Cinema Jove presenta en la seua Secció Oficial de Curtmetratges la millor producció internacional de l'any. El Festival Internacional de Cinema de València, organitzat per l'Institut Valencià de Cultura, és l'escenari on any rere any es dona a conéixer la millor collita en aquest format de l'any.La secció oficial a concurs consta aquesta edició de 59 projectes procedents de 18 països. Els curts seleccionats estan avalats per la seua presència en festivals de prestigi com la Berlinale, Cannes, Sant Sebastià, Venècia i Clarmont.Entre les peces programades demà destaca 'Cuando haces pop', de Kevin Castellano i Eduardo Hirschfield. Després de la projecció d'aquesta 'road movie' musical, se celebrarà una trobada amb el públic dels directors i els actors Jorge Silvestre, María Caballero i l'actriu valenciana Paula Usero, reconeguda aquesta edició amb el premi 'Un futur de cinema'.Altres títols presents en la jornada són 'Raisa', on la directora polonesa Dorota Migas-Mazur documenta la lluita per la dignitat i la independència d'una dona txetxena exiliada, i la cinta d'animació coreana 'Incomplete woman' (Su-Young Huh), d'un humor surrealista. Destaquen, així mateix, 'White eye', amb la qual l'israelià Tomer Sushan s'ha alçat amb més de 15 guardons internacionals, entre altres, el Premi del Jurat en el SXSW d'Austin, i 'Sestre', de l'eslovena Katharina Resek, en la qual tres amigues han jurat romandre verges i lluiten sovint contra els xics del barri.
Hem de parlar de llargs
Respecte als llargmetratges de secció oficial, hi ha una nova oportunitat de veure la ucraïnesa 'Stop Zemlia', una cinta fresca, directa i sensible que dibuixa els dubtes i els anhels, els desitjos i les intimitats de l'adolescència, i la brasilera 'The first death of Joana', un drama on la pèrdua familiar conviu amb la delicada composició sobre el despertar adolescent a la sexualitat.En el cicle dedicat a la directora escocesa Lynne Ramsay, Premi Lluna de València, demà es projecta 'Hem de parlar d'en Kevin', protagonitzada per Tilda Swinton i John C Reilly. La pel·lícula és una adaptació molt personal de la novel·la homònima de Lionel Shriver, reconeguda amb el Premi de Ficció Femenina en 2005."El cinema de Ramsay té fixació pels xiquets, adolescents i joves amb problemes gens comuns. La seua manera de tractar els crucials conflictes dels seus personatges s'acosta molt a l'aspecte sensorial, donant pes a la imatge i les sensacions en detriment del diàleg", ha ressaltat Carlos Madrid, que defineix l'autora com "la veu més autoritzada del cinema britànic actual".
Punt final a la 'nouvelle vague'
En el cicle 'El jove Godard' s'han programat dos títols. L'Institut Francés acollirà '2 o 3 coses que sé d'ella' (1967), un aparent fals documental narrat pel director i que de nou incorre en la seua crítica al consumisme, l'influx de la publicitat i la prostitució, amb recalcament en la indiferència de la societat de l'època enfront de la guerra de Vietnam i l'amenaça atòmica.Per la seua part, en el Centre del Carme s'ha programat la pel·lícula amb la qual el mestre del cinema francés posaria punt final poètic a la 'nouvelle vague' juntament amb l'actor amb el qual l'havia inaugurada, Jean-Paul Belmondo, 'Pierrot el boig' (1965).
Cicle 'Els déus de l'anime'
Millor pel·lícula d'animació en festivals com Sitges i Xangai en 2019, 'L'amor està en l'aigua' és una pel·lícula alegre i acolorida que dona vida a un romanç que recorre la frescor juvenil del festeig. La tragèdia que travessa la relació fa un tomb cap a la fantasia i l'aspecte sobrenatural per a sublimar el dolor i la pèrdua. L'aigua és una constant significativa. La força adaptable i poderosa que alberguen les masses aquoses simbolitza el vigor del vincle amorós amb formes sorprenents.
Cicle 'High School'
Finalment, el cicle 'High School' prossegueix amb les seues sessions a l'aire lliure, programades en l'Espai Túria, situat al carrer del Comte de Montornés, 15. Per a aquesta jornada s'ha programat 'Moguda del 76', de Richard Linklater. Entre els actors de la pel·lícula coral estan uns joveníssims Milla Jovovich, Ben Affleck, Matthew McConaughey i Renée Zellweger. Els seus protagonistes celebren una festa a base de cervesa, marihuana i novatades en l'últim dia de classe d'un institut dels anys setanta.