El Centre del Carme és de nou altaveu de l’emergència climàtica amb la segona edició de Cridem pel Clima

Guardar

Presentació del festival Cridem pel Clima en el CCCC
Presentació del festival Cridem pel Clima en el CCCC

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional del Canvi Climàtic, que se celebra el 24 d’octubre, el Centre del Carme Cultura Contemporània presenta la segona edició del festival Cridem pel Clima, en què es posa una vegada més al servei de la conscienciació sobre l’emergència climàtica creant un espai per a reflexionar, gaudir i conéixer alternatives per a fer front a la problemàtica ambiental a través de la cultura, que és el mecanisme de sensibilització més poderós. El festival està organitzat per Tornem, cultura i sostenibilitat, impulsat pel CCCC i coproduït pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, i és d’accés gratuït.

La presentació ha comptat amb la presència de la directora general del Canvi Climàtic, Celsa Monrós; el director del Consorci de Museus i el Centre del Carme, José Luis Pérez Pont; el director del CEMAS, Vicente Domingo; Jorge Ros, Ana Gisbert i Omayra Montblach de Tornem, cultura i sostenibilitat; Mercedes Herranz, de l’Associació de Consumidors ADICAE CV, i José Manuel Martín, de Yanus.

Del 27 al 30 d’octubre, Cridem pel Clima ofereix una extensa programació multidisciplinària i gratuïta per a totes les edats i nivells de sensibilització amb la crisi climàtica. Quatre jornades d’activitats culturals, trobades amb experts, concerts, projeccions i altres manifestacions artístiques.

“Hui és el Dia Mundial del Canvi Climàtic. Aquests dies es debat la Llei de canvi climàtic en les Corts i els partits polítics es posicionen sobre l’impacte del canvi climàtic en el nostre territori i el model de societat que volem construir entre tots per a abordar l’emergència climàtica. Aquest debat no pot quedar-se en les Corts. Cridem pel Clima és una oportunitat lúdica i crítica per a traure el debat de les Corts al carrer, on tots som actors i podem opinar sobre el canvi climàtic”, ha comentat la directora general del Canvi Climàtic, Celsa Monrós.

“La conscienciació sobre la situació d’emergència climàtica que vivim és una prioritat en aquests moments. Per això, des del Consorci de Museus i el Centre del Carme impulsem nombroses iniciatives que tracten la problemàtica mediambiental a través de l’art i la cultura, amb l’objectiu d’agitar consciències davant de la urgent necessitat de passar a l’acció. Durant quatre dies, el medi ambient serà el protagonista en la nostra programació, amb una completa i variada proposta de continguts per a totes les edats, que esperem que generen la reflexió i un impacte positiu en les persones que hi participen”, assegura el director del Consorci de Museus i el CCCC, José Luis Pérez Pont.

Cinema, art i música

El dijous 27 d’octubre s’inaugurarà el festival amb la projecció de la pel·lícula ‘El perdido’, que estarà seguida d’un col·loqui amb el seu director Christophe Farnarier, el crític de cinema Daniel Gascó i l’educador ambiental Sera Huertas.

Durant el cap de setmana nou concerts reuniran artistes locals i nacionals, i començarà el dissabte 29 d’octubre amb Laborde, coneguda per formar part de Lisasinson. Després d’ella serà el torn de la visceralitat de Joe Pask i la presentació d’‘El descens’ de Caliza, un àlbum que gira entorn de la supervivència i la voluntat de prevaldre en un món col·lapsat pel canvi climàtic. Després, Marcel i Júlia tractaran la problemàtica del canvi climàtic i la cura del planeta i, com a comiat del dissabte, Blu Boi mostrarà el seu univers sonor abrasiu i elèctric.

