Cultura de la Generalitat presenta la programació de didàctica audiovisual de la Filmoteca de l’IVC per al curs escolar 2022-2023

El termini d’inscripció per a les activitats didàctiques de cine de l’IVC a la Filmoteca s’obri el pròxim 1 de setembre

Guardar

"Aprenem amb la filmo", programa didàctic de la Filmoteca de València
"Aprenem amb la filmo", programa didàctic de la Filmoteca de València

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat presenta ‘Aprenem amb la filmo’, la programació didàctica d’audiovisuals de la Filmoteca de l’Institut Valencià de Cultura per al curs escolar 2022-2023, que està dirigida a tots els nivells del sistema educatiu.

El director general de l’IVC, Abel Guarinos, ha assenyalat que “apostem, un any més, de manera clara i decidida per acostar el públic escolar al món del cine i de l’audiovisual. Com a part fonamental de l’educació i del creixement individual i col·lectiu, la cultura cinematogràfica ens ajuda a construir una societat més crítica i més lliure. Acostar-se a cinematografies noves, reconéixer les més properes i fomentar la creació d’històries és només una part de la gran varietat d’activitats que arriben aquest curs de la mà de la Filmoteca de l’IVC”.

Guarinos ha recordat que “la Filmoteca continua fomentant entre els joves la importància de la seua funció com a guardians del nostre patrimoni audiovisual, primordial per a conéixer com ha evolucionat la nostra societat al llarg de més d’un segle”.

Com a novetat respecte a edicions anteriors, Guarinos ha destacat que “en la programació d’enguany no hem oblidat incloure el nostre homenatge a dues figures fonamentals en les seues àrees creatives: Joan Fuster, l’intel·lectual i assagista valencià més preeminent de tot el segle XX, de qui ara, justament, se celebra el centenari del seu naixement; i Jonas Mekas, un dels mestres del documental, que també celebra el seu centenari”.

Les sessions didàctiques se celebren a la Sala Luis García Berlanga de la Filmoteca de València, a l’edifici Rialto, i a la sala 7, també a l’edifici Rialto. La programació està conformada per projeccions, debats i tallers.

El termini d’inscripció per a les activitats didàctiques de cine de l’IVC s’obri el pròxim 1 de setembre. Les inscripcions ha de fer-les el professorat en l’adreça electrònica [email protected].

El telèfon de contacte és el 962 753 492, i el WhatsApp, el 660 123 438. L’horari d’atenció és de 9.30 a 15 hores.

Programació

Les sessions didàctiques començaran el 20 d’octubre de 2022, a les 10.30 hores, a la Sala Berlanga de la Filmoteca, amb la projecció del llargmetratge d’animació alemany ‘Fritzi, un conte revolucionari’ (2019), de Matthias Bruhn i Ralf Kukula, dins de l’activitat ‘Cinema infantil en valencià’, destinada a l’alumnat de 2n i 3r cicle de Primària. El preu de la sessió és 2 euros.

El 27 d’octubre, a les 10.30 hores, a la Sala Berlanga, començarà una nova activitat, ‘Pensar un film’, amb la projecció i l’anàlisi de la pel·lícula de terror ‘Déjame entrar’ (2008), de Tomas Alfredson. Dirigida als alumnes de Batxillerat, el preu de la sessió és 2 euros.

Dins del programa de cooperació europea CinEd, que té com a objectiu descobrir i gaudir del cine europeu d’autor, figura la projecció i el debat sobre ‘El verdugo’ (1963), de Luis García Berlanga. Aquesta activitat està dirigida a l’alumnat de 4t d’ESO i Batxillerat. S’impartirà a la Sala Berlanga de la Filmoteca de València el 3 de novembre de 2022 i el 2 de febrer de 2023, a les 10.30 hores. El preu de l’activitat és 2 euros.

El 10 de novembre de 2022, a les 10.30 hores, a la Sala Berlanga, se celebrarà la sessió ‘Youtubers sense fronteres: Binti’. Després de la projecció del llargmetratge ‘Binti’ (2019), de la directora belga Frederike Migom, sobre una xiqueta emigrant congolesa a Bèlgica que vol ser ‘youtuber’, es debatrà sobre la influència de les xarxes socials en la infància. Organitzada per a 3r cicle de Primària, 1r d’ESO i 2n d’ESO, el preu de l’activitat és 2 euros.

El 17 de novembre, a les 10.30 hores, a la Sala Berlanga, se celebra la sessió ‘Jonas Mekas, l’home de la càmera’, en la qual es projectaran fragments dels seus films experimentals i s’analitzarà la significació de la seua obra documental dins de la història del cine, amb motiu del centenari del seu naixement. Dirigida a l’alumnat de Batxillerat, l’activitat és gratuïta.

Del 21 al 24 de novembre de 2022, a les 10 hores, a la sala 7 de l’edifici Rialto, se celebraran els quatre tallers d’animació ‘Drets animats’, que imparteix el cineasta i animador valencià Emili Martí. Dirigits a l’alumnat d’ESO, 3r cicle de Primària i Batxillerat, els tallers són gratuïts.

