Carmela Durango: memòria històrica a ritme de rap

Guardar

carmela-durango
carmela-durango

Tal com el mateix grup defineix, Carmela Durango és filla de la llibertat, la justícia i la dignitat. Un nou projecte musical que proposa fer un exercici de memòria històrica a base de rap. Va ser a la fi de 2015 quan Honky i Carlo Blacksoul, membres del col·lectiu L'Horta Crew, van parlar de la idea de realitzar un disc conjunt utilitzant com a teló de fons la II República, el colp d'estat militar i el règim Franquista en el qual va desembocar tot.

Preocupats pel ressorgiment de moviments i partits d'ultradreta per tota Europa arran de l'última crisi econòmica van decidir posar-se a la feina. "Créiem que tot eixe ressorgiment de neo-feixismes en països com Grècia, Hongria o França no tardaria a arribar a Espanya, la qual cosa hui dia ja és un fet". Després de diversos anys d'investigació i creació, actualment es troben en plena campanya de micro mecenatge per a llançar 'Rastros de sangre', un disc que no sols recull grans esdeveniments de la guerra civil, com per exemple el bombardeig de Guernica, sinó que també s'ha centrat en els relats orals i entrevistes dels i les protagonistes oblidades normalment en els llibres d'història. Un disc que en paraules del grup "és per a tirar la vista arrere i repensar el present, per a comprendre el passat i no repetir els mateixos errors en el futur".

El nom del projecte, Carmela Durango, tampoc és una cosa triada a l'atzar. Es tracta d'un personatge fictici i que obté el seu nom, Carmela, de la coneguda cançó que van interpretar amb diversos noms els soldats republicans durant la guerra. I el seu cognom, Durango, per ser la primera ciutat on es van dirigir bombardejos contra la població civil i comptant amb el suport de la legió còndor i l'aviació legionària italiana. "Decidirem que tinguera nom de dona, ja que tots els valors que representava, com a memòria, llibertat, justícia, dignitat o reparació, es conjugaven en femení. A més ens semblava una bona manera de reconéixer a totes les dones que es van jugar la vida en qualsevol dels àmbits que va provocar la guerra i la posterior dictadura".

Ja s'han publicat tres avançaments en format videoclip, que pots veure en YouTube, i el pròxim 18 de juliol veurà la llum el treball complet. Un àlbum que consta de 13 talls i les col·laboracions d'Andrae, Día Sexto (Sons of Aguirre), El Hombre Viento, Paula Berenguer, Valtonyc, Juan Rey i Luisito. Gravat al llarg de 2019 en l'estudi del col·lectiu L'Horta Crew. La producció musical és a càrrec del mateix grup i Loren-D, qui a més s'ha encarregat de tot l'apartat del so. L'artwork és obra de 'El Hombre Viento'. Si esteu interessats a donar suport al projecte, podeu fer-lo a través de la seua campanya en verkami fins al pròxim 26 de juny.

Destacats