Dansa València aspira a sumar aficionats a la dansa amb tallers de participació i inclusió

Un grup de 18 espectadors viurà el festival de prop, guiats per una periodista especialitzada en arts escèniques

Guardar

Taller de dansa inclusiva organitzat per Dansa València amb la col·laboració de Crecer en Positivo
Taller de dansa inclusiva organitzat per Dansa València amb la col·laboració de Crecer en Positivo

La 35a edició de Dansa València, programada del 2 al 10 d'abril, va més enllà en el seu interés per vincular la ciutadania a la creació contemporània i inicia una estratègia, que pretén mantenir i ampliar en anys posteriors, per a incorporar-hi nous públics. Per a aquesta primera experiència, el festival de dansa organitzat per l'Institut Valencià de Cultura ha posat en marxa dues noves accions, un taller de dansa inclusiva i un programa de mediació entre el públic i els espectacles programats.

"Des de la convicció que la cultura és motor de canvi social, Dansa València ha dissenyat un programa de mediació per a la ciutadania que busca facilitar l'accés a la pràctica artística i acostar el llenguatge abstracte de la dansa a totes les persones que ho desitgen. D'una banda, posarem en marxa una iniciativa perquè totes les persones tinguen la possibilitat de ballar, independentment de la seua condició física i mental, i, d'altra banda, convidarem un grup intergeneracional a gaudir de diferents espectacles guiats per una professional. En cada edició treballarem perquè Dansa València siga més inclusiu i participatiu", ha declarat la directora del festival, María José Mora.

Les ballarines, coreògrafes i psicòlogues Marta García i Noelia Arcos dirigiran un taller de dansa per a persones amb discapacitat titulat 'Sempre és', en una picada d'ullet al lema d'inici d'aquesta edició del festival: 'Dansa València és el moviment just en el lloc adequat'. La proposta s'ha dividit en tres sessions de pràctica i experimentació del moviment i una jornada lúdica per a gaudir del festival. En aquest colofó al taller, els participants seran convidats a un matí d'espectacles a l'aire lliure acompanyats per les mediadores, que els informaran sobre les propostes i guiaran la seua experiència.

La iniciativa es desenvoluparà en col·laboració amb Crecer en Positivo, una associació sense ànim de lucre que compta amb el suport de l'Obra Social La Caixa i que està especialitzada en la creació, el desenvolupament i l'execució de projectes innovadors en les àrees de l'esport i l'oci per a persones amb discapacitat intel·lectual.

Els participants compartiran la vivència amb un grup d'alumnes de cinqué i sisé del conservatori professional d'Algemesí. Durant les jornades, s'instarà el grup a explorar el moviment, el cos, la individualitat i la diversitat com a motors de creació. A partir de la dansa contemporània, l'escolta i la consciència corporal, aniran sorgint una sèrie de jocs, de dinàmiques i d'estratègies per a servir-se del moviment com a eina d'expressió.

"L'objectiu és canviar els estereotips associats a aquest col·lectiu, sensibilitzar familiars i amics sobre les seues potencialitats, trobar sensibilitats, personalitats i expressions diferents i úniques, i, finalment, que aquesta classe de pràctiques deixen de definir-se com a dansa inclusiva per a ser, simplement, dansa", expliquen les facilitadores del taller.

La comunitat de la dansa

Dansa València vol fer créixer la seua comunitat d'aficionats i aficionades a les arts del moviment. Amb aquest fi, ofereix al públic general un acostament a la creació coreogràfica actual per mitjà de tres itineraris guiats, a fi d'aprofundir en els artistes programats i en les seues creacions.

El festival obrirà el 10 de març una convocatòria perquè 18 persones es presenten a aquesta nova experiència, que serà conduïda per la periodista especialitzada en dansa Sara Esteller. La professional informarà els assistents sobre tendències, formats, artistes i altres detalls de la dansa actual. El grup tindrà un espai propi en la seu del festival per a la trobada i l'intercanvi d'opinions.

"Volem que els participants formen part de la comunitat Dansa València, que coneguen més de prop la dansa, el treball i la inspiració dels seus professionals, perquè la vegen amb una nova perspectiva", avança la coordinadora de l'activitat.

Els seleccionats podran assistir a tres espectacles de Dansa València de manera gratuïta acompanyats per Esteller, que els posarà en antecedents prèviament a la funció i guiarà una trobada amb els artistes després de la representació. Els tres itineraris disponibles estaran vinculats al flamenc contemporani, la creació local i l'exploració de les propostes més innovadores.

Arxivat a:

Destacats