El 24 de novembre de 2022, a les 10.30 hores, a la Sala Berlanga, hi haurà la sessió ‘Els mags del cinema’, en la qual es projectaran pel·lícules dels inventors del cinematògraf i pioners del cine mut, des dels germans Lumière i Alice Guy fins a Segundo de Chomón i Georges Méliès, amb música en directe del pianista Arcadi Valiente. Dirigit a estudiants de Primària, el preu de l’activitat és 2 euros.

El 30 de novembre de 2022 i el 9 de febrer de 2023, a les 10.30 hores, a la Sala Berlanga, se celebrarà la sessió didàctica amb projecció ‘Estereotips en la pantalla’, l’objectiu de la qual és reflexionar sobre la influència del cine i la cultura audiovisual en el comportament social i els patrons de gènere. Destinada a estudiants de segon cicle de l’ESO, la sessió didàctica és gratuïta.

L’1 de desembre de 2022, a les 10.30 hores, a la Sala Berlanga, hi haurà la sessió ‘Joan Fuster: Literatura i Cinema’ en la qual s’analitzarà la relació poc coneguda de l’assagista de Sueca amb el cine, mitjançant la lectura dels seus articles cinematogràfics i la projecció de fragments dels films esmentats en la seua obra. Dirigida a l’alumnat de Batxillerat, la sessió és gratuïta i s’emmarca dins de les activitats de la celebració del centenari de Joan Fuster (1922-2022) organitzades per l’IVC.

Els dies 14 i 15 de desembre, a les 10 hores, la sala 7 de l’edifici Rialto acollirà el taller ‘Històries que giren’, sobre la història de les primeres imatges en moviments i els seus aparells. Dirigit a Primària, el preu del taller és 2 euros per alumne.

El 18 de gener i el 23 de març de 2023, a les 10.30 hores, a la Sala Berlanga, se celebrarà la sessió didàctica ‘Què és una filmoteca?’, en la qual es projectaran pel·lícules restaurades per l’Arxiu Fílmic de la Filmoteca de l’IVC. També s’explica la importància que tenen les filmoteques en la conservació de la memòria audiovisual col·lectiva. Dirigida a estudiants de 4t d’ESO, cicles formatius i Batxillerat, la sessió didàctica és gratuïta.

El 19 de gener de 2023, a les 10.30 hores, la Sala Berlanga acollirà la sessió ‘Clàssics del cinema espanyol’, amb la projecció de ‘Plácido’ (1963), de Luis García Berlanga. Dirigida a estudiants de 4t d’ESO, cicles formatius i Batxillerat, la sessió té un preu de 2 euros per alumne.

Del 23 al 26 de gener de 2023, a la sala 7 de l’edifici Rialto, se celebrarà ‘Planeta B’, un taller d’animació sobre el canvi climàtic realitzat en col·laboració amb la Direcció General de Canvi Climàtic de la Generalitat Valenciana. Dirigits a ESO i 3r cicle de Primària, els quatre tallers són gratuïts.

El 26 de gener de 2023, a les 10.30 hores, a la Sala Berlanga, projecció i debat del film d’animació ‘Persépolis’ (2007), de la directora iraniana Marjane Strapi. Destinada a l’alumnat d’ESO, el preu de la sessió és 2 euros.

L’1 de febrer de 2023, a les 10.30 hores, la Sala Berlanga acollirà la projecció del llargmetratge ‘Un pequeño mundo’ (2021), de la directora belga Laura Wandel, dins de la sessió ‘Cinema actual’. Dirigida a l’alumnat d’ESO i 3r cicle de Primària, la sessió té un preu de 2 euros.

El 8 de febrer de 2023, a les 10.30 hores, la Sala Berlanga acollirà la projecció del clàssic francés ‘Mon oncle’ (1958), de Jacques Tati, dins de la sessió ‘AulaFilm’. Destinada a l’alumnat d’ESO i FP, la sessió té un preu de 2 euros.

El 15 i 16 de febrer de 2023, a les 10 hores, a la sala 7 de l’edifici Rialto se celebrarà ‘Mhytos i cinema’, un taller didàctic basat en l’aprenentatge dialògic que ens permet conéixer com ha sigut l’evolució dels efectes especials en el cine i descobrir alguns dels mites clàssics. Dirigida al segon cicle d’ESO, el preu de l’activitat és 2 euros per alumne.

El 24 de febrer de 2023, a les 10.30 hores, a la Sala Berlanga se celebrarà una projecció amb fragments dels films dels còmics del cine mut Buster Keaton, Charles Chaplin i Harold Lloyd, amb música en directe a càrrec del pianista Arcadi Valiente. Destinada a Primària, el preu de l’activitat és 2 euros.

