El Consorci de Museus selecciona deu projectes per al seu programa de residències 'Cultura Resident'

Guardar

Cultura Resident
Cultura Resident

El Consorci de Museus ha resolt la seua convocatòria de residències de creació 'Cultura Resident' amb la selecció de 10 projectes de mediació cultural, investigació i producció artística que es desenvoluparan durant la primera meitat de 2024 amb una dotació total de 93.410 euros.

En aquesta nova convocatòria tindran lloc quatre projectes d'investigació en la localitat de Castelló de la Plana, dos projectes de mediació cultural a València i quatre projectes de producció artística a la província d'Alacant, repartits –dos en cada municipi– entre Alacant i Santa Pola, localitat que s'uneix a la xarxa de 'Cultura Resident' gràcies a la col·laboració del CMCV amb el Museu de la Mar.

Els projectes rebuts per a aquesta localitat havien de tindre relació amb el context mediterrani i els seus reptes en el present com a marc temàtic.

La convocatòria de 2024, publicada el mes d'octubre, ha comptat amb la concurrència d'un total de 238 projectes, 48 en investigació (Castelló), 92 en mediació cultural (València) i 98 per a producció artística (67 Alacant i 31 a Santa Pola).

La convocatòria de mediació cultural és la que més ha crescut en participació, passant de 55 projectes en 2023 a 92, la qual cosa suposa quasi el doble en aquesta edició. També, creix en aquesta modalitat l'habitual presència de col·lectius i associacions, sent tots els projectes seleccionats i en reserva d'autoria col·lectiva.

Per primera vegada en la seua història, 'Cultura Resident' ha comptat amb més projectes de fora de la Comunitat Valenciana, destacant una gran presència de persones d'altres comunitats autònomes, Llatinoamèrica i Europa, especialment en la convocatòria de producció artística.
Les relacions que establim amb els reptes del present i la contemporaneïtat són els eixos temàtics predominants en aquest 2024, tractats des del mitològic, el ritual, l'oníric o l'exploració d'elements de cultures passades i sabers ancestrals.

També abunden els projectes relacionats amb l'aigua i el context marítim i fluvial, així com els dispositius de ficció especulativa que acosten a un major -i millor- cuidat i enteniment del planeta, dels éssers humans i les diferents realitats.

El perfil dels projectes presentats és interdisciplinari, combinant sociologia, arquitectura, moda, dissenye crític o agricultura, entre altres, així com propostes que aborden la corporalitat i que se situen a mig camí entre les arts vives i les visuals.

"Amb la convocatòria 'Cultura Resident' volem impulsar noves mirades i veus, abastant tant la producció artística com altres àmbits rellevants dels processos de creació contemporània com són la investigació o la mediació i, a través d'aquesta convocatòria, el Consorci de Museus tix una xarxa de creació que vertebra de nord a sud el nostre territori", ha assenyalat el director artístic en funcions del Consorci de Museus, Vicente Samper.

Deu projectes seleccionats

El Consorci de Museus ha seleccionat deu projectes per a desenvolupar en diferents punts del territori valencià.

A Alacant, dins de l'àmbit de producció artística i en col·laboració amb el Centro Cultural Las Cigarreras, es desenvoluparan dues residències de tres mesos de duració, per a les quals s'han seleccionat els projectes 'Casa de tres llaves', de Tana Garrido (Portugalete, Bizkaia) i 'KÓSMESIS: la piel efímera', de Raquel Buj (Palència).

La nova seu del Museu de la Mar de Santa Pola acollirà entre març i maig la residència dels projectes 'CRYSTALIZADOR. Desvelando los flujos salinos del Vinalopó', del col·lectiu La Quarta Pell (Alacant) i 'A 9327km de dt. casa', de Beatriz i Héctor Millón (Mèxic - València).

Dins de l'àmbit de la mediació cultural s'han seleccionat els projectes 'Parkuir', de Maria Laudes i Guiu Gimeno (Alzira, València), i 'El menú de la ciutat rural', d'Irene Verdeguer Olmos i Irene Santamaria Aguilar (Guadassuar - L'Eliana, València). Les residències es desenvoluparan en el Centre del Carme Cultura Contemporània, (CCCC) amb una duració de cinc mesos.

A Castelló 'Cultura Resident', en col·laboració amb el Museu de Belles Arts, ofereix residències d'investigació. Els projectes seleccionats per a la residència de tres mesos són 'Contemplar es augurar', de Bruno Delgado Ramo (Sevilla), 'Formaciones y deformaciones del agua', de Maria Vidal Soria (València), 'Sólo un dibujo', de Taxio Ardanaz Ruiz (Bilbao, Bizkaia), 'Arabogues', de Mar Navarro Llombart (La Vall d'Uixo).

Sobre Cultura Resident

Impulsat pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), 'Cultura Resident' és un dels programes de major grandària i abast a nivell nacional, dirigit a agents vinculats a la creació contemporània.

El programa dona suport a propostes d'experimentació i innovació en l'àmbit de la creació i la producció intel·lectual i artística que estiguen en via d'investigació i requerisquen un impuls per a la seua producció, o que treballen en contextos o comunitats específiques.

Arxivat a:

Destacats