Cultura de la Generalitat i l’Acadèmia de Cine d’Espanya organitzen ‘Diàlegs berlanguians’ en la Filmoteca de València

El cicle comença amb la projecció de ‘¡Bienvenido, Mister Marshall!’ i ‘La pequeña Suiza’, pel·lícules que presentarà Kepa Sojo

Guardar

La Filmoteca de València i l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya presenten el cicle ‘Diàlegs berlanguians’
La Filmoteca de València i l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya presenten el cicle ‘Diàlegs berlanguians’

La Filmoteca de València i l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya presenten el cicle ‘Diàlegs berlanguians’, que pretén rastrejar l’herència del mestre en el cine espanyol actual amb el guiatge de cineastes contemporanis. 

El cicle s’emmarca dins de les activitats commemoratives del centenari del naixement a València de Luis García Berlanga, organitzades per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, a través de l’Institut Valencià de Cultura, i l’Acadèmia de Cine d’Espanya, en col·laboració amb Visit València de l’Ajuntament de València i la Diputació de València. 

El cicle ‘Diàlegs berlanguians’ està organitzat per la Filmoteca de l’IVC, conjuntament amb l’Acadèmia de Cine. Durant els pròxims mesos i fins a la primavera de 2022, cineastes espanyols presentaran en la Filmoteca de València una de les seues pel·lícules i una signada per Berlanga, i establiran un diàleg entre les dues històries. 

El protagonista de la primera sessió del cicle és el cineasta basc Kepa Sojo, que parlarà de la seua pel·lícula ‘La pequeña Suiza’ (2019), una comèdia coral per a tots els públics inspirada en ‘¡Bienvenido, Mister Marshall!’ (1953) de Luis G. Berlanga. 

El dijous 18 de novembre, a les 18 hores, la Filmoteca de València projecta en sessió única ‘¡Bienvenido, Mister Marshall!’. També en sessió única, a les 20 hores, es projecta ‘La pequeña Suiza’. Les dues pel·lícules seran presentades al públic de la Filmoteca per Kepa Sojo.

Un clàssic del cine espanyol

El mes d’agost, l’Institut Valencià de Cultura ja va programar ‘¡Bienvenido, Mister Marshall!’ com a pel·lícula amb què es va inaugurar l’edició passada de la Filmoteca d’Estiu als jardins del Palau de la Música de València. Ara, la Filmoteca de València la programa dins d’aquest nou cicle de diàlegs berlanguians.

Protagonitzada per José Isbert, Manolo Morán, Elvira Quintillá i Lolita Sevilla, la pel·lícula narra els preparatius dels habitants d’un xicotet poble castellà per a rebre a una comitiva nord-americana del Pla Marshall:

El senyor Pablo, l’alcalde de Villar del Río, rep la visita del delegat general, que li anuncia l’arribada d’una delegació del Govern dels Estats Units com a part de l’agenda del Pla de recuperació europea. Tots els habitants del poble reben la notícia com un gran esdeveniment, que vindrà a cobrir les seues necessitats bàsiques i a satisfer els seus somnis més desitjats. 

A pesar de les reticències d’alguns, les autoritats locals decideixen organitzar als americans una acollida calorosa amb l’ajuda de Manolo, representant artístic de la cantant folklòrica Carmen Vargas, que es troba al poble de gira. El pla consisteix a canviar la fisonomia de l’auster municipi castellà i convertir-lo en un alegre i típic poble andalús.

Una comèdia sobre la societat basca

Amb un elenc coral en què figuren Maggie Civantos, Jon Plazaola, Ingrid García Jonsson, Secun de la Rosa, Enrique Villén, Ramón Barea, Lander Otaola, Antonio Resines i Karra Elejalde, ‘La pequeña Suiza’, de Kepa Sojo, té una evident similitud argumental amb ‘¡Bienvenido, Mister Marshall!’: les peripècies dels habitants de Tellería, un poble castellà imaginari enclavat al centre del País Basc que desitja, després de 700 anys d’història, passar a ser part del territori basc. Després de la negativa del Govern, una curiosa troballa al santuari del poble provocarà que Tellería demane annexionar-se a Suïssa.

Nascut a Llodio (Àlaba) en 1968, Kepa Sojo és professor d’Història del Cine a la Universitat del País Basc a Vitòria des de 1999. Ha dirigit el llargmetratge ‘El síndrome de Svensson’ (2006), així com cinc curtmetratges, entre els quals destaquen ‘Loco con ballesta’ (2013), que va ser nominat als Premis Goya de 2015, ‘Hileta’ (2016) i ‘Khuruf’ (2018). En la seua bibliografia com a investigador cinematogràfic, destaca ‘Americanos, os recibimos con alegría! Una aproximación a ‘¡Bienvenido, Mister Marshall!’’ (2009).
 
Dins del cicle ‘Diàlegs berlanguians’, està prevista la projecció al desembre de ‘La boutique’ (1967) de Luis G. Berlanga, en diàleg amb ‘Los europeos’ (2020) de Víctor García León, que visitarà la Filmoteca de València per a parlar de les dues pel·lícules. 

Arxivat a:

Destacats