Compromís pregunta pel retorn de les emissions de ‘Bola de Drac’ a À Punt

La diputada Mònica Àlvaro va registrar aquesta pregunta el dimecres en les Corts Valencianes

Guardar

Dimecres passat 3 de març, la diputada de Mònica Álvaro registrava en les Corts Valencianes una pregunta per a la corporació pública À Punt entorn de recuperar la sèrie d'animació ‘Bola de Drac’. Així ho expressava la responsable dels assumptes relatius a la radiotelevisió pública valenciana i el sistema comunicatiu valencià, quan es compleixen 35 anys de l'estrena de la sèrie i 30 de l'emissió en l'autonomia valenciana.

La primera vegada que es va emetre la sèrie japonesa d'animació ‘Bola de Drac’ va ser un 26 de febrer de 1986 al Japó. A Espanya va tardar una mica més a arribar i no va ser fins a 1990 quan la sèrie va arribar a autonomies com Andalusia a través de CanalSur o a Catalunya i la Comunitat Valenciana, a través de TV3 i l'extinta Canal 9, respectivament. En aquestes dues últimes regions, es va popularitzar la versió doblegada en la llengua pròpia, cadascuna adaptada al seu dialecte.

La pregunta de la parlamentària recull les demandes d'una mobilització sorgida en 2005 que tenia l'objectiu de recuperar la sèrie de ficció en valencià, en la llavors Canal 9. L'emissió de la sèrie es va interrompre per protestes de l'audiència en considerar-la com a violenta i per la dificultat de retransmetre una sèrie que estava en producció.

L'últim capítol a ritme habitual doblegat al valencià data de l'any 1994, quan es va emetre, a pesar que poc després es recuperaren varis. Amb la impossibilitat de seguir la sèrie, molts joves valencians van començar a seguir l'emissió de la sèrie en TV3 gràcies a la reciprocitat entre autonomies. Una cosa que Francisco Camps es va encarregar d'enterrar i que ha desencadenat que moltes plataformes en defensa de la llengua hagen reclamat que es puga tornar a sintonitzar TV3 en la Comunitat Valenciana.

L'origen de ‘Bola de Drac’ es remunta a l'anime escrit a mitjan huitanta i els noranta al Japó. Així, dos anys després de la primera vegada que es publicara, el manga va saltar a la televisió i es va convertir en un èxit internacional. Ara, anys després des que nasquera aquesta sèrie com un dels grans èxits en territori espanyol, el debat sobre si reprendre les seues emissions en À Punt arriba a les Corts Valencianes.

Arxivat a:

Destacats