Cultura proposa sumar-se a la candidatura a Patrimoni de la Humanitat de la manifestació internacional del Reg tradicional juntament amb França, Murcia, Andalusia i Galícia

Guardar

Reunió per a la candidatura conjunta a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de Reg Tradicional
Reunió per a la candidatura conjunta a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de Reg Tradicional

La Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport proposa sumar-se a la candidatura conjunta a patrimoni immaterial de la humanitat de la manifestació internacional del reg tradicional juntament amb França i les comunitats autònomes de Múrcia, Andalusia i Galícia.

Esta iniciativa suposa la protecció del Jutjat Privatiu d'Aigües d'Orihuela i pobles de l'entorn i del Tribunal Comuner d'Aldaia, juntament amb el Tribunal de les Aigües de la Vega de València, que té ja este reconeixement de manera individual des de 2009.

La directora general de Patrimoni Cultural, Pilar Tébar, traslladarà esta proposta en la 94a reunió del Consell Nacional de Patrimoni Històric que s'està celebrant a La Palma i que reunix representants del Ministeri de Cultura i Esport i responsables de patrimoni cultural de les comunitats autònomes.

Tébar ha assenyalat que des de la Conselleria "estem treballant per a incrementar el màxim reconeixement i protecció del ric patrimoni cultural valencià". En este sentit, ha destacat que en el Consell Nacional "es valora molt positivament la col·laboració entre països i la unió de candidatures per a, conjuntament, optar al títol de patrimoni de la humanitat".

Per això, durant la cita a La Palma "manifestarem el nostre interés per sumar-nos a l'ampliació de la candidatura a patrimoni de la humanitat de la manifestació internacional del reg tradicional, que va ser inscrita en el Comité de la Unesco celebrat a Botswana en 2023 i que serà valorada previsiblement en 2026".

"També es treballa perquè la Comunitat Valenciana participe en la candidatura binacional Espanya-Marroc de l'artesania de l'espart, que està iniciant la seua formalització per a poder-se presentar el març de 2025". Tébar ha assenyalat que el Ministeri de Cultura i Esport "aposta per incloure esta candidatura en la Llista de salvaguarda urgent com a pas previ a la declaració com a patrimoni de la humanitat, amb l'objectiu de concitar atenció i recaptar suport internacional per a salvaguardar el patrimoni cultural immaterial la viabilitat del qual corre perill".

Al mateix temps, la directora general ha explicat que també s'ha mostrat interés per participar en candidatures ja firmades, i que es presentaran en els pròxims dies, com són la candidatura nacional de la jota i la candidatura internacional sobre la navegació de la vela llatina, coordinada per Croàcia i en la qual participen també Itàlia, França, Suïssa i les comunitats autònomes d'Andalusia, Astúries, Balears, Catalunya, Galícia i Múrcia.

Consell Nacional del Patrimoni

La 94a reunió del Consell Nacional del Patrimoni Artístic se celebra fins a este divendres, 5 d'abril, al Museu Insular de La Palma i compta amb la participació del secretari d'Estat de Cultura, Jordi Martí, els responsables de les direccions generals amb competències en matèria de patrimoni cultural de les comunitats autònomes i membres del Ministeri de Cultura i Esport.

Tébar ha destacat la importància de participar en este Consell, que se celebra cada sis mesos, en el qual "es posen en comú les polítiques que s'estan desenvolupant per part de l'Administració de l'Estat i de les autonomies per a preservar i protegir el patrimoni cultural d'Espanya".

"Així mateix, permet conéixer de primera mà els diferents programes de gestió que s'estan aplicant, unificar criteris de treball des de les diferents conselleries i conéixer, entre altres assumptes, l'estat de les candidatures a patrimoni de la humanitat que presenta Espanya", ha afegit.

En este sentit, durant els dies 4 i 5 d'abril s'abordaran diferents temes d'interés com l'estat actual dels plans nacionals d'arqueologia i d'educació i patrimoni i s'informarà sobre la Conferència Mundial de la Unesco-Mondacult, les últimes propostes que du a terme el Ministeri de Cultura i Esport i sobre alguns projectes concrets que s'estan fent en diferents comunitats autònomes, entre altres assumptes.

Un dels principals temes que es tractarà en esta reunió serà el procediment per a l'elaboració de les candidatures a patrimoni de la humanitat que presentarà Espanya el pròxim mes de febrer de 2025, així com la situació de les candidatures en marxa tant a patrimoni cultural material com immaterial de la Unesco.

Destacats