Capella de Ministrers tanca «Músiques Religioses del Món» amb música, cançons i balls de peregrinació en l'Edat mitjana

El cicle ha comptat amb cinc concerts temàtics multiculturals, des de la música andalusina i medieval, a la renaixentista i hindú

Guardar

Músics de Capella de Ministrers Magraner a la Sala Rodrigo en València
Músics de Capella de Ministrers Magraner a la Sala Rodrigo en València

El conjunt valencià especialitzat Capella de Ministrers, dirigit per Carles Magraner, tancarà demà dimarts a la Sala Rodrigo, a les 19.30 hores, el cicle «Músiques Religioses del Món», programat pel Palau de la Música i dissenyat per la Fundació Cultural CdM i l'Associació Cultural Menges. La formació valenciana abordarà el programa Peregrinatio, El Llibre Vermell que inclou una recopilació de la música, cançons i balls dels pelegrins de l'Església de la Verge Beneïda de Montserrat. Les entrades costen 10 €, i tenen un 50% de bonificació per a diversos col·lectius.

El director del Palau, Vicente Llimerá, s'ha mostrat molt satisfet per la resposta del públic d'esta nova edició, i ha destacat que «és molt grat observar les diferents sensibilitats multiculturals del públic que ha passat per este cicle, que ens ha transmés la seua satisfacció per la qualitat, la diversitat temàtica i la calidesa i idoneïtat per a desenvolupar este cicle en la nostra Sala Rodrigo».

El cicle «Músiques Religioses del Món» ha acollit també les actuacions de l'Ensemble Andalusí de Tetuan, dirigit per Aziz Samsaoui; Ana Alcaide, Raag Chakra, integrat pels músics hindús Rishab Prasanna (basuri), Joyeetta Sanyal (sitar) i Abhishek Mishra (taula) i el grup AVocal CdM, dirigit per Marco García de Paz.

Per part seua, Blanca Vázquez, assessora artística de la Fundació Cultural CdM, ha destacat que «estos dies han suposat un meravellós periple musical per diverses cultures d'Orient i Occident». Vázquez ha agraït al Palau de la Música de València "la seua sensibilitat per albergar un cicle amb uns repertoris que formen part d'un rellevant i immens patrimoni musical i històric que hem de protegir i difondre"; i al públic "el seu calorós acolliment".

La música del Llibre Vermell està basada en un manuscrit medieval enquadernat amb tapes de color roig i descobert en 1811, i respon a cants i danses a la Mare de Déu, en la cerca de l'espiritualitat mentre celebraven la vigília nocturna. Ha sigut motiu d'estudi i d'investigació per part d'importants intèrprets i musicòlegs i Capella de Ministrers ho recupera amb la singularitat de buscar el camí dels pelegrins al Mediterrani. El descobriment a Morella (Castelló) d'uns frescos amb la dansa Ad Mortem Festinamus obri una nova visió de la música d'estos viatgers i una vinculació directa amb altres monestirs de l'antiga Corona d'Aragó.

Per a este repertori, Magraner (viola de gamba i direcció) comptarà amb el cor Lluís Vic Vocalis, els cantants Víctor Cruz (baríton), Delia Agúndez (soprano), i els intèrprets David Antich (flautes i aulós), Robert Cases (llaüt medieval, cítola i arpa), Eduard Navarro (gralla i llaüt), Jota Martínez (zanfona, llaüt i tromba marina), Elies Hernandis (tromba dona tirarsi) i Pau Ballester (tintinabulum i percussions).

Destacats