El 23 de febrer de 2023, a les 10.30 hores, la Sala Berlanga acollirà la sessió didàctica ‘Les imatges dels records: València en la memòria dels nostres majors’, en la qual es projectaran fragments d’obres pertanyents als fons de l’Arxiu Fílmic de la Filmoteca Valenciana. En aquestes pel·lícules s’aprecia la transformació urbanística de la ciutat i l’evolució de la societat valenciana.

La sessió comptarà amb la presència de col·laboradors pertanyents a l’Associació Amics de la Nau Gran de la Universitat de València, que contaran els seus records i experiències. Dirigida als estudiants de 4t d’ESO i Batxillerat, l’activitat és gratuïta.

El 2 de març de 2023, a les 10.30 hores, a la Sala Berlanga hi haurà la projecció i el debat sobre ‘Un hombre sin pasado’ (2002), d’Aki Kaurismäki, dins de la sessió ‘Experiència CineEd’. Dirigida als nivells de 4t d’ESO, cicles formatius i Batxillerat, el preu de l’activitat és 2 euros.

El 9 de març de 2023, a les 10.30 hores, a la Sala Berlanga es projectarà ‘Tiempos modernos’ (1936), de Charles Chaplin, dins de l’activitat ‘Descobrint el cinema’. L’objectiu d’aquestes sessions és conéixer els clàssics del cine i aproximar-se al llenguatge cinematogràfic. Destinada a l’alumnat d’ESO, el preu de l’activitat és 2 euros.

El 30 de març de 2023, a les 10.30 hores, a la Sala Berlanga se celebrarà ‘Coneixem el Grúfal!’, que consisteix en una sessió de dues pel·lícules d’animació basada en contes infantils. L’activitat està dirigida a l’alumnat de 3r cicle d’Infantil i 1r cicle de Primària. El preu de l’activitat és 2 euros.

El 4 d’abril de 2023, a les 10.30 hores, a la Sala Berlanga s’estrenarà la sessió ‘Pensar el pla: Introducció al llenguatge cinematogràfic’, en la qual s’analitzaran fragments de pel·lícules i es tractaran qüestions de narrativa audiovisual. Destinada a l’alumnat de Batxillerat, el preu de la sessió és 2 euros.

Del 24 al 26 d’abril de 2023, a les 10 hores, la sala 7 de l’edifici Rialto acollirà el taller ‘Vols doblar una pel·lícula?’, l’objectiu del qual és descobrir el món del doblatge en el cine i la televisió de la mà d’un dels millors professionals valencians, Francesc Fenollosa i Ten. El taller està dirigit als nivells d’ESO i 3r cicle de Primària. El preu de l’activitat és 2 euros.

El 27 d’abril de 2023, a les 10.30 hores, a la Sala Berlanga es projectarà el film d’animació ‘El niño y el mundo’ (2013), del brasiler Alê Abreu, dins de la sessió ‘AulaFilm’. Destinada a alumnes de Primària, el preu de la sessió és 2 euros.

El 4 de maig de 2023, a les 10.30 hores, a la Sala Berlanga se celebrarà la projecció del llargmetratge valencià ‘La innocència’ (2019), amb un col·loqui posterior amb la seua directora, Lucía Alemany. Dirigida a alumnes de 3r d’ESO, 4t d’ESO i Batxillerat, l’activitat és gratuïta.

L’11 de maig de 2023, a les 10.30 hores, a la Sala Berlanga se celebrarà la sessió didàctica ‘Cinema infantil en valencià: El vent entre les canyes’. Aquesta sessió té com a objectiu donar a conéixer al públic infantil un tipus de cine diferent del que habitualment gaudeix a sa casa o a les sales comercials i en valencià. Dirigida a l’alumnat d’Infantil i primer cicle de Primària, el preu de la sessió és 2 euros.

El 17 i 18 de maig de 2023, a les 10 hores, la sala 7 de l’edifici Rialto acollirà el taller ‘EnCartel’, sobre el procés de creació d’un cartell de cinema. Dirigit a l’alumnat de 2n i 3r cicle de Primària, el preu del taller és 2 euros per alumne.

Un any més, l’IVC col·labora amb Filmoteca Española en el projecte en línia EducaFilmoteca, que se celebra durant tot el curs escolar. Per a participar en aquesta iniciativa de didàctica no presencial dirigida als nivells de Secundària, Batxillerat i Formació Professional, els docents s’hi han d’inscriure amb el seu grup d’estudiants. D’aquesta manera, podran accedir al visionat domèstic i gratuït de grans títols clàssics i contemporanis, així com a les sessions didàctiques realitzades al Cine Doré, seu de Filmoteca Española.

Durant tot l’any, la Filmoteca de València programa ‘Menuda Filmo’, un espai de trobada entre els espectadors més joves i el cine de diferents gèneres i èpoques. ‘Menuda Filmo’ és una cita mensual amb pel·lícules clàssiques i actuals. Com a complement a les sessions, la Filmoteca edita unes unitats didàctiques amb les quals el públic infantil es pot familiaritzar amb els elements bàsics del llenguatge audiovisual.

Arxivat a:

Destacats