El Consorci de Museus mostra a València els resultats dels projectes de mediació de Cultura Resident 2022

L’Open Studio de València conclou les residències de 2022, després de la celebració el passat mes de desembre de les trobades de Bocairent, Castelló, Alacant, Madrid, Xile i Praga

Guardar

Open Studio València
Open Studio València

Cultura Resident, el programa de residències de creació del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, celebra el divendres 27 de gener l’Open Studio dels programes de mediació de la seua convocatòria de 2022.

Els Open Studios són una sèrie de trobades que se celebren en finalitzar les residències artístiques en què es presenten els processos de treball, els resultats o les aproximacions aconseguits pels creadors i creadores durant la seua estada en el programa.

Després de la presentació dels projectes realitzats en les residències de Bocairent, Castelló, Alacant, Madrid, Xile i Praga el passat mes de desembre, arriba el torn a València amb l’Open Studio de les residències de mediació desenvolupades en el Centre del Carme.

Així, el divendres 27 de gener es presentaran els projectes ‘Cuerpocuerpo’ de Mariana Kaplan, Laura Martinez Bigozzi i Violeta Montiel, i ‘Receptes d’un barri fronterer’, de Massa Salvatge (Teresa Mata, Lluc Mayol i Alba Oller), i es generarà una conversació entorn d’aquests.
Després de la tornada de Cultura Resident al calendari prepandèmia, les pròximes sessions dels Open Studios tindran lloc entre juny i juliol de 2023.

“Els Open Studios mostren el resultat de tot el treball realitzat en les residències de Cultura Resident, i suposen una oportunitat per a apreciar i valorar la qualitat dels projectes i l’empremta dels creadors i creadores. Iniciem aquest programa de residències en 2017 amb el qual des del Consorci de Museus proporcionem espai, temps i recursos a creadors i creadores, en una aposta per a donar suport a la cultura en el seu sentit més ampli, comprenent disciplines diferents i amb un especial interés per la mediació i l’educació”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.

Open Studio de la residència en mediació cultural en el CCCC

La presentació dels dos projectes de mediació cultural seleccionats en la convocatòria de 2022 de Cultura Resident se celebra el divendres 27 de gener a partir de les 18.30 hores. Després de l’obertura de l’Open Studio amb les artistes en la Sala Goerlich II, se celebrarà un col·loqui sobre els projectes de mediació i, a les 19.30 hores, tindrà lloc la trobada lliure i la mostra dels processos de residència.

‘Cuerpocuerpo’, de Mariana Kaplan, Laura Martinez Bigozzi i Violeta Montiel, és un projecte artístic i de mediació cultural que busca investigar i reflexionar a partir del cos des de la pluralitat, diversitat i intergeneracionalitat. “Per a nosaltres, com que és la primera vegada que treballem juntes, ha sigut un procés d’autoconeixement com a col·lectiu. Juntament amb les persones participants, hem partit d’una sèrie de conceptes —l’íntim, el col·lectiu i el públic— com dispararadors de la sensibilitat i l’experimentació a través d’accions no habituals, despertant també una dimensió poètica del cos”, assenyalen Mariana Kaplan, Laura Martinez Bigozzi i Violeta Montiel, creadores del projecte.

Per la seua banda, el projecte ‘Receptes d’un barri fronterer’, del col·lectiu Massa Salvatge (compost per Teresa Mata, Lluc Mayol i Alba Oller), pretén generar una cartografia subjectiva del barri de la Torre que reflectisca diferents accions i reflexions sobre el concepte de frontera. La proposta s’articula a partir d’una sèrie de trobades entorn del menjar, en les quals es reflexiona sobre les fronteres físiques (entramat urbà horta/ciutat) i subjectives (culturals, socials) de les famílies que habiten aquest territori multicultural ubicat en els afores de València.

“Un projecte com aquest és una carrera de fons de llarg recorregut, en el qual les relacions s’han d’anar consolidant per a donar resultats realment significatius. Tot i que encara queda camí per fer, aquesta residència ha sigut una boníssima oportunitat per a posar els fonaments del projecte i ha sigut un autèntic luxe haver tingut accés a aquest”, assenyalen des del col·lectiu.

Sobre Cultura Resident

Impulsat pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana en 2017, Cultura Resident és un dels programes més gran i amb abast a escala nacional, dirigit a agents vinculats a la creació contemporània. El programa dona suport a propostes d’experimentació i innovació en l’àmbit de la creació i la producció intel·lectual i artística que estiguen en via d’investigació i requerisquen un impuls per a la seua producció, o que treballen en contextos o comunitats específiques.

A més, a l’empara de Cultura Resident, el Consorci de Museus coprodueix altres programes de residència en el territori valencià com Enclavament Land Art, que es desenvolupa a la Vall de Gallinera; SISTAR.RGA, a la Vall de Segó: Benavites, Benifairó, Faura, Quart de les Valls i Quartell; CONET, que es desenvolupa a Castelló i l’Alcora; Piedra, Papel, Tijera, a Alacant; Graners de Creació, a València, Gandia i Bellreguard, i IDENSITAT, a Castelló, València i Alacant.

Destacats