Cultura presenta un nou cicle literari a Villa Amparo

El cicle comença dimecres, 14 de setembre, i es prolongarà durant quatre mesos

Guardar

Villa Amparo
Villa Amparo

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha presentat un nou cicle literari a Villa Amparo de Rocafort, que tindrà lloc entre els mesos de setembre i desembre de 2022.

Organitzat per la Conselleria de Cultura, amb l’adhesió de ‘PACTEM: pacte per la lectura’ i la campanya ‘Llegim’, i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Rocafort, amb aquest cicle es pretén, d’una banda, obrir les portes de la casa que va acollir, durant la Guerra Civil, un dels poetes i intel·lectuals més universals, Antonio Machado, amb la voluntat d’eixamplar un dels espais escrits més importants del nostre territori, lloc per al diàleg i la memòria i, al mateix temps, establir una programació literària que incorpore una oferta cultural de qualitat, rica, atractiva i diversa en tendències, estils i procedències.

D’aquesta manera, el cicle s’inaugurarà el dimecres, 14 de setembre, a les 19.00 hores, amb la presència de l’escriptora nicaragüenca Gioconda Belli, una de les veus més destacades de la literatura hispanoamericana. Lluitadora incansable en la defensa dels drets humans i el feminisme, Belli s’alça com una de les veus més contundents dels nostres dies. 

El cicle continuarà amb altres propostes, com recitals de poesia a càrrec d’una de les actrius més importants del cinema espanyol, Mercedes Sampietro, que farà un itinerari poètic que anirà dels versos d’Antonio Machado a Francisco Brines. I també comptarem amb el recital ‘Machadianament, Marc Granell’, a càrrec del rapsode Vicent Camps. 

La programació es completarà amb la presència de noms com el de Manuel Vilas, Marta Sanz, Mario Obrero, Teresa Pascual, David Trashumante, Aina Garcia Carbó o Begonya Pozo. Hi haurà espai també per al debat i la reflexió; converses amb Anacleto Ferrer i Artur Heras, una conferència sobre Azaña i Machado a càrrec de Jesús Cañete, o sobre les pioneres de l’Edat de Plata a càrrec de Purificació Mascarell. 

Quatre mesos d’activitats literàries en aquesta casa on Antonio Machado va viure entre els anys 36 i 38, quan el Govern de la República va instal·lar-se a València. Un lloc que s’assemblava “un poc al paradís”, així el va descriure el poeta; una casa per on van passar a visitar el seu hoste altres intel·lectuals com Alberti, Octavio Paz, María Zambrano, Neruda o Max Aub.

Tot i que Machado va arribar a Villa Amparo ja malalt, desfet també moralment, va ser una època en la qual no va deixar d’escriure i va publicar amb constància, sobretot articles per col·laborar amb el Govern de la República. Va immortalitzar l’essència d’aquesta casa amb el poema ‘Amanecer en Valencia. Desde una torre’. I, amb l’avançament de les tropes franquistes, va haver de fugir de Rocafort. D’ací es va desplaçar fins a Barcelona, i d’allí, a França, on va morir el febrer de l’any 39 a Cotlliure. 

L’estada de Machado a Villa Amparo va coincidir també amb un esdeveniment importantíssim: la celebració a València del Segon Congrés Internacional per la Defensa de la Cultura i el seu paper actiu junt amb alguns dels escriptors i intel·lectuals més importants del moment, com Anna Seghers, Nicolás Guillén, Bergamín, Vallejo, León Felipe, Miguel Hernández, Lagston Hughes, Auden o Tristan Tzara.

Destacats