Cultura presenta en la Filmoteca un cicle sobre el director japonés Mikio Naruse

Guardar

Escena de la pel·lícula muda 'Every Night Dreams' ('Yogoto no yume', 1933) de Mikio Naruse
Escena de la pel·lícula muda 'Every Night Dreams' ('Yogoto no yume', 1933) de Mikio Naruse

Cultura, a través de l'Institut Valencià de Cultura, programa en la Filmoteca de València el cicle sobre el cineasta japonés Mikio Naruse, que podrà veure's des del 8 de desembre fins al 30 de gener de 2022. Organitzat en col·laboració amb la Fundació Japó, el cicle permetrà veure per primera vegada a València els onze títols més destacats de la seua extensa filmografia.

Junt amb Akira Kurosawa, Kenji Mizoguchi i Yasujiro Ozu, Mikio Naruse és un dels quatre grans cineastes japonesos del segle XX, però encara continua sent un desconegut per al públic general, malgrat tindre grans obres mestres reconegudes per la crítica especialitzada com 'La voz de la montaña' (1954), 'Nubes flotantes' (1955) i 'Cuando una mujer sube la escalera' (1960).

El cicle sobre Naruse s'inicia el dimecres 8 de desembre, a les 18 hores, amb la projecció de la pel·lícula muda 'Every Night Dreams' ('Yogoto no yume', 1933), que comptarà amb l'acompanyament musical al piano del mestre Arcadi Valiente. La pel·lícula podrà tornar a veure's el dissabte 11 de desembre, a les 20 hores.

La més cèlebre de les pel·lícules mudes de Naruse conta la història d'Omitsu, una mare soltera, abandonada pel seu espòs, que treballa incansablement com a cambrera d'un bar de Ginza per a mantenir el seu fill. Un dia, quan torna a casa, descobreix que el seu marit ha tornat.

El dijous 16 de desembre, a les 18 hores, i el divendres 17 de desembre, a les 20 hores, la Filmoteca projecta 'El almuerzo' ('Meshi', 1951). Ambientada després de la Segona Guerra Mundial, la pel·lícula conta les dificultats matrimonials que pateixen un modest assalariat i una avorrida mestressa de casa. La crisi de la parella augmenta amb la visita de la neboda del marit i l'excessiva atenció que aquest li presta.

'El almuerzo', en la qual destaca la subtil interpretació de l'actriu Setsuko Hara, és un excel·lent exemple de l'habilitat de Naruse a l'hora de revelar l'aflicció que s'oculta sota la superfície de la vida quotidiana.

El diumenge 19 de desembre, a les 18 hores, i el dimarts 21 de desembre, a les 20 hores, la Filmoteca projecta 'Madre' ('Okaasan', 1952), que està inspirada en una col·lecció d'assajos d'estudiants de Primària sobre les seues mares. A partir del guió de Yôko Mizuki, la millor guionista del Japó, Naruse eludeix els esdeveniments potencialment més melodramàtics per a dibuixar un retrat episòdic i realista de les mares japoneses i la lluita quotidiana d'aquestes durant la postguerra.

La pel·lícula se centra en les dificultats de la família Fukuhara, que treballa molt durament per a poder reobrir la seua tintoreria, destruïda per un bombardeig durant la Segona Guerra Mundial. El pare, Ryosaku, treballa com a guàrdia d'una fàbrica; la mare i la filla major, enamorada d'un forner d'idees progressistes, venen dolços en una parada de carrer. Però la seua precària situació tampoc millora quan aconsegueixen recuperar el seu negoci i Ryosaku emmalalteix.

Durant el mes de gener, la Filmoteca projectarà 'Crisantemos tardíos' (1954), 'La voz de la montaña' (1954), 'Nubes flotantes' (1955), 'A la deriva' (1956), 'Nubes de verano' (1958) 'Cuando una mujer sube la escalera' (1960), 'Tormento' (1964) i 'Nubes dispersas' (1967).

Destacats