Cultura rep la donació de cinc obres d'Ignasi Pinazo i Camarlench per al Museu de Belles Arts

Guardar

san_pio_V_
san_pio_V_

La Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport ha publicar este dijous en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV) les resolucions per les quals s'accepten les donacions d'un total de set obres pictòriques i escultòriques amb destinació al Museu de Belles Arts de València.

En concret, es tracta de cinc obres d'Ignasi Pinazo i Camarlench, i dues escultures de bronze d'Octavio Vicent Cortina i de José Esteve Edo. Totes aquestes obres donades passen a formar part del patrimoni cultural valencià i queden dipositades al Museu de Belles Arts de València per a la seua exhibició pública, per la qual cosa la Conselleria valora significativament aquesta aportació, que exemplifica el compromís dels ciutadans amb el patrimoni valencià i amb les iniciatives culturals.

En concret, en el cas de les obres d'Ignasi Pinazo i Camarlench, el passat dia 23 d'agost María Teresa Cerezo García-Verdugo i José Joaquín García Lloscos van fer entrega d'un dibuix que representa un xiquet de pocs mesos, realitzat amb llapis sanguina i clarió blanc, de 28 x 15 cm, i un àlbum de dibuixos de 16 x 11,5 cm amb huit làmines dibuixades amb grafit que representen: quatre d'aquestes, el mateix xiquet del dibuix, dues de les quals estan datades el juliol de 1883; dues, un xiquet de major edat, entorn dels cinc anys, i les altres dues, personatges masculins.

El xiquet de poca edat és, sens dubte, Ignacio Pinazo Martínez, fill xicotet del pintor Ignasi Pinazo i Camarlench, nascut a València el 30 d'abril de 1883. El xiquet major és José Pinazo Martínez, fill major del pintor valencià, que va nàixer a Roma en 1879. Els personatges masculins han acudit a visitar el nounat. L'àlbum és el relat gràfic del que va succeir a la casa familiar l'11 de juliol de 1883.

Els donants han manifestat la seua voluntat de contribuir amb aquesta aportació a la commemoració de l'Any Pinazo, així com el seu desig que aquestes obres s'integren en el patrimoni valencià, i han expressat que en aquests moments es donen les circumstàncies socials i culturals oportunes per a realitzar la donació.

Així mateix, l'Associació d'Amics del Museu de Belles Arts de València també ha realitzat la donació de les obres 'Ignacio jugant amb els braços oberts', 'Ignacito sent canviat' i 'José i Ignacio'. Aquestes obres van ser adquirides el 2014 per l'associació per a ser donades al museu.

Pinazo i Camarlench va traçar una biografia dibuixada i pintada dels seus fills, que va iniciar amb els seus respectius naixements i que va culminar amb el quadre 'Lliçó de memòria', retrat d'Ignacio Pinazo Martínez, premiat el 1899 amb medalla de primera classe i adquirit per l'Estat, hui en la col·lecció del Museu Nacional del Prado. Aquest quadre formarà part de l'exposició "Ignasi Pinazo, la història i el retrat. De la gran tradició al modernisme", que s'inaugurarà el pròxim dia 4 d'octubre al Museu de Belles Arts de València. Així mateix, el dibuix amb llapis sanguina i clarió s'exposarà en l'exposició que sobre l'estudi del cos humà organitza l'Ajuntament de València i que s'inaugurarà al final del mateix mes.

Escultures de bronze

Quant a les escultures de bronze, han sigut donades per Ana Alfaro Hofmann en nom de la família Alfaro Hernández; també passaran a formar part del patrimoni cultural valencià i queden dipositades al Museu de Belles Arts de València per a la seua exhibició pública. Es tracta de 'Llaurador valencià', d'Octavio Vicent Cortina, i 'Dona amb caragol de mar', de José Esteve Edo. L'entrega en qualitat de dipòsit d'aquestes obres es va produir el novembre de 2014.

Octavio Vicent és considerat un dels escultors valencians més clàssics de la renovació figurativa. Comença relacionant-se amb la tradició clàssica renaixentista, però a poc a poc va modernitzant-se, sense arribar a trencar els cànons acadèmics basats en la tècnica i l'ideal estètic. Quant a Esteve Edo, va ser un avançat del nou ordre escultòric que divergia de la tradició figurativa seguida des del segle XIX. La seua major aportació a l'escultura està lligada a l'humanisme renaixentista, i va ser membre fundador del Grup Parpalló.

Destacats