CaixaForum València acull prop de 900.000 visitants durant el 2023, un 34% més que l’any anterior

Més de 8,1 milions de persones han visitat el 2023 els centres CaixaForum i el Museu de la Ciència CosmoCaixa, i també les exposicions itinerants impulsades per la Fundació” la Caixa”, cosa que representa un augment global del 13,19% .

Guardar

Exposició Mòmies d'Egipte a CaixaForum València
Exposició Mòmies d'Egipte a CaixaForum València

La Fundació ”la Caixa” ha fet aquest dimarts balanç d’assistència als seus centres i a les seves exposicions culturals i científiques durant el 2023. Un total de 4.349.926 visitants han omplert els centres CaixaForum i el Museu de la Ciència CosmoCaixa, i 3.807.567, les exposicions itinerants impulsades per la Fundació ”la Caixa” en 73 ciutats de tot Espanya durant aquest darrer any, la qual cosa representa un augment global del 13,19% respecte de l’any anterior. 

CaixaForum València ha acollit 899.339 visitants el 2023. El centre ha registrat un augment del 34,10% dels visitants aquest darrer any, respecte als 670.655 del 2022. Apollo 11. L’arribada de l’home a la Lluna ha estat l’exposició més concorreguda amb 70.969 visitants, seguida de Mòmies d’Egipte. Redescobrint sis vides, en col·laboració amb el British Museum, amb 67.110 visitants; Còmic. Somnis i història, amb un total de 54.814, i Tattoo. Art sota la pell, en col·laboració amb el Musée du Quai Branly, amb 54.680 visitants.

2023: La xarxa de centres, en xifres 

La directora general adjunta de la Fundació ”la Caixa”, Elisa Durán, ha fet un balanç positiu de les dades del 2023 de la xarxa de centres: «Estem molt satisfets amb els indicadors de públic d’aquesta edició. Any rere any es demostra que la cultura i la ciència continuen atraient milers de visitants als nostres centres CaixaForum, al Museu de la Ciència CosmoCaixa i a les exposicions itinerants. Ens espera un 2024 carregat de noves experiències i d’una gran varietat de propostes i disciplines la finalitat de les quals és afavorir la integració i la cohesió social a través de la cultura».

La xarxa CaixaForum ha presentat per al curs actual 34 títols expositius que es poden visitar als centres CaixaForum i al Museu de la Ciència CosmoCaixa, i que viatjaran a més de 80 ciutats d’Espanya i Portugal. En concret hi ha 10 estrenes, entre les quals destaquen les exposicions Venerades i temudes. El poder femení en l’art i les creences, Art i natura. Un segle de biomorfisme, Dinosaures de la Patagònia i Interior Berlanga. La temporada discorre sota el lema «Creixem en la cultura» per oferir al públic finestres que permetin abocar-se al passat, viure el present i també abordar el futur.

Nombroses estrenes per als primers mesos del 2024

CaixaForum València serà el primer centre a acollir Interior Berlanga, estrena indiscutible de la temporada que proposa un retrat íntim i complet de Luis García Berlanga, un dels cineastes espanyols més internacionals i autor d’un relat humorístic i crític de l’Espanya de la segona meitat del segle xx. Concebuda com un pla seqüència amb un fil narratiu a l’estil del seu cinema, aquesta exposició de producció pròpia descobrirà històries desconegudes i emocionants sobre la seva vida i obra: dels estereotips a la realitat, del més mediàtic al desconegut. Així mateix, donarà a conèixer gran part del seu arxiu personal gràcies al treball de catalogació, digitalització i estudi que la Fundació ”la Caixa” ha fet juntament amb el Ministeri de Cultura i la Filmoteca Española. (De l’1 de març al 9 de juny de 2024.) 

La fotografia també serà protagonista a CaixaForum València, que acollirà l’exposició Visions expandides. Fotografia i experimentació, fruit de la col·laboració amb el Centre Pompidou. La mostra recorre la història de la fotografia experimental des de principis del segle xx fins a l’actualitat a través d’un centenar d’obres. El projecte proposa una lectura del corrent fotogràfic experimental mitjançant el diàleg entre obres històriques i contemporànies, i presenta les primeres experimentacions fotogràfiques del cèlebre William Klein juntament amb obres d’altres artistes, com Man Ray, Lászlo Moholy-Nagy, Vera Lutter, Ellen Carey, Barbara Morgan, Florence Henri i Brassaï, entre d’altres. (Del 30 d’abril a l’1 de setembre de 2024.) 

L’exposició XIX. El segle del retrat. Col·leccions del Museo del Prado. De la Il·lustració a la modernitat arribarà el 10 de juliol al centre per aprofundir en la transformació de la imatge pública de les persones durant el segle xix a través de grans obres del Museo Nacional del Prado en totes les tècniques i formats, i des de Goya fins a pintors com Federico de Madrazo, Eduardo Rosales, Ignacio Pinazo, Joaquín Sorolla o Ignacio Zuloaga. La mostra ofereix als visitants la possibilitat d’endinsar-se, a través d’un gènere d’importància cabdal en la pintura espanyola, en l’època que va veure néixer les estructures econòmiques i socials que han configurat la nostra contemporaneïtat. (Del 10 de juliol al 20 d’octubre de 2024.) 

Actualment el centre acull, en col·laboració amb el British Museum, l’exposició Mòmies d’Egipte. Redescobrint sis vides fins al 21 de gener, i Colors del món, que continuarà meravellant els visitants fins al 31 de març amb fotografies precioses d’autors de National Geographic. 

Destacats