El Consorci de Museus estrena la col·lecció ‘Art i Currículum’ amb el llibre ‘La tierra bajo mis pies’

Un recorregut dinamitzat pel col·lectiu La Liminal ha donat pas a la presentació, per a activar processos creatius i connectar art i escola

Guardar

Presentació de la col·lecció ‘Art i Currículum’
Presentació de la col·lecció ‘Art i Currículum’

El Consorci de Museus ha presentat ‘La tierra bajo mis pies. Caminar como estrategia de aprendizaje’, un projecte, llibre i recurs educatiu produït pel col·lectiu de mediació cultural La Liminal per al CMCV dins del programa Xarxa Planea. La publicació inaugura la col·lecció ‘Art i Currículum’, impulsada pel Consorci de Museus, que busca establir diàlegs entre les pràctiques artístiques contemporànies i el currículum escolar.
La presentació ha consistit en una passejada dinamitzada per La Liminal, un recorregut concebut per a connectar i activar des de la pràctica els dos contextos que aborda la publicació: el context educatiu i el context artístic. L’acció ha comptat amb la col·laboració de la Direcció General d’Innovació Educativa i Ordenació i CEFIRE artisticoexpressiu.

‘La tierra bajo mis pies. Caminar como estrategia de aprendizaje’, és el resultat de recorreguts, debats i experiments desenvolupats pel col·lectiu La Liminal al llarg dels set anys que ha durat el projecte, així com de les seues investigacions entorn de l’ús de la caminada com a via de creació en l’art. Es planteja com una exploració del potencial del fet de caminar per a activar processos col·lectius d’acostament al territori des de la intersecció entre l’art i l’educació, amb l’objectiu d’extraure eines que puguen ser utilitzades en el context de l’aula. 
“Des del Consorci de Museus entenem la mediació cultural com un procés de treball que transcendeix l’àmbit del museu, amb projectes que es desenvolupen en altres espais com l’escola o en comunitat. Fomentem la mediació amb l’objectiu d’integrar l’art en l’educació d’una manera transversal i de visibilitzar la seua importància en el desenvolupament intel·lectual de l’alumnat”, assenyala el director del CMCV i del CCCC, José Luis Pérez Pont. 

El llibre es dirigeix especialment al professorat d’educació secundària però també a totes les persones interessades a posar en pràctica processos col·lectius d’acostament al territori des de la caminada. Es pot descarregar en línia de manera gratuïta a través de la web del Consorci de Museus o adquirir-lo en format paper en la botiga del CCCC, en les llibreries Llig de la Generalitat Valenciana o a través de ‘www.llig.gva.es’.

Sobre la Liminal

La Liminal és un col·lectiu de mediació cultural fundat en 2015 per Beatriz Martins i Yolanda Riquelme, formades en història de l’art, antropologia social i producció artística. Utilitzen el recorregut com principal via de treball amb l’objectiu de generar espais de trobada que afavorisquen la construcció de coneixement, activar el pensament crític i reclamar l’espai públic com bé comú. Desenvolupen la seua activitat a través de recorreguts urbans i des de tallers, grups d’aprenentatge entorn del paisatge urbà o formació al professorat. Han realitzat projectes de manera independent, així com per a institucions com el Centre de Cultura Contemporània Condeduque, Tabaquera Promoción del Arte, el Centre d’Art Dos de Mayo (CA2M), Medialab Prado o l’European Cultural Foundation.

Sobre PLANEA

PLANEA és una xarxa de centres educatius, agents i institucions culturals impulsada per la Fundació Daniel i Nina Carasso, que s’articula a través de la mediació en tres territoris: Pedagogies Invisibles (Comunitat de Madrid), Consorci de Museus-PERMEA (Comunitat Valenciana) i ZEMOS98 (Andalusia).

El Programa experimental d’educació i mediació a través de l’art, PERMEA, és una iniciativa del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) juntament amb la Universitat de València. Un títol propi de màster universitari creat amb l’objectiu de visibilitzar el treball de creadores i creadors que desenvolupen les seues pràctiques entre l’art i l’educació i d’aquesta manera donar suport a la professionalització del sector. 
 

Arxivat a:

Destacats