El Centre del Carme posa en marxa el seu programa d’educació i mediació amb el col·lectiu Pedagogías Invisibles

El col·lectiu Pedagogías Invisibles ha sigut seleccionat per a la conceptualització i desenvolupament del nou programa d’educació i mediació del CCCC

Guardar

Col·lectiu Pedagogías Invisibles
Col·lectiu Pedagogías Invisibles

El Consorci de Museus ha seleccionat el col·lectiu Pedagogías Invisibles per al desenvolupament del nou programa d’educació i mediació cultural del CCCC, amb el qual proposa generar espais dins del centre de cultura contemporània per a poder retrobar-se, recalibrar i reconstruir. 
El pròxim 14 d’octubre es presentarà al Centre del Carme la programació completa de l’etapa que engloba el període anual 2022-2023 i que el col·lectiu Pedagogías Invisibles ha treballat amb el concepte ‘I ara, què?’ 

Per mitjà d’un procés de licitació pública, ha sigut el col·lectiu Pedagogías Invisibles el seleccionat per a desenvolupar el seu treball al CCCC. El requisit principal per als projectes presentats és que entenguen l’educació i mediació cultural no solament com a vincle d’aproximació entre l’art i els públics, sinó com a dispositius pedagògics en si mateixos. 

“Des de fa sis anys la mediació cultural és un dels grans propòsits que impulsem al Centre del Carme i poder sumar al nostre equip el treball de Pedagogías Invisibles per a conceptualitzar, desenvolupar i analitzar tot el que gira entorn seu, suposa sumar talents i aconseguir més i millors resultats. Pedagogías Invisibles fa temps que treballa amb dedicació i tenacitat en el programa que presentarem el pròxim 14 d’octubre i en totes les propostes que es duran a terme  entorn d’aquest durant els mesos següents”, assenyala el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont. 

Un programa que gira entorn de la pregunta ‘I ara, què?’

Des de l’equip de mediació del Centre de Carme s’han creat una sèrie de propostes que, partint del lema ‘I ara, què?’, s’endinsen en qüestions més específiques cada trimestre, dins del període de temps del curs escolar 2022-2023. 

Així, de setembre a desembre està previst treballar entorn del consum, els mesos de gener a abril se centraran en les maneres que tenen les persones de relacionar-se i de maig a juny en els aprenentatges que construeixen les persones. El programa acull diferents públics, metodologies i formats, amb l’objectiu de promoure el pensament artístic contemporani i continuar potenciant el Centre de Carme com un lloc on es puguen crear altres maneres de viure en aquest món postpandèmic.
“Han sigut anys complicats que no solament han alterat les nostres maneres de relacionar-nos, sinó que han suposat un crit d’atenció sobre les derives que les nostres societats ja anaven prenent. Si realment volem que hi haja un abans i un després de la pandèmia, hem d’embarcar-nos en un procés de reflexió per a posar en crisi sistemes i paradigmes que han ocupat el centre de les nostres societats i que, tal com ha demostrat la pandèmia, han quedat obsolets. És moment de repensar un món més saludable, lliure i just”, assenyalen des del col·lectiu Pedagogías Invisibles. 

Sobre Pedagogías Invisibles

El col·lectiu Pedagogías Invisibles es crea l’any 2009 amb la intenció d’explorar les clivelles que hi ha en el camp de l’art i l’educació; a més del seu potencial per a la transformació social. A pesar que els seus inicis van estar marcats per l’àmbit teòric, l’any 2011 va augmentar la necessitat de posar en pràctica les qüestions que estaven abordant conceptualment, i van trobar en l’àmbit del no formal −i, en concret, en la pràctica educativa dins dels centres d’art− un espai idoni en el qual experimentar, investigar, poder errar i promoure noves maneres de fer i pensar en l’àrea. Des d’aleshores, la mediació cultural ha sigut una de les principals ocupacions del col·lectiu. 

Pedagogías Invisibles compta en l’actualitat amb un equip de mediació integrat per professionals que s’han format en el màster PERMEA -Programa experimental en mediació i educació a través de l’art del Consorci de Museus i la Universitat de València, que en l’actualitat té oberta la seua cinquena convocatòria- i que presenten una trajectòria molt interessant en el camp de l’art i l’educació. Olaia Pérez Merchán, John Mario Céspedes Escobar, Patricia Chamorro i Alejandro Ocaña, són les quatre persones que conformen l’equip. 

Destacats