El Centre del Carme estimula el desenvolupament cognitiu dels més xicotets a través del disseny

El CCCC organitza ‘Bloubu’, un nou taller didàctic dirigit a xiquets i xiquetes amb trastorns en la parla, el llenguatge o la comunicació

Guardar

Alumnat de centres d'educació especial participa en el taller 'Bloubu' al Centre del Carme
Alumnat de centres d'educació especial participa en el taller 'Bloubu' al Centre del Carme

El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) impulsa el desenvolupament de la memòria, la intel·ligència emocional o la cooperació en xiquets i xiquetes menors de 10 anys a través del disseny. El dissabte 19 de febrer, alumnat de centres educatius d'educació especial participarà en el taller 'Bloubu', que continua amb la programació de trobades didàctiques que organitzen conjuntament el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), a través del CCCC, i València Capital Mundial del Disseny 2022 des de l'any passat.

"Estem donant valor al paper del disseny en les nostres activitats quotidianes, però també en el nostre desenvolupament cognitiu. Es tracta, sens dubte, d'un bon canal amb què podem estimular la nostra imaginació, la nostra atenció, que ens permet possibilitats infinites de creació... i així ho hem comprovat en els tallers didàctics que realitzem des de l'any passat en el Centre del Carme, juntament amb València Capital Mundial del Disseny 2022", explica José Luis Pérez Pont, director del CMCV i del CCCC.

Per la seua banda, Miguel Arraiz, director de projectes de València Capital Mundial del Disseny, hi ha afegit que "l'objectiu, tant en els tallers que ja hem desenvolupat l'any passat, com en els nous, és demostrar que el disseny també és inclusiu i pot ajudar tan adults com el públic infantil en el seu dia a dia, més enllà d'una finalitat estètica".

Arraiz explica que la següent trobada serà el dissabte 19 de febrer, a les 11.00 hores, en els claustres del Centre del Carme, que reuniran alumnat d'educació especial de diversos centres educatius. En concret, el taller 'Bloubu', un joc de taula d'alt nivell educatiu, està dirigit a xiquets i xiquetes d'entre 5 i 10 anys que tenen trastorns en la parla, el llenguatge o la comunicació.

L'objectiu d'aquest projecte consisteix a motivar de manera gràfica els menudets perquè puguen desenvolupar i treballar capacitats com la memòria, l'atenció, la intel·ligència emocional, la comunicació, l'autonomia o la cooperació, així com despertar el seu interés, creativitat i imaginació, amb el disseny com a fil conductor. Després d'aquest primer taller, València Capital Mundial del Disseny 2022 pretén continuar donant a conéixer el joc en centres educatius valencians.

El públic pren un paper actiu

Tal com recorda Pérez Pont, aquest no és l'únic taller que s'ha realitzat en el Centre del Carme amb motiu de la capitalitat. Al llarg de 2021 s'han realitzat més trobades didàctiques: al maig, 'Un acostament al taulellet valencià'; entre setembre i octubre, 'Un acostament al mosaic de Nolla', i al novembre, es va reivindicar la protecció de l'horta valenciana amb el taller de raquetes 'Ping Pong Horta'.

D'aquesta manera, el públic pren un paper actiu i interactua amb el disseny. "Amb la celebració de València Capital Mundial del Disseny 2022, convidem a repensar la nostra societat des del punt de vista del disseny, i per a això és fonamental aconseguir que les persones que ens visiten siguen protagonistes, que facen seu el disseny. Aquest és un objectiu que obtenim amb les activitats, però també amb la programació expositiva que coproduïm amb la capitalitat", destaca el director del CMCV i del CCCC.

Un exemple és l'exposició 'Play with design', una mostra coproduïda entre el CCCC i València Capital Mundial del Disseny 2022 amb la qual l'estudi valencià Milimbo arribarà a la Sala Carlos Pérez al maig. Es tracta d'una exposició concebuda com un itinerari que mostrarà i facilitarà materials amb què poder interactuar en un constant diàleg entre el joc i el disseny. Interpel·larà el visitant a prendre part activa en aquesta com a creador per a demostrar que el disseny està més present en les nostres vides del que creiem, en aquest cas, a través del joc.

Així mateix, al juny tornarà a celebrar-se un taller per al públic infantil amb necessitats especials, amb el projecte 'La Inclusiva' de Menosesmas. Aquest pretén ser una eina per a la divulgació i difusió de la llengua de signes i el braille a través de la creació d'un alfabet inclusiu. En aquest cas, generant una tipografia que iguale i unisca els dos sistemes de comunicació amb el sistema parlat i/o escrit i fomente el debat sobre la relació i el paper del disseny amb la integració i la supressió de barreres de comunicació.

Arxivat a:

Destacats