i social; com la directora Giovanna Ribes, el director de la Mostra de València-Cinema del Mediterrani, Eduardo Guillot, el periodista Miquel Ramos o l'actriu i activista Asaari Bibang.

Projeccions 'a la fresca'

El festival ha fet un important salt en 2022, ja que també organitzarà projeccions gratuïtes a l'aire lliure en tres barris de València: la plaça de Patraix, la plaça del Santíssim Crist de Natzaret i la plaça Jardí l'Ermita d'Orriols. A això se sumen 15 projeccions especials fora de concurs, com la premiada 'For Sama' per a la inauguració.

Aquestes seran l'avantsala per a diferents taules redones en les quals s'abordaran qüestions clau en matèria de migració com la guerra, la persecució, l'acolliment o la mirada del cinema als conflictes. Serà el cas de –per exemple–, 'Bring it to the people', una estrena mundial que aborda com el racisme ha condicionat la vacunació per la covid a Nova York.

Així mateix, la XIII edició d'Humans Fest inclou una exposició de fotoperiodisme en col·laboració amb el col·lectiu Soroll Photo i la revista 5W. Sota el títol 'Marcats per l'odi', aquesta mostra aborda les conseqüències socials dels discursos d'ultradreta que alimenten la discriminació en totes les seues formes. Podrà visitar-se a la plaça de Manises, on romandrà del 9 al 20 de juny.

Abraçada cinematogràfica per a Ucraïna

Humans Fest, que forma part de la Human Rights Film Network, ha decidit cedir un espai del seu programa a Docudays UA, el festival internacional de cinema documental sobre drets humans d'Ucraïna. Habitualment, se celebra cada any durant el mes de març a Kíev, però en 2022 no ha sigut possible a causa de la guerra amb Rússia. Per això, el festival valencià projectarà dos treballs de producció ucraïnesa i també acollirà una trobada per a analitzar la situació del conflicte i el paper de les institucions i la societat civil internacional per a construir la pau.

El festival Humans Fest, organitzat per Fundació per la Justícia, celebra la seua XIII edició gràcies a la col·laboració de la Diputació de València, la Generalitat Valenciana, l'Ajuntament de València, i Caixa Popular. À Punt, la radiotelevisió autonòmica valenciana, és el mitjà oficial del festival.

Arxivat a:

Destacats