«Carmen.maquia» porta la dansa al Teatre Principal de València

L'obra es representarà amb tres funcions del 8 al 10 de novembre

Guardar

Teatro Principal foto_Abulaila (6)_1
Teatro Principal foto_Abulaila (6)_1

La dansa arriba al Teatre Principal amb Carmen.maquia. El director general de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), Abel Guarinos, i els codirectors i cofundadors de l'obra, Gustavo Ramírez i Verónica García han presentat aquest matí en el Teatre Principal l'obra que es representarà del 8 al 10 de novembre. Des de l'escenari, 13 ballarins narraran una versió contemporània de l'òpera Carmen de Bizet en la qual l'escenografia, coreografia i música es fusionaran perquè el públic puga gaudir d'aquesta adaptació.

Des de la seua estrena en 2012, Carmen.maquia —qualificada per The Chicago Sun com a «obra mestra»— ha tingut un reeixit recorregut internacional. «És una obra que des de la seua estrena m'ha donat molta felicitat», ha explicat Ramírez. En 2019, la companyia de dansa Titoyaya ha recuperat la coreografia original per a girar per Espanya, Europa i Rússia. La novetat d'enguany, ha sigut la incorporació de seccions úniques que el director ha anat introduint en l'obra i que únicament es troben en les noves funcions.

carmen.maquia Els codirectors de l'obra, Verónica García i Gustavo Ramírez i el director general del IVC, Abel Guarinos

Carmen.maquia, segons ha explicat Ramírez, és una història d'amor entre dues persones amb la qual els espectadors poden arribar a identificar-se. «Un dels avantatges que té l'obra és que segueix el llibret original de l'òpera escrit per Halévy i Meilhac, la qual cosa permet que el públic puga gaudir del moviment de la coreografia», ha afegit Guarinos. I és que es tracta d'una representació en la qual els assistents seran capaços d'entendre els moviments que expressaran els intèrprets des de l'escenari del Teatre Principal de València.

El blanc i negre seran els protagonistes en les pells dels ballarins. El disseny de vestuari es tracta d'un dels últims treballs que va realitzar per a dansa David Delfín. Tal com ha explicat el director de l'obra, l'objectiu de la utilització d'aquests colors era poder representar un producte espanyol que no caiguera en els estereotips. «Jo tenia clar que en el vestuari no anaven a haver-hi ni redolins flamencs ni pintes», ha agregat Ramírez.

camen maquia Imatge de l'obra ‘Carmen.maquia’

L'art pictòric també està present en Carmen.maquia. Luis Crespo, escenògraf de l'obra, es va inspirar en dues cuatros de Pablo Picasso, relacionats amb Carmen de Mérimée, per a decorar l'escenari: Carmen (1949) i Le Carmen dónes Carmen (1964). Elegància, minimalisme i sobrietat mesclats amb el blanc i negre aconseguiran contar una història sense necessitat de la paraula. I tot això es durà a terme amb l'acompanyament d'una música que combinarà composicions de G. Bizet i de P. Sarasate per a crear una única melodia.

Carmen.maquia va arribar al Teatre Principal de Castelló el passat 5 d'octubre. Aquest mes de novembre serà el Teatre Principal de València el que acollirà tres funcions de l'obra. Segons ha explicat Ramírez, el fet de poder representar l'obra a la Comunitat Valenciana és molt important per a la companyia. «Ens queda 'l'espineta' de no haver portat l'obra a Alacant perquè Gustavo és d'allí», ha afegit Verónica García. I és que Carmen.maquia s'ha convertit en una peça de referència de la dansa a nivell mundial, per la qual cosa, segons ha conclòs el director de l'IVC, es demostra l'èxit en taquilla que ha obtingut en els diferents teatres.

Informació de l'obra

Horari: Divendres: 20 hores · Dissabte: 20 hores · Diumenge: 18 hores

Preu: de 16€ a 10€

Fitxa artística

 • Duració: 1h 12 min
 • Direcció: Gustavo Ramírez Sansano i Verónica García Moscardó
 • Coreografia: Gustavo Ramírez Sansano
 • Assistent de coreografia: Eduardo Zúñiga Jiménez
 • Intèrprets: Diana Huertas, Itxasai Mediavilla, Jure Gostincar, Melanie López, Salvador Rocher, Esaúl Llopis, Jozsef Forró, Juliette Jean, Marie Pastorelli, Melodía García, Ángela Waidele, Mauricio Pérez, Marta Pomar
 • Escenografia: Luis Crespo
 • Disseny de Vestuari: David Delfín
 • Realització de vestuari: Emilio Morales
 • Música: G. Bizet y P. Sarasate
 • Disseny d'il·luminació: Emilio Lavarías y Juan Carlos Sanjuan Albelda
 • Regiduria: Yolanda García
 • Maquinària: Santiago Montón Sánchez
 • Producció: Verónica García y Gracia Navarro
 • Tècnics en gira: Emilio Lavarías / Héctor Melgar / Juan Carlos Sanjuán Albelda / Mundi Gómez / Pedro Hurtado
 • Fotografia: Germán Antón
 • Disseny d'imatge: Itxasai Mediavilla
Destacats