El Centre del Carme Cultura Contemporània tanca la seua programació de l'Orgull LGTBI amb "Vihsibles Festival" el divendres 1 de juliol

Amb una producció conjunta entre el CCCC i el Comité Antisida de València, el festival posarà fi a la celebració de l'orgull amb actuacions de Choriza May, Liz Dust o Radikal Pose

Guardar

Celebració del "Vihsibles Festival" en el Centri del Carme Cultura Contemporània
Celebració del "Vihsibles Festival" en el Centri del Carme Cultura Contemporània

El Centre del Carme Cultura Contemporània celebra el divendres 1 de juliol, al costat del Comité Antisida de València, la V edició del "Vihsibles Festival". Aquest esdeveniment anual gratuït s'ha convertit en una cita de referència per a visibilitzar i donar un espai de reivindicació a les persones amb VIH i a la salut sexual des d'una perspectiva transformadora. El festival, d'entrada gratuïta, cerca reivindicar i donar veu a la diversitat sexual i de gènere. És per això que es troba dins de les activitats de celebració i reivindicació de l'Orgull LGTBI.

"Impulsem aquesta celebració de la llibertat, que tanca les festivitats de l'Orgull LGTBI a València, per a contribuir a donar visibilitat a la salut sexual des del respecte, la inclusió i la diversitat, posicionant-nos fermament del costat de les persones que prefereixen estimar en lloc d'odiar", assenyala José Luis Pérez Pont, director del Consorci de Museus i del CCCC.

El cartell del festival compta amb la drag queen valenciana més important a escala internacional, Choriza May. L'artista va representar a València en el conegut programa RuPaul's Drag Race en la seua edició de Regne Unit, durant la seua tercera temporada. L'humor, la defensa dels drets i el valencianisme són el seu senyal d'identitat.

Liz Dust, conductora del "Vihsibles Festival" durant la presentació en el Centre del Carme Cultura Contemporània
Liz Dust, conductora del "Vihsibles Festival" durante la presentació en el Centre del Carme Cultura Contemporània

Liz Dust serà l'encarregada de conduir el festival un any més. Ella és una de les vedette contemporànies més importants de la ciutat de València, i que no oblida el difícil que ha sigut arribar fins al present, amb els reptes que la societat encara ha d'aconseguir respecte al col·lectiu LGTBI.

Una altra de les artistes confirmades que faran acte de presència en el festival serà La Mare, una cantautora gaditana cofundadora del col·lectiu Dones artistes ART MUHÉ. Per al "Vihsibles Festival", l'artista gaditana farà una proposta al costat de la seua banda que mescla diferents ritmes sense deixar de costat la passió i compromís de les seues lletres.

El "voguin" no faltarà a la cita de la mà de Radikal Pose by Kiki House of Cosima. Aquesta casa de ball, que porta en funcionament des de 2018, acull a joves artistes de l'escena ballroom i s'ha convertit en un dels majors centres valencians a nivell internacional. Per al "Vihsibles Festival" realitzaran una actuació de "voguin", ball que es va convertir en un canal d'expressió i apoderament de la comunitat queer des de la dècada dels 70.

Karma Cirera i Joaco J Fox impulsen des de 2016 el projecte Muéveloreina. Els autors ho defineixen com un projecte "mutant àcid, esteticista i apegalós", amb el qual esperen deixar a tots els assistents sorpresos. Mescla d'electrònica, trap i ritmes musicals tropicals, amb lletres reivindicatives que també estaran presents en el festival organitzat pel CCCC.

La necessitat del "Vihsibles Festival"

El festival que se celebrarà el divendres 1 de juliol de 2022 com a rematada a la programació del centre per a l'Orgull LGTBI 2022, es realitza de forma gratuïta des de 2018; i té com a objectiu principal donar visibilitat a la diversitat sexual i donar una resposta col·lectiva a l'estigma associat al VIH.

Segons Pilar Devesa, responsable de comunicació del ComitéVLC i coordinadora del festival: "Vihsibles naix amb una mirada projectada al reconeixement de la multidiversitat. Abordar conjuntament la sexualitat, la salut i la cultura és la via més transformadora que trobem en el ComitéVLC per a contribuir a la consciència col·lectiva de les cures, i a donar una resposta cooperativa a les conductes discriminatòries i els delictes d'odi".

És per això que el lema principal del festival és "I=I", que significa Indetectable=Intransmissible. Així és com el festival busca donar a entendre que les persones amb VIH que tenen càrrega viral indetectable estan saludables i no poden transmetre el virus a altres persones.

Des d'un plantejament social i lúdic, el "Vihsibles Festival" també pretén realitzar una campanya d'educació sexual amb la finalitat d'erradicar l'estigma associat al VIH, així com prevenir noves transmissions de VIH i altres malalties de transmissió sexual (MTS). Tot això sense oblidar la cultura del respecte a la diversitat i la mirada artística mitjançant una proposta original que fa partícip a artistes nacionals que promocionen l'esperit crític i la igualtat.

'Diana Blok. Monòlegs de gènere''

Dins de les activitats proposades pel Centre del Carme en el marc de la celebració de l'Orgull LGTBI, es troba l'exposició "Diana Blok, Monòlegs de gènere". En ella l'artista convida al públic que la visite a reflexionar sobre el gènere i la diversitat, i es pot visitar en la sala 2 del CCCC fins al 16 d'octubre.

L'exposició és un projecte seleccionat en la convocatòria V.O. del comissariat del Consorci de Museus, on Diana Blok s'enfronta a les convencions culturals, mentals i estètiques trencant les barreres del gènere i la identitat sexual mitjançant la imaginació.

En la sala destinada per a la seua exposició, comissariada per Claudia Fazzolari, compta amb una instal·lació de dotze retrats en format audiovisual projectats en sis pantalles diferents. En ella dotze artistes interpreten a un personatge de diferent gènere, amb un monòleg inspirat en cites de personatges cèlebres del teatre, la literatura, el cinema i de la història com Orfeu Negre, Martin Luther King o Cleòpatra.

Amb aquest projecte Diana Blok cerca explorar, mitjançant una història de creació d'il·lusions teatrals, com els individus es relacionen amb les seues pròpies fantasies íntimes d'actuació, amb el que s'enfronta als límits del gènere per a buscar formes de mostrar-les al públic.

Destacats