El Centre del Carme convida a un agost de cine amb el cicle de comèdia europea CCCCinema d’Estiu

Amb accés gratuït, el cicle de cinema d’estiu se celebrarà al claustre gòtic del CCCC del 2 al 28 d’agost, de dimarts a diumenge

Guardar

CCCCinema d'Estiu
CCCCinema d'Estiu

El Centre del Carme convida a riure durant el mes d'agost de la mà de CCCCinema d'Estiu, cicle de cinema d'estiu a l'aire lliure que enguany celebra la quarta edició amb una acurada selecció de comèdies europees de tots els temps sota el títol 'De què riem a Europa?'.

Organitzat i produït pel Consorci de Museus, el cicle, d'accés gratuït i sense inscripció prèvia fins a completar l'aforament, reuneix un segle de films, des de 1919 fins a 2021, per a oferir un complet recorregut cinematogràfic pel Vell Continent. Les pel·lícules es projectaran cada nit, de dimarts a diumenge, a les 22.00 hores al claustre gòtic del Centre del Carme, en versió original amb doble subtitulació en castellà i valencià, i acompanyades d'una presentació per part del coordinador del cicle, el crític de cinema Daniel Gascó.

Nascut amb l'objectiu de donar cabuda als diferents tipus d'humor que s'han anat produint en les cinematografies europees, CCCCinema d'Estiu ha projectat al llarg de les quatre edicions quasi un centenar de títols, majoritàriament poc difosos, i molts dels quals són desconeguts fins i tot per al cinèfil més avesat.

Aquest estiu, la mostra inclou vint-i-quatre pel·lícules produïdes a Ucraïna, Grècia, Hongria, Finlàndia, Txecoslovàquia, Alemanya, el Regne Unit, Espanya, França i Itàlia que destapen clixés i proposen nous models, mentre reivindiquen una certa lògica de l'absurd per a mostrar facetes de la vida des d'un angle diferent i, per descomptat, aportant sempre alguna cosa més que la rialla.

D'Ernst Lubitsch a Maria Schrader, d'Ettore Scola a Bill Forsyth, d'Aki Kaurismäki a José Manuel M. Herrero o Rafael Azcona, les propostes de CCCCinema d'Estiu ens mostren com el cinema europeu contempla el futur del continent sense perdre gens d'humor, i ofereixen una mirada crítica des de diferents perspectives que van des dels grans mestres fins a directors novells de tota Europa.

"Cada estiu omplim de cinema el Centre del Carme, amb una proposta molt acurada que permet descobrir peces de gran valor que no són fàcils de veure en sales comercials ni en plataformes en línia. Enguany hem programat, per quart any consecutiu, un cicle dedicat a la comèdia europea que compta amb una àmplia representació de cinematografies. Una sèrie de pel·lícules que ens ofereixen una imatge àcida del nostre continent, amb la riquesa de matisos propis de cada un dels països i moments històrics en què es van rodar. Una experiència amb què gaudir d'un ambient distés, a l'aire lliure, però acollits per un claustre gòtic", comenta el director del Consorci de Museus i el CCCC, José Luis Pérez Pont.

La setmana del 2 al 7 d'agost, el cicle arranca amb la pel·lícula francesa 'Antoinette dans les Cévennes' (Vacaciones contigo... y tu mujer, 2020), sobre una dona que emprén un viatge en què decideix seguir la mateixa ruta i les mateixes condicions que una figura llegendària de la literatura: Robert Louis Stevenson. Seguirà el film d'episodis d'Ettore Scola 'Se permettete parliamo di donne' (1964), concebut a la mida del seu protagonista Vittorio Gassman, i una de les peces més singulars del cinema espanyol, 'El anacoreta' (1976), dirigida per José Manuel M. Herrero, amb guió de Rafael Azcona i protagonitzada per Fernando Fernán Gómez. Les projeccions de la setmana continuaran amb 'Oh, Boy!' (2012), òpera prima de l'alemany Jan Ole Gerster, 'Bad poems' (2018), segon treball de Gábor Reisz, i la comèdia txeca de 1941 'Hotel Modrá hvezda' (The Blue Star Hotel).

La segona setmana d'agost, del 9 al 14, el públic podrà viatjar de 1931 a 2009 a través del cinema de comèdia amb obres com 'Der Raub der Mona Lisa' (El robo de la Mona Lisa, 1931), la britànica 'Comfort and Joy' (La mafia de los helados, 1984), de Bill Forsyth i 'Questa volta parliamo di uomini' (Esta vez hablamos de hombres, 1965), segon llargmetratge de Lina Wertmuller, amb el qual responia a l'òpera prima d'Ettore Scola projectada en aquest mateix cicle.

La pel·lícula txeca 'Marecku, podejte mi pero!' (Marecku, pásame el bolígrafo, 1976), d'Oldrich Lipský, narra la història d'un grup de veterans d'una fàbrica que ha de reprendre els seus estudis secundaris i finalitzar-los si volen obtenir el seu ascens, mentre que en 'Cold Souls' (Almas frías, 2009), de Sophie Barthes, el protagonista, encarnat per Paul Giamatti, emprén un viatge a la recerca de si mateix. El dissabte 13 d'agost es projectarà 'Narco' (2004), una pel·lícula mai estrenada al nostre país, que compta un gran planter d'actors, una banda sonora eficaç i espectacular i un guió espaterrant.

Set anys abans que els 'Reservoir Dogs' passaren per la pantalla, Aki Kaurismäki va reunir 16 personatges fronterers amb ulleres de sol en 'Calamari Union' (1985), que obri la programació de la setmana del 16 al 21 d'agost. Completen el cartell l'alemanya 'Pappa ante portas' (¡Atención, llega papá!, 1991), el clàssic italià 'Il Federale' (El federal), un film estrenat amb èxit i rebut amb escàndol en 1961, que compta amb la primera partitura per a cinema d'Ennio Morricone, o la coneguda 'Gazon maudit' (Felpudo maldito, 1995), una comèdia dirigida per Josiane Balasko i protagonitzada per Victoria Abril, que satiritza actituds antigai mentre arremet contra estereotips familiars heterosexuals. La francesa 'Énorme' (2019) aborda novament qüestions de gènere i realitza una inversió dels papers masculí i femení, i conclou la setmana 'Die austernprinzessin' (La princesa de las ostras, 1919), d'Ernst Lubitsch, que comptarà amb la música en directe d'Andrés Dr. Truna.

Del 23 al 28 d'agost, el cicle trasllada els espectadors a les últimes dècades del segle XX i primeres del XXI amb la italiana 'Luna e l'altra' (1996), que escenifica els sentiments i la ingenuïtat de la dècada dels cinquanta, 'Almanya – Willkommen in Deutschland' (Almanya - Benvingut a Alemanya, 2011), en què la seua directora, Yasemin Sanderelli, relata l'experiència del seu trasllat a Alemanya juntament amb la seua família turca, i una perla del cinema grec que a penes va transcendir les seues fronteres, 'No Budget Story' (Historia sin presupuesto, 1997).

Daniel Auteuil i Guillaume Canet comparteixen protagonisme en la francesa 'La belle époque' (2019), i 'My thoughts are silent' (2019) trasllada al públic l'energia juvenil de l'ucraïnés Antonio Lukich i tot l'equip debutant de la pel·lícula. El diumenge 28 d'agost posa fi al cicle 'Ich bin dein Mensch' (L'home perfecte, 2021), cinta en què Maria Schrader planteja un futur idíl·lic creat després de processar tots els bancs d'informació que hem anat segregant en la nostra activitat internauta.

Destacats