El Centre del Carme aborda les noves relacions afectives amb el seu ‘Laboratorio de Amores Diversos’

Guardar

Laboratori "Amores Diversos" al CCCC
Laboratori "Amores Diversos" al CCCC

El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) avança en la reflexió sobre les diferents formes d’afectivitat amb el seu ‘Laboratorio de Amores Diversos’, una sèrie de xarrades i trobades que van començar l’octubre de 2022 i que se celebren amb periodicitat mensual fins a maig de 2023, amb accés gratuït fins a completar aforament.

En aquestes trobades, comissariades per Eva Fernández i María Acaso, s’aprofundeix en les distintes formes d’afectivitat, sense prejuís i amb total sentiment de llibertat, tractant qüestions com la vida sexual i eròtica plena de les persones amb diversitat funcional, l’estigma de la prostitució, la compersió com a oportunitat davant de la gelosia, la possibilitat de configuracions familiars diferents de la família nuclear, la necessitat de normalitzar pràctiques sexuals que es continuen considerant com a desviades i, finalment, la festa com a lloc de gaudi i sanació col·lectiva.

L’editorial La Oveja Roja també repeteix col·laboració en aquest projecte del CCCC, que sorgeix com una evolució del cicle ‘No es tener algo serio, es vivir algo sano’, que, la temporada 2021-2022, va ser tot un èxit tant en la modalitat presencial com ‘online’, amb quasi 15.000 visualitzacions en el canal de YouTube del Consorci de Museus.

Després de Silvia Federici i Begoña Santa Cecilia a l’octubre; Charo Ricart i Dimitri Zorzos al novembre; i Paula Sánchez i Belén Ledesma el mes de desembre, el laboratori es reprén per a oferir quatre noves sessions, de febrer a maig.

“Abordar les noves formes de relacions afectives i de cures és una part essencial en la construcció de la societat contemporània. Després de l’èxit en el CCCC del nostre programa ‘No es tener algo serio, es vivir algo sano’, des del passat mes d’octubre, hem creat un ‘Laboratorio de Amores Diversos’ amb què aprofundir, per mitjà de la paraula, la lectura i la trobada, en algunes de les maneres en què les relacions humanes estan evolucionant en el present. A vegades, és necessari allunyar-se de les idees preconcebudes per a aconseguir vincles més sans, diversos i acurats amb nosaltres mateixos i amb les persones del nostre entorn. Ara, en l’equador del projecte, ens alegra compartir l’èxit d’aquesta iniciativa al mateix temps que invitem a la participació”, assenyala el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont.

Cada sessió està composta per dues trobades diferents que se celebren el tercer divendres i dissabte de cada mes al Centre del Carme. El divendres a la vesprada, a les 19.00 hores, té lloc una conversació entre dues persones invitades, oberta al públic i sense necessitat d’inscripció prèvia, que, a més, és emesa en directe en el canal de Youtube del Consorci de Museus. L’endemà, dissabte, a partir de les 17.00 hores, se celebra una conversació col·lectiva a l’Aula Permea del Centre del Carme, també d’accés gratuït mitjançant inscripció prèvia fins a completar aforament.

Programació febrer-maig del ‘Laboratorio de Amores Diversos’

La pròxima cita amb aquest cicle de diàlegs és el divendres 24 i dissabte 25 de febrer, a la Sala Refectori i l’Aula Permea del CCCC, sobre el tema ‘Gelosia, compersió i mononormativitat’. Belén, psicòloga general sanitària, i Raúl, activista graduat en Filosofia i Ciències Polítiques, xarraran divendres sobre la gelosia com a pedra angular de moltes relacions personals. Entendre-la, revisar el seu paper tant en l’àmbit íntim com en el polític i conéixer-ne l’origen permet a les persones transcendir la perspectiva individual i estigmatitzadora i desafiar, així, el sistema mononormatiu que imposa aquestes lògiques. D’aquesta manera s’ajuda a comprendre la problemàtica des d’un punt de vista col·lectiu i relacional, i, a més, s’hi identifiquen alternatives. El dissabte 25 se celebraran les conversacions col·lectives sobre els temes abordats en la jornada anterior.

El divendres 10 de març està programada la sessió ‘Totes les famílies felices s’assemblen? Cap a noves configuracions dels vincles’, amb la posterior trobada col·lectiva el dissabte 11 de març. Hi participaran Karin, Nacho i Susana, que es presenten com a tres persones que formen part d’una mateixa xarxa afectiva i es relacionen des de diferents perspectives dels vincles ètics no normatius amb diferents persones.

El divendres 21 i el dissabte 22 d’abril arriba la sessió ‘Més enllà del missioner: visibilitzant sexualitats no hegemòniques’. Una conversació entre Rober Hernández —vinculat a l’activisme LGTBIQ+ i a la diversitat funcional— i Sandra Bravo —periodista, terapeuta i activista— que pretén capgirar les polítiques de la vergonya que omplin les persones de culpa i de dolor quan es desvinculen de la sexualitat convencional.

La festa de fi de cicle, ‘Foc!: Cap a les polítiques del gaudi comunitari’, tindrà lloc el divendres 19 de maig al Centre del Carme. Consistirà en un exercici de tancament dissenyat per la comunitat del ‘Laboratorio de Amores Diversos’ amb totes les participants del programa, mitjançant el suport d’una ‘playlist’ i a mode recopilatori, en el qual es convertirà en ball la destil·lació del coneixement interioritzat en les sessions anteriors del cicle.

“Una de les noves apostes en aquesta continuació del cicle i que ens fa especial il·lusió és la celebració dels dissabtes, després de cada una de les sessions, de les ‘conversacions col·lectives’, en què només és necessari inscriure’s i on la presa de paraula és lliure, oberta, horitzontal i ha de donar-se per a l’atenció mútua”, assenyalen Eva Fernández i María Acaso, comissàries del ‘Laboratorio de Amores Diversos’.

Destacats