El diumenge 30 d’octubre l’escenari de Cridem pel Clima s’obrirà amb l’actuació d’El Triangulista, ‘alter ego’ artístic de Francesc Burgos, ambientòleg de formació. Una proposta singular que abraça les arts vives, la tecnologia retrofuturista i la reutilització d’objectes, amb una mirada poètica i estimulant. Tesa presentarà ‘Rap d’arrel’, un nou espectacle que pretén revitalitzar la música tradicional valenciana a través del rap. Per part seua, Aina Palmer mostrarà el seu projecte multidisciplinari que revisita el folklore valencià des d’una perspectiva crítica i oberta i, finalment, la música de Queralt Lahoz, que combina sons llatins, d’arrel i urbans com el soul, el ‘hip hop’ i el ‘dancehall’ amb cobles i boleros, posarà el tancament a la jornada.

Les arts s’entrellaçaran amb tota la programació del festival. Així, durant les jornades de dissabte i diumenge, l’artista urbana Julieta XLF, referent en el circuit artístic valencià, pintarà en viu un mural dedicat a l’emergència climàtica. 

En el transcurs de l’esdeveniment es farà també un càlcul de la petjada de carboni, es tancarà un projecte de compensació d’emissions amb Interpreta Natura i s’auditarà el festival pel segell internacional A Greener Festival. A més, com a novetat d’enguany, les jornades del dissabte 29 i diumenge 30 d’octubre hi haurà un ‘market’ al claustre gòtic del CCCC gestionat per l’associació RS+.

Propostes per a tota la família

Cridem pel Clima compta també amb una programació dissenyada per al públic infantil que inclou propostes teatrals, activitats de titelles i contacontes.

El dissabte 22 d’octubre es realitzarà un taller de cuina per a fomentar una alimentació més sostenible, mentre que el diumenge l’actuació d’El Triangulista despertarà els sentits de xiquetes i xiquets amb la seua actuació basada en la problemàtica dels plàstics. L’EMT també acostarà la mobilitat al públic familiar amb un contacontes i l’espectacle de titelles ‘Aitor, el mussol conductor’, una divertida història que repassa les bones pràctiques a bord de l’autobús.

Lloc per al diàleg i la participació

L’objectiu principal de Cridem pel Clima és la trobada entre els diferents actors socials. Per això, al llarg del festival es crearan espais per al diàleg amb debats i xarrades dissenyats per professionals que giraran entorn de l’emergència climàtica, les seues concepcions, perspectives i les eines per a la ciutadania. 

S’abordaran temes com el futur de l’alimentació, de la mà d’iniciatives i col·lectius que treballen contra el desaprofitament alimentari i fomentant el consum de proximitat, el Green New Deal i el decreixement o la situació actual de la crisi climàtica i com es pot contribuir a mitigar-la. 

Els assistents al festival també podran gaudir de tallers participatius com el ‘showcoocking’ de Cristina Ruiz, o el taller de sensibilització, per als més joves, sobre les repercussions a curt termini que té el canvi climàtic en la vida de les persones.

Cridem pel Clima, un compromís social i mediambiental

Cridem pel Clima està organitzat per Tornem, cultura i sostenibilitat, impulsat pel CCCC i coproduït pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana. Compta amb el patrocini del Centre Mundial de València per a l’Alimentació Urbana Sostenible (CEMAS), Caixa Popular, Capitan Denim i Cerveza Ambar, i la col·laboració de la Fundació València Activa, EMT, Associació RS+, Interpreta Natura, Fritz-kola i el restaurant La Lluna.

Tornem, cultura i sostenibilitat és un projecte de l’associació La N Flotante, col·lectiu que treballa per a contribuir al moviment cultural a la ciutat de València i la Comunitat Valenciana des de 2006. Tornem creu que la comunitat creativa es troba en una posició única per a transformar la societat i desenvolupa esdeveniments i accions amb la finalitat d’inspirar organitzacions i artistes a liderar canvis ambientals. A més, assessora organitzacions perquè els seus esdeveniments siguen catalitzadors del canvi creant estratègies per a minimitzar-ne l’impacte i facilita serveis d’auditoria i consultoria especialitzada en el sector d’esdeveniments i festivals.

Destacats