Comencen les celebracions de l'any Berlanga amb una exposició en el MuVIM

Aquesta activitat suposa l’inici d’una sèrie d’iniciatives en homenatge al gran director valencià

Guardar

Berlanga
Berlanga

El passat 4 de febrer es va inaugurar l'exposició "Visca Berlanga! Una història de cinema" en el MuVIM (Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat), la qual cosa suposa el tret d'eixida l''Any Berlanga'. Un esdeveniment sense precedents en la Comunitat Valenciana que té l'objectiu de recordar la figura del superlatiu Berlanga l'any que es complirà el centenari del seu naixement.

Un 12 de juny de 1921 naixia al carrer Sorní de València el que en un futur seria conegut com un dels personatges més importants en la història del cinema espanyol, el director Luis García Berlanga. El cineasta, que va viure a València fins a l'any 1947, mai es va desarrelar de la seua València, una ciutat que li va nomenar fill predilecte l'any 2009 i que en aquest 2021 l'homenatja amb el conegut com a ‘Any Berlanga’.

La primera iniciativa que s'ha posat en marxa i que ja està disponible per a ser visitada és l'exposició en el MuVIM esmentada anteriorment. La mostra pretén un acostament a la faceta més "íntima i desconeguda" del cineasta.

La diputada encarregada del MuVIM, Glòria Tello, va destacar que l'exposició pretén ser "un tribut museogràfic a qui ha sabut retratar com ningú la història de l'Espanya recent. La mostra és una forma, accessible a tots els públics, de conéixer i recordar la seua vital aportació a l'art cinematogràfic i d'aproximar-se críticament a mig segle de la nostra història, la que va de 1950 a 2010".

Per altra banda, el director del MuVIM, Rafael Company, va explicar el mateix dia de la inauguració que l'exposició "ha de servir també per a donar a conéixer la figura de Luis García-Berlanga a aquelles generacions més joves que, tenint en compte com circulen en els nostres dies els fluxos de comunicació de la història cultural, desconeixen la transcendència d'aquest valencià en la història del cinema". Raó per la qual restituir en certa manera l'originalitat del cinema de Berlanga és el que ha guiat el disseny de la mostra.

Els responsables de l'exposició van destacar la figura de Berlanga com "un dels últims il·lustrats" en un moment fosc de la història d'Espanya com és la dictadura franquista. Enfront d'això, la seua obra va llançar una mirada lúcida, crítica i independent. "Berlanga mai es va plegar als interessos dels uns o els altres, ni en el franquisme ni durant els 25 anys de democràcia en els quals va dirigir set pel·lícules", van explicar responsables com el comissari de l'exposició, Joan Carles Martí.

Col·lecció inèdita

La quantitat de materials col·leccionada amb motiu d'aquesta exposició és inèdita. Els materials recopilats van més enllà del territori espanyol i es poden trobar objectes provinents de França, Itàlia, Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, Suècia, Polònia, Iugoslàvia, Romania, l'Argentina, EUA i fins i tot el Japó. La col·lecció agrupa, per tant, objectes de fins a quatre continents diferents. Elements molt diferents i variats que mostren la relació de Berlanga  amb el seu món, des de les falles fins a la seua afició pel terme 'austrohongarés'.

Temporalment, la gran quantitat d'elements recopilats permet visionar materials de la distribució cinematogràfica entre els anys cinquanta i la dècada dels noranta del segle passat. "Una actuació que no hauria sigut possible sense la col·laboració generosa del col·leccionisme privat", assenyalava Amador Griñó, cap d'exposicions del museu. La mostra estarà a València fins al mes de setembre, ja que serà itinerant i podrà veure's, almenys, a Madrid.

Altres activitats del ‘Any Berlanga’

La iniciativa desenvolupada pel MuVIM no és l'única present en les celebracions de l'‘Any Berlanga’. Entre la gran quantitat d'actes homenatge destaca un cicle en La Filmoteca, la dedicatòria dels Premis l’Audiovisual al realitzador, una trobada de guionistes o taules redones del Congrés Berlanga, que celebrarà el CEU i que comptarà amb la col·laboració de la Conselleria de Cultura.

L'aparador del cinema espanyol, els Goya, també reconeixerà la figura del cineasta tant en l'edició d'enguany, en la qual València és subseu, com en la de 2022. En aquesta última es culminarà el centenari del naixement d'un dels pares de la institució i referent de la cinematografia espanyola.

D'altra banda, la 36 edició de la Mostra de València-Cinema del Mediterrani, que se celebrarà del 15 al 24 d'octubre de 2021 enaltirà al mestre a través de la seua secció per a estudiants. D'aquesta manera, projectarà pel·lícules del director valenciàdurant les activitats matinals amb centres educatius.

A més, en col·laboració amb la Filmoteca s'editarà un llibre de Santos Zunzunegui i José Luis Castro; es recordarà a l'autor de «Plácido» en Cinema Jove; s'elaboraran unitats didàctiques sobre la seua obra per als centres educatius; hi haurà concerts amb les bandes sonores de les seues pel·lícules; es convocarà un concurs de relat eròtic; s'analitzarà la seua relació amb el teatre i es crearan rutes en els municipis valencians que van servir d'escenari a alguns dels seus títols. En definitiva, el' Any Berlanga' estarà ple d'una sèrie d'activitats que homenatjaran a un dels cineastes més cèlebres de la història d'Espanya.

Arxivat a:

Destacats